Ільмі Умеров, або Чим небезпечна для Росії «людина на коні»

Ільмі Умеров, або Чим небезпечна для Росії «людина на коні»

Укрінформ
У Кремлі знають, що людей, які думають так само як Ільмі Умеров, в Криму дуже багато - і серед кримських татар, і серед українців, і серед росіян

Ось уже більше тижня, як у сімферопольській психіатричній клініці на вимогу ФСБ насильно утримується заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров. Окупаційна влада вирішила перевірити його психічну адекватність тільки на тій підставі, що людина, яка звикла все своє свідоме життя бути відкритою і чесною, продовжує залишатися адекватною і не припиняє говорити відверто, сміливо, не ховаючись за чиїсь спини. Усі, хто знає Умерова і в Криму, і за його межами, іншим його просто не уявляють.

Неприємні речі від нього чули і кримські прем'єри, і київські чиновники, і колеги по Меджлісу та Курултаю. Хтось ображався на безкомпромісність Умерова, хтось його поважав за це, але підозрювати в ненормальності тільки тому, що у нього інша точка зору, нікому не спадало на думку.

Наприклад, у 2013 році під час візиту до Криму тодішнього українського президента Януковича готувалася його зустріч з представниками кримськотатарського народу. У список "представників", окрім делегатів Курултаю, включили і кримськотатарську опозицію, яку тоді добросовісно "обробляла" Партія регіонів.

Керівництво Меджлісу категорично відмовилося зустрічатися з Януковичем, справедливо вважаючи, що представляти інтереси народу перед владою повинні тільки ті, хто пройшов систему виборів національного з'їзду. Зустріч була зірвана, і на цьому грунті у Криму вибухнув серйозний скандал. Ільмі Умеров вважав, що Меджліс у будь-якому випадку повинен був піти на цю зустріч і відкрито висловився, у тому числі в ЗМІ, що Джемілєв і Чубаров були не праві. Тобто стратегічно вони праві, а тактично - ні, вважав він, будучи упевненим, що в тій ситуації кримські татари більше втратили від конфлікту з українською та кримською владою, який виник на рівному місці.

Ще один приклад, коли Умеров відверто, не граючи, назвав речі своїми іменами. В одному з інтерв'ю п'ятирічної давнини він зізнається журналісту, що вперше у своєму житті, нарешті, побудував у Бахчисараї власний будинок, але не може його офіційно зареєструвати в БТІ, так як за оформлення у нього банально вимагають хабар. При цьому документи на оформлення подає дружина, а хабар у розмірі 2 тисяч доларів просять у голови Бахчисарайської райдержадміністрації. Хабарники не розуміють, що Умеров не тільки категорично не дає і не бере хабарів, але і у звичній для нього манері відверто називає речі своїми іменами. Було б смішно, якби чиновники БТІ зажадали психіатричної експертизи щодо Умерова тільки тому, що, крім нього, ніхто не насмілився їх публічно ганьбити. Але в Кремлі, схоже, дійсно побоюються, що заяви Умерова про російську окупацію Криму серйозно дискредитують репутацію Росії.

УМЕРОВ - "ЛЮДИНА НА КОНІ"

Чому російська влада так послідовно переслідує Умерова і саме його обрала своєю мішенню, не гидуючи в 21-му столітті використовувати проти інакомислення методи каральної медицини?

Щоб відповісти на це питання, треба згадати Крим кінця 80-х і початку 90-х років. Потік кримських татар, який хлинув на український півострів - з одного боку, а з іншого - неприйняття їх місцевою владою і населенням, яке проживало в будинках депортованих кримчаків, - все це загрожувало кривавим протистоянням. Не один політик "зламав перо" на сценаріях кривавої бійні в Криму, але жодної краплі крові не було пролито, поки 300 тисяч кримських татар поверталися на батьківщину. Умерова в ті дні у Криму запам'ятали з мегафоном у руках на мітингах, на яких висувалися вимоги щодо землі для кримських татар, кримськотатарської мови у школах і представництва в органах влади. Саме тоді, у складній та напруженій ситуації, на мирних барикадах національного руху за повернення на батьківщину, утверджувалася особистість, загартовувався моральний дух і характер Умерова.

Якщо б він не користувався авторитетом у народі, ніколи не зміг би виступити засновником Організації кримськотатарського національного руху - найбільш масової громадської організації в Криму, яка стала основою для формування Курултаю. Якби він не був розумним, тактовним і толерантним, він ніколи б не зміг очолити роботу першої в Криму кримськотатарської газети "Авдет", яку поважали за чесну та правдиву інформацію, причому не тільки кримські татари.

Лікар за фахом, Ільмі за допомогою скальпеля вирізав надруковані на принтері матеріали і разом з усіма клеїв макет майбутнього номера газети, яка розповідала про кримських татар і була затребувана навіть у чиновницьких кабінетах тодішнього кримського Радміну. Те, що створив Умеров, і досі працює на Крим і кримських татар без страху перед російською агресією. Саме знання ситуації у народному середовищі і його розсудливість були причиною того, що Умерова висували на найвищі посади в Криму, а він був своєрідним містком між кримськими татарами та владою.

Крім того, що він завоював авторитет у народі та зробив блискучу кар'єру, він створив прекрасну сім'ю. Виховав сина і двох дочок, має трьох онучок і довгоочікуваного онука.

Одним словом, Ільмі Умеров відбувся як особистість, він "осідлав коня", і коли на один з чергових мітингів, приурочених до дня депортації кримських татар, він дійсно приїхав з Бахчисарая на коні, цей образ став невіддільний від Умерова.

Що ж залишається робити "владі", коли "людина на коні" виступає проти неї, коли вона, з властивою їй чесністю та безкомпромісністю, говорить усім відомі й очевидні речі? "Владі" нічого не залишається, як за допомогою будь-яких засобів очорнити, придушити та принизити таку людину, скинути "з коня" і довести її "неадекватність".

"ЧОРНА МІТКА" АБО ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ ДЛЯ ІНАКОМИСЛЯЧИХ

Насправді, тих, хто думає так само, як Ільмі Умеров, у Криму дуже багато і серед кримських татар, і серед українців, і серед росіян. У Кремлі це прекрасно усвідомлюють, і "чорна мітка" для Умерова - інформація до роздумів для всіх інакомислячих.

Сам Ільмі Умеров розуму від такої "уваги" до себе не втратив, що знову ж таки свідчить на користь його адекватності і розсудливості. У день Незалежності України за допомогою Facebook він звернувся до українців та привітав їх зі святом, сенс якого, за його словами, більше починаєш цінувати тільки в умовах несвободи.

"Коли живеш понад 2 роки в умовах окупації, а тепер - ще й у застінках психіатричної лікарні, слова "Свобода" та "Незалежність" отримують набагато більший сенс. Хоча для кримськотатарського народу вони завжди були на першому місці - десятки років боротьби за повернення на Батьківщину, 20 років становлення та облаштування в Криму, 2,5 року окупації - ніщо не зломило наш народ. Навіть навпаки - зробило нас ще сильнішими, згуртованішими, єдиними", - написав Умеров.

Він упевнений, що "справжню Незалежність Україна отримає лише після деокупації Криму та Донбасу".

"Ось тоді це буде справжнє національне свято. Я вірю в те, що цей день ми неодмінно зустрінемо всі разом - у вільній Україні, у вільному Криму!" - впевнено говорить "людина на коні".

Диктуючи своій доньці Айше слова привітання, він говорить про себе, а насправді - про всіх нас: "Ми сильніші, ніж вони думають! Нас більше, ніж вони очікували! Зламати нас їм не вдасться, адже правда на нашому боці!"

ХТО ЗАХИСТИТЬ УМЕРОВА?

Очевидно, що такі люди як Ільмі Умеров насправді - високі духом, і морально зламати їх неможливо. Погіршитися може тільки їхнє здоров'я та фізичний стан. А заряд патріотизму вони можуть дати всій країні. Чи цінує Україна такі жертви та чи готова вона по-справжньому боротися за Крим - питання до нашої влади. Можливо, заради порятунку Умерова дійсно працюють великі сили, але не все з того, що робиться, можна озвучувати. Однак складається враження, що всі безсилі проти окупантів.

Навіть Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, до речі, це єдине відомство, яке відреагувало на свавілля щодо Умерова, крім вираження протесту спромоглося тільки на те, щоб закликати міжнародне співтовариство "захистити громадянина України від насильства, яке здійснює окупаційна влада на півострові". А те, що здатність українського суспільства захистити своїх громадян у Криму - це тест на здатність повернути Крим в Україну, зрозуміти поки що можуть не всі.

УМЕРОВ ПРО СПРАВИ, ПЛАНИ ТА МРІЇ

"Я мрію про те, щоб у Криму життя було спокійним, безконфліктним, щоб люди розуміли одне одного і жили спокійно, умиротворено, панувало добросусідство та благополуччя. У Криму погано жити - соромно, а ми, на жаль, живемо погано поки що". ("Коментарі. UA", 20.06.2011 р.).

"Все, що я кажу, я намагаюся показати на власному прикладі. Я не хочу бути чиновником у тому розумінні, яке більшість населення в це слово вкладає. Я не вважаю, що я перетворився на чиновника. Я думаю, що я такий самий Ільмі Умеров, як той, що стояв на барикадах". ("Коментарі. UA", 20.06.2011 р.).

"Я - найщасливіший кримський татарин, бо живу в Бахчисараї. В дитинстві я завжди мріяв повернутися саме до Бахчисарая. У шістдесяті - сімдесяті роки ми часто приїжджали сюди - нас батько привозив. І я бачив на власні очі вздовж річок Альми, Качі, Бельбека величезні дерева... З кожного дерева збирали до тонни яблук. І хоч я був дитиною, все добре пам'ятаю". ("РосУкрИнформ", 20.02.2012 р.).

"Населення міста Бахчисарая і Бахчисарайського району, на жаль, бачило багато конфліктних ситуацій. Ми знаємо ціну миру. Ми знаємо, якою тонкою є та межа, за якою - "точка неповернення". Ми знаємо, як важко потім вибудовувати спільний світ і як важко людям різних національностей забувати образи. Бахчисарайським районом я керую 9 років, і ми змогли створити таку систему управління, в якій не утискаються інтереси тих чи інших національностей. З 2006 року у нас не було жодного конфлікту на міжнаціональному або міжконфесійному ґрунті". ("Южный курьер", 12.04.2014 р.).

Довідка. Ільмі Рустемович Умеров - український державний діяч, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу з 2015 року. У травні 1994 р. стає депутатом Верховної Ради Криму на професійній основі. З жовтня 1994 р. по січень 1997 р. - віце-прем'єр уряду Криму, з січня по червень 1997 року - заступник голови Ради міністрів Криму. З січня 2000 р. по травень 2002 р. - заступник голови Бахчисарайської районної держадміністрації. З травня 2002 р. по вересень 2005 р. - заступник голови Верховної Ради Криму. З липня 2005 по серпень 2014 - голова Бахчисарайської районної державної адміністрації. 18 серпня 2014 року склав повноваження голови Бахчисарайської РДА. У березні 2015 року був обраний заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу.

12 травня 2016 року Ільмі Умеров був затриманий. Так зване управління ФСБ в Криму порушило проти нього кримінальну справу за ст. 280.1 за висловлювання в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR. Його звинувачують у "публічних закликах і діях, спрямованих на зміну територіальної цілісності РФ". Місяць тому районний суд Сімферополя відмовив у задоволенні скарги Ільмі Умерова на постанову про порушення проти нього кримінальної справи. Правозахисний центр "Меморіал" (Москва) заявив про те, що кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова є незаконним і політично мотивованим.

Руслан Батталов, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-