Е-декларування: спроба №2

Е-декларування: спроба №2

Аналітика
Укрінформ
Європейські партнери покладають великі надії на запуск системи декларування статків українських чиновників

15 серпня запуск системи електронного декларування українське чиновництво благополучно провалило. Через недоліки програмного забезпечення та відсутність сертифікату, повноцінний запуск перенесли на 1 вересня. Вище керівництво держави, НАЗК і служба Держспезв’язку переконують, що чергового фіаско не буде. Міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі «5 каналу» заявив, що докладено багато зусиль для того, аби система, в решті решт, запрацювала в повному обсязі.   

«Жодних провалів не повинно бути, тому що в цю ситуацію втрутилося найвище керівництво країни, президент і уряд, тому Національне агентство з запобігання корупції спільно з Держспецзв’язку зроблять усе, щоб із 1 вересня система запрацювала в повноцінному режимі і жодних інших відстрочок не було. 1 вересня – це останній дедлайн, коли система повинна запрацювати", - запевнив міністр, але одночасно – посіяв сумніви.

А ваша система, часом, не «наводчиця»?

Учора ж, Павло Петренко висловив побоювання щодо… можливості нічим необмеженого доступу до чиновницьких декларацій. Мовляв, це несе загрозу декларантам з боку зловмисників, які можуть посягнути на їхнє майно. Тому, доступ до такої інформації, вважає міністр, повинен бути лише у правоохоронців.

«Відкритість інформації у певних розділах цього реєстру несе загрозу життю і майну декларантів. Адже, криміногенна ситуація в Україні, м’яко кажучи – не спокійна. Тому, коли в деклараціях є інформація про готівку, цінне майно, то це пряме наведення для представників злочинного світу. Відтак певна інформація може бути закритою. Перш за все, з точки зору безпеки особи і запобігання масових збройних пограбувань, розбою або вбивств людей», - заявив міністр.

Виходить, що достатньо скоро, так би мовити, заглянути у кишеню чиновника звичайні громадяни не зможуть? Тоді якій сенс у системі декларування, замкненій на вузьке коло «посвячених»? Адже це створює широчезне поле для нових корупційних зв’язків.  Втім, у Мінюсті переконують, що зміни до закону про е-декларування можуть бути внесені лише після того, як експерти Європейської комісії дадуть своє добро.

Удень 31-го атестату «на запуск» ще не було, але під вечір...

Укрінформ раніше писав, що через складність проведення експертизи, Держспецзв'язку відмовила Національному агентству із запобігання корупції у видачі атестата відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій. Усі необхідні для експертизи матеріали та програмний код були надані Держспецзв'язку лише 10 серпня і тільки 11 серпня було забезпечено короткостроковий двогодинний доступ до технічних/апаратних засобів Реєстру без надання паролів. Тобто, за 5 днів до першого, провального запуску е-декларування.

Сьогодні, 31 серпня, в ефірі «112 Україна» голова НАЗК Наталії Корчак заявила, що 23 серпня усі необхідні документи вже подали до служби Держспецзв’язку.

«Видача атестату – це компетенція Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації. Ми чекаємо, коли експертна рада прийме відповідне рішення. Всі необхідні документи для прийняття такого рішення було передано 23 серпня. А двома днями пізніше, 25 серпня, підписали договір з ДССЗЗІ щодо передачі інституційних прав НАЗК, на сервери, де буде розгорнута система електронного декларування», - повідомила Корчак. 

Проте, протягом дня у Держспецзв’язку не поспішали з інформацією щодо висновків про атестацію системи е-декларацій. Удень 31-го на сайті відомства повідомлялося, що експертна рада проводить засідання. Всі надіялися, що експертний висновок буде позитивний і рішення про відповідність КСЗІ та видачу Атестату буде прийнято.

"31 серпня передбачено... прийняття рішення стосовно відповідності КСЗІ Реєстру вимогам нормативних документів з технічного захисту інформації та видачі Атестату відповідності. Разом з тим, твердження про те, що Держспецзв’язку зобов’язаний видати Атестат, можуть бути розцінені і кваліфіковані як протиправний тиск на експертів, а також посадових осіб державного органу", - заявили у Держспецзв’язку.

Щось підказувало, що НАЗК сертифікату від Держспецзв'язку знову не дочекається. Але наприкинці робочого дня, о 17:00, Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації таки видала атестат захисту інформації українській системі електронного декларування податків, який передадуть Національному агентству протидії корупції вже сьогодні.

"На сьогоднішній день усі недоліки допущені розробником усунені фахівцями Держспецзв'язку... Ми визначили, що КСЗІ реєстру відповідає всім вимогам і атестат відповідності Держспецзв’язку виданий і буде переданий в НАЗК сьогодні", - сказав голова служби Леонід Євдоченко.

Втім, як би там не було, через невдалу першу спробу запуску певна скептичність все-таки існує. Варто також згадати, що європейські партнери покладають великі надії на запуск системи декларування статків українських чиновників. Якщо запуск провалиться вдруге, то для української влади це буде дискредитація наступного, чи не найвищого рівня. А, отже, довгоочікуваний наступний транш від МВФ та вирішення «безвізового» питання знову зависнуть у невизначеності. 

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-