"Нормандська четвірка" поки не планує збиратися – Штайнмайєр

Укрінформ
Незважаючи на всі труднощі у виконанні Мінських домовленостей, потрібно продовжувати рухатися вперед.

Про це заявив журналістам у Потсдамі, де проходить неформальна зустріч глав МЗС Організації з безпеки та співпраці в Європі, німецький міністр Франк-Вальтер Штайнмайєр, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Я, як і багато хто, незадоволений виконанням Мінських домовленостей, але найважливіше, що всі сторони посилаються на ці угоди, які є основою для переговорів, і доки є надія просунутися хоч на міліметр, ми не повинні відмовлятися від цього формату, а використати всі шанси", - сказав міністр.

Він повідомив, що у ході зустрічі у четвер обговорювалося питання доступу спостерігачів. Штайнмайєр у ролі голови ОБСЄ розуміє своє завдання не лише у забезпеченні перемир'я, а й нормальної роботи місії моніторингу, оскільки без належної поваги до неї зі сторін конфлікту неможливо забезпечувати контроль. Загрози на адресу спостерігачів в останні тижні "ускладнюють їхнє завдання" і завдання ОБСЄ, яка має надавати персонал для роботи місії. "Ми маємо забезпечити повагу роботи спостерігачів", - заявив Штайнмайєр.

Він зазначив, що над реалізацією Мінських угод працюють і за межами ОБСЄ, у "нормандському форматі". Поки, визнав він, немає підстав говорити про конкретні угоди з багатьох питань, "але іншого шляху у нас немає, ми маємо постійно намагатися згладжувати розбіжності між сторонами, зводити мости й зближувати позиції".

З приводу можливої зустрічі "нормандської четвірки", то "якщо виникне відчуття, що є можливість зустрічі на рівні міністрів або вищому", - сторони дадуть сигнал її організувати. Поки що питання на порядку денному не стоїть.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-