Вбивство Щетиніна: хронологія новин

Вбивство Щетиніна: хронологія новин

Аналітика
Укрінформ
"Він любив українців і був закоханий в Україну. Це просив переказати всім…"

Переїзд до Києва

Навесні 2004 року Щетинін перший раз приїхав до Києва, де в той час йшла підготовка до «Помаранчевої революції» і прийняв рішення переїхати до України. "В первый раз я приехал в Киев поздно, весной 2004 года - как раз шла подготовка к "Оранжевой революции. Когда стало сложно гордиться тем, что ты российский журналист и началась война, я принял решение - и из двух стран выбрал Украину, потому что разорваться на две никак не получалось"- говорил он. Після цього рішення «Новий Регіон» закрив 11 із 13 регіональних відділень. Залишилося тільки дві редакції - в Україні і в країнах Балтії.

Наприкінці  2014 року всі російські рахунки Щетиніна були заблоковані. Варто зауважити, що блокування співпало з отриманням Щетиніним посвідки на проживання в Україні. «Я добился от своего московского банка письменного ответа о причинах блокирования моих счетов в России. Банкиры ссылаются на Федеральный закон РФ от 07.08.2001 N115-ФЗ «О противодействии легализации доходов, полученных преступным путём, и финансированию терроризма», - писал Щетинин.

Хронологія у ЗМІ

28.08.16 08:32

Щетиніна знайшли мертвим

У ніч на 28 серпня в Києві знайдений мертвим журналіст, засновник російського ІА "Новий регіон" Олександр Щетинін.

"Вночі 28.08.2016, у своїй квартирі на Костянтинівській був знайдений мертвим журналіст Олександр Щетинін. Виявили Олександра на балконі його друзі, які прийшли привітати його з днем народження. Олександр сидів на стільці з вогнепальним пораненням в голову (під стільцем лежав пістолет)".

10:11

Поліція знайшла гільзу, травматичний пістолет, магазини до нього та передсмертну записку

Національна поліція Києва підтвердила смерть російського журналіста Олександра Щетиніна.

Про це повідомила начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції у Києві Оксана Блищик у Фейсбуці.

Блищик зазначила, що за попередніми висновками судмедексперта, смерть наступила у період із 20 до 21:30. З'ясувалося, що уродженець Російської Федерації, 1962 р. н., кілька років жив у Києві, був директором інтернет-видання.

"Під час огляду місця події правоохоронці вилучили стріляну гільзу, травматичний пістолет, магазини до нього та передсмертну записку. Двері у квартиру були зачинені, обстановка у помешканні не порушена", - повідомила керівник прес-служби столичної поліції.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України з додатковою правовою кваліфікацією - "самогубство".

12:29

Поліція не відкидає версія навмисного вбивства

Столична поліція розглядає самогубство або убивство через професійну діяльність як основні версії смерті журналіста Олександра Щетиніна, тіло якого було виявлено сьогодні у Києві.

Про це заявив начальник ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко, повідомляє телеканал "112 Україна".

Він зазначив, що всі обставини вказують на те, що це було самогубство, але першочергово іде розслідування убивства.

"Відкрито провадження за ст. 115 "Умисне убивство". Поки не будуть вивчені всі факти, поки не будуть проведені всі експертизи, судова-медична експертиза - ми це розслідуємо як навмисне убивство", - розповів Крищенко.

Він зазначив, що двері в квартиру Щетиніна дійсно були зачинені, але у однієї з його знайомих були ключі. Також він не став коментувати зміст передсмертної записки. "Відомо (зміст, - ред.), але я не буду коментувати, це досить особисте", - пояснив голова поліції Києва.

12:52

Друг Щетиніна Муждабаєв не вірить у самогубство

Московський блогер і медіаменеджер Айдер Муждабаєв висловив думку про те, що смерть журналіста Олександра Щетиніна не могла бути самогубством.

Про це він заявив у Фейсбуці.

"У це не вірить ніхто, хто особисто знав Сашка. Я пам'ятаю його небайдужим. Зневіреним - ні, ніколи. Саша був позитивний чоловік, мав великі творчі плани зі своїм сайтом. Я дзвонив йому вчора кілька разів, щоб привітати з днем народження (минулий ми відзначали разом), телефон був вимкнений. В чотири години вечора написав йому привітання у Фейсбуці, він не відповів і, судячи з месенджера, не прочитав".

Однак, зазначив Муждабаев, люди, що знали Щетиніна трохи ближче, повідомляли про те, що у журналіста були проблеми і суїцид був можливий.

13:02

Вбивство не підтвердили

На тілі знайденого мертвим журналіста Олександра Щетиніна не було знайдено жодних ознак насильницької смерті.

Про це у Фейсбуці пише начальник відділу комунікацій МВС України Артем Шевченко.

"Тільки-но спілкувався із фаховим судмедекспертом, ця служба, як відомо, поза системою МВС взагалі. За його даними - на тілі немає жодних ознак, які б свідчили про насильницький характер злочину. Постріл впритул у правий висок з травматичного пістолета. За попередніми даними, у загиблого і раніше були суїцідальні настрої і спроби. Але робота слідства поліції триває. Остаточні висновки - згодом", - зазначає він у коментарях до свого запису.

14:55

Росія прокоментувала смерть Щетиніна

У Росії прокоментували смерть Олександра Щетиніна. Перший заступник голови комітету з оборони і безпеки Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Франц Клинчевич закинув Україні звинувачення: "Украина стала настоящим гиблым местом для журналистов. Не буду строить никаких догадок относительно смерти Александра Щетинина. Но ряд выстраивается очень уж мрачный – за год с небольшим убиты Ольга Мороз, Олесь Бузина, Павел Шеремет", сказав Клінцевич РИА Новости.

"Думаю, что серьезно заниматься обстоятельствами смерти Александра Щетинина никто в Киеве не будет. Напротив, чтобы избежать ненужных параллелей, постараются как можно скорее закрыть дело", — заключил Клинцевич.

16:37

Квартира Щетиніна опечатана, сусіди вистрілу не чули

Квартира, у якій знайшли тіло Олександра Щетиніна, опечатана. Сусіди стверджують, що не чули пострілу та не бачили, щоб туди хтось заходив. Тим часом місцеві жителі стверджують, що приміщення використовувалося як офіс.  Про це повідомляє телеканал "112 Україна".

"Квартира Олександра Щетиніна розташована на четвертому поверсі, про це нам розповіли сусіди, проте жоден з них не сказав, що чув якийсь постріл або бачив, щоб хтось заходив до помешкання Олександра Щетиніна. Наразі квартира ця опечатана", - сказав кореспондент телеканалу.

Він також додав, що, поспілкувавшись з людьми на вулиці, вдалося з'ясувати, що цю квартиру Олександр Щетинін використовував, як офісне приміщення, адже люди бачили, як приблизно місяць тому звідти вивозили стільці, столи та оргтехніку.

29.08

Депо, 7:15

Щетинін був радником Аксьонова

З 2004 по 2012 рік Щетинін жив у Криму, де відкрив редакцію свого агентства. При цьому, у 2007-2009 роках він був радником нинішнього гауляйтера Криму Сергія Аксьонова.

"Спочатку я був його радником і консультантом. І я, до речі, перший раз привіз його в Москву, намагаючись його там з кимось познайомити. Я вже розповідав, що він був вражений, побачивши Moscow City, і сказав фразу про те, що "один такий будинок продати - і можна купити весь Сімферополь. Чому вони нам не дають грошей?". Тому я ручаюсь, що в той момент у нього не було жодних стосунків ні з Кремлем, ні з ФСБ, ні з кимось ще. Вони виникли після 2009 року, коли я перестав з ним працювати. А співпрацювати з ним перестав, тому що побачив його безпринципність: на виборах треба перемагати, а він повністю ліг під Джарти. Тоді ж була Макіївська окупація Криму. Він домовився з ними, що отримає 3,5%, і рівно стільки він отримав голосів. Я припинив з ним працювати ще до результатів виборів", – розповідав Щетинін.

ТСН, 13:47

Останнім часом загиблий мав фінансові проблеми

Російський журналіст Олександр Щетинін, якого напередодні знайшли застреленим у київській квартирі, тривалий час перебував у депресії. Про це розповіла головна редакторка заснованого Щетиніним видання Ольга Мещерякова в інтерв'ю DW. Саме їй Щетинін направив електронного листа перед самогубством. За словами Мещерякової, він просив передати всім, що "дуже любив Україну". "Він любив українців і був закоханий в Україну. Це просив переказати всім… У нього була глибока затяжна депресія. Він казав мені кілька разів, що хоче покінчити з життям", - сказала Мещерякова. Редакторка розповідає, що листа отримала о 21 годині в суботу, 27 серпня. Після цього побігла на квартиру, почала дзвонити всім друзям, шукати ключі від його квартири. Жінка, в якої були запасні ключі, була за містом і змогла приїхати лише опівночі. Тоді й виявили тіло загиблого. Мещерякова зазначила, що депресивний стан Щетиніна був обумовлений фінансовими проблемами видання "Новий регіон": "Ми жили на гроші, які раніше заробив Олександр. Коли вони закінчилися, почалися проблеми, адже він не хотів, аби видання фінансував хтось з олігархів". Вона повністю розділяє основну версію слідства про те, що Олександр Щетинін вчинив суїцид, звівши рахунки з життям.

ЩО КАЗАЛИ ДРУЗІ:

Оля Мещерякова, головний редактор Регіону (близько 14-ї у ФБ)

Мне давно пора было написать, но собралась с силами я только сейчас.

В субботу у Саши был день рождения, но он уже давно выключил телефон и не отвечал в соцсетях, поэтому я пошла к нему в гости. Дверь он мне тоже не открыл, а после того, как я ушла, прислал мне прощальное письмо, в котором пообещал выкурить последнюю сигарету и застрелиться.

Я бросилась обзванивать друзей и искать ключи от квартиры. Попасть внутрь нам удалось только через три часа после отправки письма. Первыми вошли мужчины, девочек на балкон уже не пустили. Потом приехала полиция, медики, криминалисты. Мигалки вокруг дома, полицейский участок, допросы.

Правоохранители попросили молчать, да мы и не собирались играть в сенсации.

Мне кажется, я должна процитировать основные части письма.

«Я очень рад, что ты приходила. К сожалению, я так и не смог ничего придумать по работе. Не открыл я дверь именно поэтому.

Прости меня за все. Пусть наши ребята и все, кого я подвел, меня тоже простят.

Лучший выход для меня в этой ситуации уйти из жизни. Это не сейчас решилось. Я смазал и проверил пистолет ещё десять дней назад. И все эти дни я не мог решиться. Откладывал. Мужества не хватало.

Я все эти дни писал письма. Но потом так ничего не отправил. Слишком много адресатов.

Мне просто очень стыдно перед всеми. Поэтому я принял именно такое решение.

Если когда-нибудь получится у тебя, скажи моим дочкам, что я очень тосковал по ним до последнего. Но 4,5 года без них были невыносимы. Это и есть главная причина моего решения. Им я написал короткое письмо в их ВК ещё в среду.

То, что я дожил до сегодняшнего дня – просто недоразумение.

***

И ещё одно. Я до последнего был страстно и нежно влюблен в Украину и её людей.

Когда все уляжется, напиши об этом.

Пойми, я принял лучшее из всех вариантов решение. Очень долго все обдумывал.

Сейчас на балконе. Выкурю последнюю сигарету, и меня не станет.

Сегодня меня поздравило в личку необыкновенное количество людей. Я все прочитал. Но изменить уже ничего нельзя.

Прости. И пусть меня все простят. Не выстрелил я в себя 24-го только, чтобы не портить всем лучший праздник  День независимости.

Всех очень нежно люблю. Говори им всегда об этом».

Ще.

P.S.: Сейчас наш сайт не обновляется, потому, что доступ к нему захватили люди, с которыми Саша прекратил работать уже давно, поэтому редакция временно вынуждена приостановить работу.

Так как мы временно не можем ничего публиковать у себя на сайте, то коллективное редакционное обращение разместим позже у меня на странице.

Ігор Соловей (у пості на ФБ)

Его жизненный опыт – бесценный кладезь знаний. Он не делал секрета из того, что изначально обращался в кругах любителей «русского мира» и его пропагандистами, большинство из которых сейчас «за поребриком». Правда и то, что из-за этого периода его жизни в украинском журналистском сообществе к Саше относились настороженно: не все поверили в искренность его слов и действий, когда после Революции 2014 года он отказался от российского гражданства, подал на получение украинских документов, а также назвал Путина своим врагом...

Уверен, что Саша кардинально поменял свое мировоззрение и был искренним. И поэтому он боролся с российской агрессией как мог – а именно, выступал против российской пропаганды, частью которой был раньше...

Могу согласиться, что в его смерти виновата российская власть: это она забрала у него сначала бизнес, а потом и Родину. Саша был русским, но вопреки многим своим согражданам и бывшим коллегам вступился за Украину. Мы его приняли, подружились с ним и полюбили его, он стал русским украинцем.

Ігор Соловей розповів Укрінформу , що українське громадянство Олександр Щетінін не отримав, лише посвідку на постійне проживання.

Роман Цимбалюк (в коментарі Громадському), спеціальний кореспондент УНІАН в Москві:

«Він створив успішний бізнес, успішний ресурс («Новый регион» – ред.). І все з таких людських атрибутів як квартира, робота – це все у нього було. Тому мені дуже важко сказати, що насправді сталось», – сказав він.

Роман Цимбалюк Укрінформу: знаю, що на Подолі у нього була власна квартира.

Айдер Муждабаєв (112 канал):

Айдер Муждабаев отметил, что Щетинина лишили работы на родине.

"Прямо или косвенно, но в этом виновата сегодняшняя Россия, потому что Саша Щетинин пал жертвой безумия, которое творится сейчас в Российской Федерации и на всех нас влияет, а на тех людей, которые были вынуждены покинуть Россию, конечно, влияет еще сильнее", - уверен Муждабаев.

Он отметил, что во время общения несколько месяцев назад Александр Щетинин ни на что не жаловался.

Антон Подлуцький, друг Щетиніна (на Громадському радіо):

Ніяких світоглядних змін в ньому не відбулося. В «русском мире» він не бував. Там було питання співпраці. Сашко завжди був антиімперіалістом, він дисидент ще з радянських часів. Те, що відбулося з ним в 2014 році було досить емоційною реакцією. Він втратив бізнес в Росії – його просто «віджали», були проблеми з колишніми російськими друзями. В 2014 році Саня висунув те, що завжди вважав. Він дуже любив Україну.

Що робив під час Майдану?

Антон Подлуцький: Він активно долучався до підтримки Майдану. На той момент він ще володів «Новим регіоном» — російською інформаційною агенцією. Ця агенція транслювала на всю Росію про те, що відбувається в Україні. Коли почалась анексія Криму, то була єдина інформаційна агенція, яка прямим текстом писала про анексію.

Чи будуть цю справу якось політизувати?

Антон Подлуцький: На жаль, я в цьому впевнений. Але ж жодної політики в смерті Олександра немає.

Що планується по вшануванню пам’яті Олександра?

Антон Подлуцький: В понеділок я буду з’ясовувати, де його тіло та хто веде слідство. На жаль, вчора мене не було в квартирі, там були наші з Олександром спільні друзі. З його родиною з Росії вже поспілкувалися. Скоріш за все прах Олександра залишиться у Києві.

Підготувала Юлія Горбань

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-