Е-декларації нарешті з сертифікатом

Е-декларації нарешті з сертифікатом

Оновлено
Укрінформ
Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України провела державну експертизу та видала Атестат відповідності КСЗІ для забезпечення легітимного функціонування реєстру електронного декларування з 1 вересня 2016 року.

Про це заявив на брифінгу голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Таким чином, атестат відповідності КСЗІ сьогодні буде переданий до НАЗК, що дозволить здійснити запуск системи”, - сказав він.

Водночас Євдоченко констатував, що робота над удоскаленням системи е-декларування має продовжуватися. Це буде одним із головних завдань для НАЗК, а Держспецзв'язку готова долучитися до цього процессу.

Наголошується, що таким чином Держспецзв’язку виконала обов'язок, покладений на неї рішенням Президента України та дорученням Прем’єр-міністра України, щодо усунення недоліків, допущених компанією-розробником стосовно КСЗІ Реєстру.

Як повідомляв Укрінформ, запуск системи е-декларування супроводжувався проблемами. 11 серпня Президент Порошенко заявив, що повноцінне електронне декларування доходів посадовців неодмінно почнеться 15 серпня, і недосконалість закону чи програмного софт-забезпечення не можуть стати підставою для перенесення початку декларування. Але 12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовила в сертифікації комплексу збирання та обробки е-декларацій.

Наступного дня, в суботу, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) зібралося на засідання, аби врегулювати ситуацію. Одразу це зробити не вдалося. Тоді ж голова НАЗК Наталія Корчак визнала, що на нинішньому етапі система є дуже уразливою до хакерських атак.

Попри всі проблеми опівночі 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

17 серпня на робочій нараді у Президента України з приводу запуску е-декларування було ухвалено рішення, що до 31 серпня 2016 року Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) у співпраці з Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні (ПРООН) повинна доопрацювати перші три модулі програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Держспецзв'язку належало усунути недоліки, допущені компанією-розробником програмного забезпечення, і видати так само до 31 серпня Атестат Єдиного державного реєстру декларацій.

Нацагентство з питань запобігання корупції на засіданні 18 серпня ухвалило рішення, згідно з яким суб'єкти декларування мають подавати свої електронні декларації з 1 вересня 2016 року.

Але 23 НАЗК тимчасово, до 1 вересня, припинила доступ до системи електронних декларацій. На наступний день Прем`єр-міністр Володимир Гройсман попередив голову НАЗК Наталію Корчак та голову Держспецзв`язку Леоніда Євдоченка про персональну відповідальність у разі незапуску повноцінного електронного декларування до першого вересня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-