Нищук розповів, чим займеться Український культурний фонд

Нищук розповів, чим займеться Український культурний фонд

Укрінформ
Члени Національної ради реформ підтримали рішення про створення Культурного фонду України. 

Концепцію проекту Закону України «Про Культурний фонд України» презентували міністр культури Євген Нищук і заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків, повідомляє прес-служба Мінкульту.

«Фокус діяльності запропонованого Фонду має бути на культурі та мистецтві. Саме це відрізняє його від інших вже зареєстрованих законопроектів. Фонд має бути самостійним в ухваленні рішень у своїй сфері», - сказав Нищук.

За його словами, необхідно чітко визначити важелі впливу на політику Фонду з боку органів державної влади. «Ми маємо на меті кардинально змінити методи  взаємодії з мистецьким середовищем. По суті – це втілення декомунізації в сфері культури»,- додав міністр.

 Він зазначив, що концепція Українського культурного фонду та відповідний законопроект були розроблені робочою групою у складі експертів і фахівців у сфері культури і мистецтва, представників Мінкультури, Кабінету міністрів України та фахівців Адміністрації Президента України. Створення Фонду, на переконання Нищука, має сприяти модернізації та підтримці українського мистецтва, відповідних умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості й суспільства, забезпечення широкого доступу до культурних надбань, підтримку культурного різноманіття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.

Нищук також звернув увагу на  необхідність залучати до відбору культурно-мистецьких проектів виключно представників висококваліфікованого експертного середовища і сформувати високий рівень довіри до Фонду з боку потенційних донорів і меценатів.

У ході презентації було запропоновано систему управління Фондом, яка забезпечуватиме збалансованість політики та прозорість його діяльності, означено, що органами управління Фонду буде Наглядова рада, дирекція та виконавчий директор.

При цьому Наглядова рада, що здійснюватиме свої повноваження на громадських засадах, складатиметься із 9 осіб: 2 з яких пропонуватиме Мінкультури, 2 – Президент, 2 – громадські об’єднання у галузі культури, 2 – заклади культури, також за посадою до неї увійде  голова ради. Її основними повноваженнями стануть затвердження норм та регламентів, а також напрямків використання коштів, звітів, тощо. На виконавчу дирекцію Фонду буде покладена функція затвердження проектів, відібраних експертною радою, а також здійснення управління поточною діяльністю Фонду. Відбір проектів здійснюватиметься експертними радами на професійній основі.

Джерелами наповнення Фонду на нинішньому етапі стануть кошти держбюджету, які зараз виділяються Мінкультури на фінансування заходів, а також добровільні внески фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних, та інші доходи, що не заборонені чинним законодавством.

Також Законом передбачений чіткий механізм контролю за використанням коштів, зокрема: щорічний аудит Рахунковою палатою (за зразком державного бюджету) та один раз на 3 роки – аудит міжнародною аудиторською компанією. Так само передбачено систему звітності, яка забезпечуватиме прозорість використання коштів Фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-