Горбулін вважає, що Росія йде шляхом Північної Кореї

Горбулін вважає, що Росія йде шляхом Північної Кореї

Укрінформ
Росія у намаганні компенсувати відсутність чіткої внутрішньої політики зовнішньополітичною активністю дедалі більше нагадує Північну Корею.

Про це у статті "Хитромудра невизначеність нового світопорядку" у тижневику "Дзеркало тижня" пише радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень академік НАНУ Володимир Горбулін.

"У Росії чим далі, тим більше внутрішній дискурс, який є основою політичного і суспільного процесу в будь-якій країні, заміщується зовнішнім. Показово, що левова частка російських публічних стратегічних/аналітичних документів останнього часу майже не звертається до проблем розвитку всередині країни: майже немає документів стосовно нових стратегій в економіці, соціальній політиці, етнонаціональній політиці, медицині, охороні здоров'я тощо. Натомість безліч документів "зовнішньоорієнтованих" - зовнішня політика, можливості застосування сили (в усіх її проявах) за кордоном, аналіз зовнішніх ворогів та союзників", - пише  Горбулін.

Він додав, що при цьому внутрішньої політичної опозиції як запоруки розвитку політичної системи та забезпечення контролю над владою у Росії як такої немає, так само, як і немає самого політичного життя - воно фальсифікується підкилимною боротьбою окремих кланів та груп інтересів.

Розмірковуючи, чи може країна тривалий час існувати без повноцінної внутрішньої політики, Горбулін зазначає, що це цілком імовірно. У цьому контексті він наводить приклад Північної Кореї, яка практично повністю замінила порожні холодильники ідеологічно заповненими телевізорами. Водночас можливість країни тривалий час успішно існувати без внутрішньої політики, на думку академіка, є "більш ніж сумнівною".

"Хіба що, як і у випадку з Північною Кореєю, вона закриє всі кордони, обмежить усі можливі комунікації та про всяк випадок жорстко стандартизує "думки" своїх громадян, упровадивши офіційну ідеологію й повністю викорінюючи навіть найменші сумніви у відхиленні від неї. Закони "пакета Ярової" та й багато останніх ініціатив російських депутатів, які майстерно виконують роль передавачів паперів із Кремля в Думу, свідчать, що російське керівництво це розуміє й рухається більш ніж схожим маршрутом. До нових втеч на "загниваючий Захід" під час міжнародних відряджень та появи "фарцовки" як системного явища залишилося, мабуть, не так і багато часу", - прогнозує Горбулін.

Фото: www.cnn.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-