30 Серпня: найголовніше за день

30 Серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Грошей МВФ знову нема. На хабарі спіймали головного податківця столичної області. Олланд і Меркель говоритимуть з Путіним кожен окремо.

4.27

Леннон завжди живий!

Марк Девід Чепмен, 35 років тому засуджений за вбивство лідера гурту "Бітлз" Джона Леннона, не зміг переконати профільну комісію в тому, що заслуговує на умовно-дострокового звільнення.

Про це повідомляє ВВС.

За підсумками засідання 61-річний Чепмен продовжить відбувати довічне покарання у в'язниці суворого режиму в штаті Нью-Йорк.

Вбивці Леннона відмовляють в достроковому звільненні вже в дев'ятий раз. Перше клопотання про УДЗ він подав у 2000 році. Тоді він заявив апеляційній комісії, що більше не становить загрози для суспільства. За його словами, він також уже не страждає від психологічних проблем, які змусили його вбити Леннона.

Наступного разу Чепмен може подати прохання про УДЗ в серпні 2018 року.

«Укрінформ»: Чергове перевидання трагедії про Моцарта і Сальєрі. Через 35 років і удев’яте показана воно уже викликає роздратування і втому. Сиди, Чапмене, і не висовуйся до кінця свого паскудного життя!

7.33

Інвестиції в Британію: світло погаслої зірки

Британія залучила рекордну кількість іноземних інвестицій у минулому фінансовому році, що закінчився в квітні 2016, випливає з офіційних даних.

Як йдеться в останньому звіті департаменту міжнародної торгівлі, минулоріч Британія залучила закордонні інвестиції під 2213 проектів, що на 11% перевищило показник попереднього року, повідомляє Російська служба ВВС.

Таким чином, безпосередньо перед референдумом про членство в ЄС Британія була найпопулярнішою серед інвесторів країною Євросоюзу.

"Ці вражаючі результати говорять нам, що Британія залишається відмінним місцем для ведення бізнесу", - прокоментував статистику глава департаменту Ліам Фокс.

«Укрінформ»: У квітні у те, що референдум виграють противники ЄС ніхто не вірив. А може, навпаки, інвестори розраховували наловити рибки в каламутній воді з виходом Британії з ЄС? У будь-якому разі, ситуація навряд чи швидко повториться і британці ще поплачуть – і за ЄС, і за підвищеною увагою до себе у дні виходу з нього.

9.09

Гривня от-от зупиниться – є ознаки

Національний банк України на вівторок, 30 серпня, знизив офіційний курс гривні на 5 копійок - до 25,4887 грн за долар проти 25,4426 грн за долар у понеділок.

Такі дані наведені на сайті НБУ.

Офіційний курс гривні до євро встановлено на рівні 28,4709 грн проти 28,7244 грн у понеділок. За 10 російських рублів дають 3,9165 грн проти 3,9300 грн напередодні.

«Укрінформ»: НБУ гривню понижує, а готівковий курс на покупку долара не росте при цьому, а падає. Курс продажу – стоїть на місці, тобто маржа росте. Схоже на те, що долар обмінники купувати більше не хочуть. Це перше ознака стабілізації курсу, от побачите.

9.58

Німецький експорт в Україну зріс на фантастичний 31%

За перше півріччя німецький експорт у країни Східної Європи зростав швидше, ніж загальнонаціональних показник за всіма регіонами. Експорт в Україну зріс майже на третину.

Про це кореспондент Укрінформу у ФРН дізналася у Східному комітеті німецької економіки.

"Справжній феєрверк выдбувся у першому півріччі в експорті в Україну, який зріс на 31%. Економічні реформи в країні приносять свої перші плоди та економіка вперше демонструє зростання", - говорить виконавчий директор Міхаель Хармс.

Він зазначає, що вирішення конфлікту на Донбасі, послідовне продовження курсу реформ і подальше зближення з ЄС могли б дати додаткові імпульси.

Динаміка торгівлі з Росією залишається негативною, але вирівнюється. Так, якщо за 2015 рік обвал німецького експорту до РФ становив 25%, то за перше півріччя 2016 – мінус 3,2% (на 8 млрд євро менше в грошовому обчисленні, ніж за такий же період 2012 року).

«Укрінформ»: Це називається перерозподіл ринку. Інколи він відбувається силовим шляхом, інколи, як в цьому випадку, у наслідок об’єктивно обумовленого процесу: Росія – на вихід, Німеччина, ЄС – на вхід. Нормальний процес.

10.09

З балістичної ракети в КНДР ще нікого не розстрілювали?

За наказом північнокорейського лідера Кім Чен Ина публічно стратили двох високопоставлених чиновників із зенітної установки.

Про це передає південнокорейська газета JoongAng Ilbo з посиланням на джерело. 

Страченими були колишній міністр сільського господарства Хван Мін і високопосадовець, а ймовірно – і голова міністерства освіти Лі Ен Чжин.

"У мене є інформація, що міністрів сільського господарства і освіти було публічно страчено за спеціальним замовленням від Кім Чен Ина", - сказало джерело. Страти проводилися у військовій академії в Пхеньяні, і була використана зенітка.

"Лі Ен Чжин накликав на себе гнів Кім Чен Ина після того, як він задрімав під час зустрічі під головуванням північнокорейського лідера. Він був затриманий на місці і "інтенсивно допитаний" міністерством державної безпеки", - вказало джерело.

«Укрінформ»: Не треба бути психіатром, щоби зробити висновок: у тов.. Кім Чен Ина проблеми з головою. Подібне трапляється часто з вождями комуністичних тираній. Можна не сумніватися, що ті з міністрів, хто поки що залишився живим мріяв би, щоб і в Ина садонули з зенітки. А це значить, що рано, чи пізно, щось подібне в Північній Кореї і трапиться.

10.39

Україна уже може обійтись без вугілля Донбасу?

Глава Міненерго Ігор Насалик розповів, чому вугілля не поставляється із зони АТО.

Коментар міністра прозвучала в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Дві причини, чому не постачали вугілля з АТО. Перша причина - це ведення бойових дій, і більшість переходів, у нас залишилося тільки два переходи, по яких проходять вагонні пари. З іншого боку є величезна проблема в рухомому складі. А третя причина - це травень і червень не постачали антрацитову групу, щоб взагалі показати, що Україна не така енергетично незалежна, як їм здавалося. Тому ми зробили цілий комплекс, модернізували системи теплопостачання, інших поколінь, і повинен сказати, що якщо ми зараз взагалі не будемо отримувати вугілля із зони АТО, ми вже обійдемося без нього", - заявив Насалик.

«Укрінформ»: Все це дуже швидко буде перевірено на практиці: до опалювального сезону залишилось два місяці. Запам’ятовуємо цей день і, якщо щось піде не так, - одразу до Насалика!

12.17

Другий рік без траншу МВФ: політ нориальний

Питання подальшого фінансування України відсутнє в порядку денному засідань ради директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) яке розписане до 7 вересня 2016 року.

Про це йдеться на сайті МВФ.

До вже сформованого порядку денного роботи Ради директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) не було внесено питання оцінки реформ, що проводяться урядом України у рамках програми співпраці з МВФ.

Так, розклад засідань ради складено до 7 вересня, проте "українське питання" в ньому відсутнє. На кінець серпня та на початок вересня у МВФ заплановано розгляд питань співпраці з Білоруссю, Брунеєм, Суданом, Боснією і Герцеговиною та Сербією.

«Укрінформ»: Уже більше року не бачить Україна грошей «звідти». І нічого, небо на землю не впало? Так може ми вже здатні обходитися без грошей МВФ? Принаймні, до тих пір, як Україна не придумає на що їх з толком використати.

13.29

800 томів доказів і «гражданская война на Украине»

Обсяг матеріалів кримінальної справи за фактом військового вторгнення Російської Федерації нараховує вже 800 томів. 

Про це написав у Фейсбуці генпрокурор Юрій Луценко.

"Головною військовою прокуратурою з вересня 2014 року здійснюється досудове розслідування за фактом розв’язання і ведення представниками влади Російської Федерації та службовими особами збройних сил РФ за змовою з терористичними угрупованнями агресивної війни з Україною. Слідством охоплено весь період агресії з лютого 2014 року (окупація півострова Крим, проведення антитерористичної операції на сході країни).  Обсяг матеріалів кримінального провадження становить понад 800 томів (з них 350 мають гриф "Таємно" і "Цілком таємно")", - написав Луценко.

За його словами, в ході розслідування кримінальної справи допитано понад 1400 потерпілих, понад 2000 свідків, проведено понад 1800 судових експертиз, а також здобуто понад 100 000 одиниць речових доказів.

«Укрінформ»: От якби Генпрокурор розповів іще про те, навіщо все це накопичується. А то 800 томів є, а в Московії досі щось цвірінькають про «громадянську війну в Україні». І кінця цій підлій брехні не видно.

15.21

У нас не «беруть» ті, кому нема за що «давати». Але їх дуже багато…

Департамент боротьби із злочинами у сфері економіки ГПУ разом з відділом "К" СБУ та ВБ ДФС затримали на гарячому чергового податківця. На цей раз - начальника ДФС Київської області.

Про це у Фейсбуці пише Генеральний прокурор України Юрій Луценко. 

"Оперативні матеріали свідчать про системні побори підприємців та підлеглих. Наближені до начальствуючого хабарника несуни заносили гроші по 3-4 рази в тиждень. В ході обшуків вилучено 68 тис дол, 100 тис євро, 1 млн грн, брендові годинники, розписка на 160 тис у.е., печатки фіктивних фірм. Характерно, що один з несунів мав паспорт РФ", - пише він.

«Укрінформ»: Дня не минає, щоб когось із них не взяли – а вони все хапають і хапають і все вище і вище. Слухайте, а чи є у нас такі, що «не беруть»? Є, звісно, але, може, це ті, кому нема за що «давати»? А може, хтось, нарешті, зверне увагу на кричущу невідповідність наших цін і наших заробітків?

16.55

«Нормандської» зустрічі в Пекіні не буде

Російський президент може зустрітися з французьким лідером і канцлером Німеччини окремо.

Володимир Путін на саміті "великої двадцятки" в китайському Ханчжоу 4 вересня зустрінеться зі своїм французьким колегою Франсуа Олландом, а 5 вересня - з канцлером ФРН Ангелою Меркель, тристоронньої зустрічі лідерів не буде, повідомляє Інтерфакс з посиланням на слова помічника президента РФ Юрія Ушакова.

За його інформацією ініціатива скасування зустрічі в «нормандському форматі», яку попередньо передбачалося провести на саміті «великої двадцятки», виходить безпосередньо від Путіна. «Ми відмовилися навіть розглядати таку перспективу», - зазначив Ушаков.

«Укрінформ»: Ну, якщо Росія настільки послідовно відпирається від Нормандського формату, то навіщо він здався Україні? Так, це нова реальність і це скасовує хоч якісь гарантії. Але це шанс добиватися миру на інших, більш підходящих для нас умовах. Росія теж цього добивається? Але ж Москву цілком влаштовував Мінськ-2 в її інтерпретації…

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-