Експерт сказав, чим небезпечна раптова перевірка боєздатності армії РФ

Експерт сказав, чим небезпечна раптова перевірка боєздатності армії РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Раптова перевірка Міноборони Росії боєздатності військ перед навчаннями "Кавказ-2016" небезпечна з точки зору відкритого зосередження великого угруповання військ на кордоні з Україною, хоча йти на загострення в умовах міжнародних санкцій для Росії досить ризиковано.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"Навчання "Кавказ-2016" були заплановані - ми про них знали ще рік тому і казали, що цей етап дуже небезпечний з точки зору можливості, скажімо так, напіввідкритого зосередження великого угруповання військ. Через те, що Росія зазнає дуже великого санкційного тиску, йти на загострення у таких умовах досить ризиковано. Але давайте відповімо на три головних питання: які цілі Путін ставив щодо України, яких цілей досяг - а більшості він не досяг, і чи облишив він ці цілі. Відповідь на останнє запитання - ні, не облишив", - сказав Сунгуровський.

Він розповів, що експерти Центру Разумкова прогнозували посилення Росією тиску з метою продавлювання виборів на окупованих територіях, які згодом вона могла б використати як привід для виправдання відновлення агресії на Донбасі. Сунгуровський пояснив, що якби в результаті виборів відбулась легалізація "Л/ДНР", їхня "влада" могла б звернутися по військову допомогу до Росії, і тоді ймовірність посилення міжнародних санкцій щодо неї була б меншою.

"Це, скажімо так, "сирійський варіант", коли уряд Асада звернувся до Росії по допомогу, і ніхто не зміг нічого Росії пред'явити після того, як вона застосувала там свої військово-космічні сили. Такий варіант був би можливий і в Україні. Але оскільки питання виборів в ОРДЛО поки що не піднімається, інтенсифікація Росією бойових дій можлива у відповідь на якусь провокацію на зразок "кримських диверсантів", але більш масштабну і більш переконливу", - вважає експерт.

На його думку, Путіну зараз потрібне не просто відновлення бойових дій на Донбасі або якісь піар-акції, йому потрібна "маленька перемога", і з огляду на це факти зосередження російських збройних сил біля кордонів з Україною дуже насторожують.

"Те, що багато експертів кажуть, що там немає повномасштабного угруповання, тобто не створені резерви, пункти управління - так зараз проводяться навчання для створення таких пунктів. Тим більше, треба розглядати ці пункти не біля кордонів з Україною, а на території самих "Л/ДНР", а там ці угруповання вже створені", - констатував Сунгуровський.  

За його словами, це збільшує ймовірність наступу, водночас Путін навряд чи вдасться до такого силового кроку до повного вичерпання своїх сил і засобів на політичній та економічній арені. 

"Це нагнітання з метою змусити до виконання тих вимог, які висуває Росія, і Україну, і західних партнерів. Тобто він до кінця намагатиметься дестабілізувати ситуацію і через таку дестабілізацію викручувати Україні руки", - спрогнозував військовий експерт.

Підсумовуючи, Сунгуровський зауважив, що можливість активізації Росією повномасштабних воєнних дій існує завжди, тож не враховувати цього ми не можемо і, в принципі, вже до цього готуємося, про що неодноразово заявляли і Порошенко, і Турчинов, і очільники військових відомств.

"Така підготовка є стримуючим чинником для можливого агресора, тому від однозначної відповіді щодо можливості повномасштабного наступу я б утримався", - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, 25 серпня Міноборони Росії оголосило чергову раптову перевірку боєздатності військ перед командно-штабними навчаннями "Кавказ-2016", які відбудуться у вересні на території Південного і Північно-Кавказького військових округів. 26 серпня в рамках масштабної перевірки боєготовності понад 15 бойових кораблів російського Чорноморського флоту і понад 10 кораблів Каспійської флотилії вийшли в море.

Представник американського військового відомства Мішель Балданца заявила, що США стурбовані раптовою перевіркою боєготовності збройних сил Росії і у зв'язку із запланованими навчаннями "Кавказ 2016" уважно відстежують ситуацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-