25 серпня: найголовніше за день

25 серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Путін з Шойгу пішли в «психічну атаку». КНДР: прогодувати народ не можемо, а знищити сусідів – цілком. У Кривому озері Врадіївки - 2 не буде. 

3.25

На Проксімі b життя, може, є. Це до нас ближче за всіх, але дуже далеко

Міжнародна група вчених, що вивчають космос, заявила про виявлення планети Проксіма b, на якій може бути життя і до якої можна буде дістатися під час майбутніх космічних місій.

Про це повідомляє ВВС.

Планета трохи більше Землі і знаходяться всього в чотирьох світлових роках від неї, повідомили вчені на прес-конференції в штабі Південної європейської обсерваторії.

Проксіма b обертається навколо зірки Проксима Центавра. Ця зірка входить в систему Альфа Центавра і є червоним карликом. Повний оборот навколо зірки, вона робить за 11 днів.

Планета знаходиться в так званій зоні життя зірки. Температура на планеті така, що на ній може бути вода в рідкому вигляді, а клімат придатний для життя.

Проксіма b, таким чином, стала найближчою планетою до Сонячній системі, де можливе життя.

Вчені не виключають, що на планеті є свій "тропічний пояс" - сонячне місце, де і зосереджена вода. При цьому клімат Проксими b сильно відрізняється від земного. Вчені, наприклад, сумніваються, що на планеті змінюються пори року.

Раніше найближчою до Сонячної системи планету, на якій може бути життя, вважалася планета Wolf 1061c, що знаходиться в сузір'ї Змієносця. Вона знаходиться в зоні зірки Wolf 1061, яка є червоним карликом, і знаходиться приблизно в 13,7 світлового року від землі.

«Укрінформ»: Нічого собі «найближча»! Блимнеш, скажімо, на цій Проксімі b ліхтариком, а світло, при всій своїй швидкості 300 000 км за секунду, долетить до землі за чотири роки – десь за 1 360 днів! Ясно, тобто – туди людство добігти не встигне.

4.20

КНДР : прогодувати народ не можемо, а знищити сусідів - цілком

Північнокорейський лідер Кім Чен Ин оголосив проведений напередодні запуск балістичної ракети з підводного човна "найбільшим успіхом", що поставило країну в "перших рядах" ядерних держав.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на Центральне телеграфне агентство Кореї.

Відзначається, що Кім Чен Ин особисто керував запуском ракети.

"Він з гордістю відзначив, що результати тестового вогню в дійсності показали, що КНДР встала в перших рядах ядерних держав, у яких є повна можливість наносити ядерні атаки", - йдеться в повідомленні.

«Укрінформ»: «Приємна» новина, нічого не скажеш, особливо для японців та їхніх союзників. Звісно, це може бути блефом, але підтверджень такої версії, на жаль, поки що не було. Людство вирішило купу проблем: від перемог над найстрашнішими хворобами – до розробки шляху до подолання голоду… А от що робити з такими от Инами – поки що не придумали.

7.37

Каськів каже що його не заарештовували. Поки що…

Екс-керівник Держагентства з питань залучення інвестиції часів президента-втікача Януковича Владислав Каськів заявив, що його не затримували і не заарештовували.

Про це він написав у блозі на Українській правді.

«Вже декілька днів спостерігаю за спробами різних офіційних осіб пояснити ляп з повідомленням про мій арешт в Панамі. Не затягуючи інтригу, повідомляю: нічого з того, що було сказано офіційними особами України, не відповідає дійсності: мене ніде не затримували і, тим більше, ніколи не арештовували ні в Панамі, ні будь-де ще; ніякої картки Інтерполу про мене не існує», - пише він.

Читайте також: Владислав Каськів: Історія однієї зради

Каськів також опублікував фото, на якому він стоїть поруч з поліцейським і зі свіжим, за його словами, номером панамської газети.

«Укрінформ»: Іще з часів сумнозвісного «панамського паспорту» Павла Лазаренка нам добре відомо, що Панама – країна вельми специфічна, яка ледве не гроші робить на різноманітних послугах світовому злочинству. Так що Каськів обрав таки місце проживання по собі. А чи видадуть його в Україні? Ясно одне: якщо видадуть, то ніхто за нього не заступиться: він же Каськів, а не, скажімо, Клюєв си Онищенко…

10.50

Pokemon Go уже «вбив» у Японії людину

Японська поліція заарештувала водія, який збив насмерть жінку, коли грав у Pokemon Go.

Про це повідомляє CNN. 

"39-річний фермер, який був за кермом невеликої вантажівки, не помітив двох жінок, які перетинали дорогу, через те, що він грав у популярну гру", - заявили у поліції.

Як повідомляється, 70-річна жінка померла від травми хребта після удару вантажівки. Інша жінка була госпіталізована з важкою травмою.

Читайте також: МВС попереджає: "покемони" смертельно небезпечні

Це був перший випадок смерті в Японії через гру Pokemon Go.

«Укрінформ»: Від побоювань того, до чого може призвести манія з Pokеmon Go людство, на жаль, уже підійшло до практики. Але навряд чи цей трагічний випадок призведе до якихось «оргвисновновків»: надто великі гроші вже крутяться навколо цієї гри. А крутитимуться – на три порядки більші.

11.40

У Кривому озері Врадіївки-2 не буде

Причиною смерті мешканця смт Криве Озеро на Миколаївщині, яка настала під час сутички з поліцією, стала гостра внутрішя кровотеча та травматичне поранення серця.

Про це йдеться у довідці про причини смерті 32-річного Олександра Цукермана, розтин тіла було проведено в місті Миколаєві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Причиною смерті Олександра Цукермана, мешканця смт Криве Озеро, стала гостра кровотеча, внутрішня кровотеча та травматичне поранення серця», - йдеться у висновку паталогоанатома, копія якої яка є у розпорядженні Укрінформу.

З неофіційниїх джерел у правоохоронних органах також стало відомо, що подібні травми чоловіку нанесені з травматичної зброї одним з поліцейських. Про постріл з травматичної зброї також написав на своїй сторінці у Facebook Генпрокурор Юрій Луценко.

Як уже повідомлялося, в ніч на 24 серпня наряд поліції прибув на виклик в помешкання 32-річного чоловіка, який вчиняв хуліганські дії. До нього були застосовані заходи фізичного впливу та кайданки. Згодом чоловік помер. Правоохоронці сказали, що своєю смертю.

«Укрінформ»: Такі ексцеси з людьми, що наділені правом носити і, у певних ситуаціях, застосовувати зброю, трапляються всюди, не лише в Україні. Але це не Врадіївка-2. Принципова різниця – у швидкості реагування. Тоді люди «взялися за вила» тому що бачили, як система «реагує» , як намагається «відмазати» своїх. Нині – реакція київського начальства і місцевих розслідувачів не забарилася – все що вони мали сказати і зробити вони сказали і зробили протягом доби.

12.12

Путін з Шойгу пішли в «психічну атаку»

Міноборони Росії оголосив чергову раптову перевірку боєздатності військ для підготовки Збройних Сил "до захисту інтересів РФ при наростанні загрози безпеці".

Про це у четвер заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, передає РИА Новости.

"Здійснити повний цикл безпосередньої підготовки Збройних Сил до захисту інтересів Російської Федерації при наростанні загроз її безпеці", — сказав Шойгу.

Раніше за рішенням президента РФ Путіна Міноборони країни оголосило чергову раптову перевірку боєздатності військ. З 7.00 25 серпня вони приводяться у бойову готовність «Повна». Перевірка оцінить здатність Західного і Центрального військових округів наростити зусилля на південно-західному стратегічному напрямку.

Навчання триватимуть з 25 по 31 серпня

«Укрінформ»: Приблизно те саме було після закінчення Олімпіади в Сочі в лютому 2014 року. Але навряд чи нині трапиться щось подібне. Це схоже на психічну атаку, нам треба звикнути, не забуваючи про те, що психіка може не витримати не у нас, а у агресора.

12.54

Читайте Маяковського, люди!

Президент Петро Порошенко своїм виступом перед військовим парадом до Дня Незалежності збурив інтерес українців до творчості Володимира Маяковського.

Голова держави процитував рядки вірша відомого поета – «Долг Украине». Після цього дані Google демонструють зростання майже у чотири рази запитів щодо цього твору. Цим запитам вже надано статус "надпопулярність". 

Ось цей вірш: 

Знаете ли вы украинскую ночь?

Нет, вы не знаете украинской ночи!

Здесь небо от дыма становится черно,

И герб звездой пятиконечной вточен.

Где горилкой, удалью и кровью

Запорожская бурлила Сечь,

Проводов уздой смирив Днепровье,

Днепр заставят на турбины течь.

И Днипро по проволокам-усам

Электричеством течет по корпусам.

Небось, рафинада и Гоголю надо!

Мы знаем, курит ли, пьет ли Чаплин;

Мы знаем Италии безрукие руины;

Мы знаем, как Дугласа галстук краплен...

А что мы знаем о лице Украины?

Знаний груз у русского тощ -

Тем, кто рядом, почета мало.

Знают вот украинский борщ,

Знают вот украинское сало.

И с культуры поснимали пенку:

Кроме двух прославленных Тарасов -

Бульбы и известного Шевченка, -

Ничего не выжмешь, сколько ни старайся.

А если прижмут – зардеется розой

И выдвинет аргумент новый:

Возьмет и расскажет пару курьезов -

Анекдотов украинской мовы.

Говорю себе: товарищ москаль,

На Украину шуток не скаль.

Разучите эту мову на знаменах-лексиконах алых,

- Эта мова величава и проста:

„Чуешь, сурмы загралы, час расплаты настав..."

Разве может быть затрепанней да тише

Слова поистасканного „Слышишь"?!

Я немало слов придумал вам,

Взвешивая их, одно хочу лишь, -

Чтобы стали всех моих стихов слова

Полновесными, как слово „чуешь".

Трудно людей в одно истолочь,

Собой кичись не очень.

Знаем ли мы украинскую ночь?

Нет, мы не знаем украинской ночи.

Як відомо, у своєму святковому виступі на Майдані в День Незалежності глава держави, зокрема, наголосив, що "Наші міжнародні партнери з цього параду отримають сигнал, що Україна здатна сама себе захищати, але потребує подальшої підтримки. Наш парад – це сигнал ворогу. Ми готові надалі боротися за нашу Незалежність".

"Товарищ москаль, на Украину шуток не скаль", - процитував Президент рядки Маяковського.

«Укрінформ»: Висновок тут буде дещо несподіваний: нам досі дуже важливо, що сказали про нас «вони», навіть, якщо це сказано 90 років тому. А так, добре, що згадали про Маяковського – почитайте, потужний був поет і процитований вірш – далеко не найсильніший у його творчості.

13.26

Україна росте, але дуже повільно

Динаміка промвиробництва покращає найближчими місяцями за рахунок збільшення випуску харчової продукції, зокрема, цукру, хоча зростаюча база порівняння в інших галузях стримуватиме зростання. 

Такий прогноз дала головний економіст Dragon Capital Олена Білан у коментарі Укрінформу. 

"Ми чекаємо, що динаміка промвиробництва покращає найближчими місяцями за рахунок збільшення випуску харчової продукції, зокрема, цукру, хоча зростаюча база порівняння в інших галузях стримуватиме зростання. Показник промвиробництва за підсумками року має бути близький до нашого нещодавно погіршеного прогнозу в 2,0% р/р (раніше очікувалося 3,5%), за відсутності повторних тимчасових збоїв на зразок червневого", - сказала вона. 

Водночас експерт поліпшила річний прогноз виробництва у сільському господарстві до +2,5% (попередній прогноз припускав відсутність зростання), за рахунок очікувань високого урожаю цукрового буряка і непоганого урожаю зернових. 

"Прискорення зростання у будівництві є обнадійливим сигналом та відповідає нашим очікуванням, що інвестиції стануть основним локомотивом відновлення економіки", - додала вона. 

«Укрінформ»: Усе таки, на фоні десятків відсотків,  втрачених нами за два з половиною роки війни, ці цифри не виглядають надто обнадійливо. Хотілось би швидше, а виходить… Виходить, що терпіння – це основний стратегічний ресурс України.

15.07

А якщо «конверти» - єдиний для підприємства шанс вижити

Державна фіскальна служба виявила порушення з виплатами зарплат у 60% роботодавців. Найпоширеніші з них - «тіньові» зарплати та використання необлікованої праці працівників.

Про це заявив директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби Павло Дроняк, повідомляє прес-служба ДФС.

«Під час перевірок платників податків на дотримання податкового законодавства щодо повноти нарахувань і виплат заробітної плати та інших доходів своїм працівникам порушення зафіксовано в 60,6 % перевірених платників», - сказав він.

За словами Дроняка, найпоширенішими порушеннями залишаються «тіньові» зарплати та використання необлікованої праці робітників.

 «Несумлінні роботодавці завдають шкоди не лише бюджету, оскільки не сплачують відповідні податки та єдиний внесок, а, передусім самим працівникам, позбавляючи їх права на соціальний захист та достойну пенсію. За результатами перевірок до бюджетів донараховано близько 272 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 61 млн грн єдиного внеску та понад 6 млн грн військового збору», – зазначив Дроняк.

«Укрінформ»: Фіскали змінюються, але те, що вони говорять, лишається тим самим. Працівники вдячні своїм роботодавцям за те, що вони попри державні побори і «приватну» корупцію ,дають їм отримати зараз, а не гіпотетичній пенсії. Роботодавці вдячні працівникам за те, що вони закривають очі на «конверти», даючи підприємству єдиний шанс вижити. І тільки державі ніхто не вдячний, так само, як і вона не вдячна нікому…

16.31

Путін організує для російських паролімпійців «альтернативну» олімпіаду

Російська збірна, якій відмовлено в участі у Паралімпіаді в Ріо, зможе виступити на змаганнях, але - у своїй країні.

Про це заявив президент Росії Володимир Путін на зустрічі в Кремлі з призерами та переможцями Олімпійських ігор у Ріо, передає Інтерфакс.

"Хочу сказати нашим паралімпійцям: ми, певна річ, будемо вас підтримувати і спеціально організуємо змагання, де ви зможете показати свою майстерність, а заохочення для переможців і призерів буде таким самим, яким воно було б і за підсумками Паралімпійських ігор", - сказав Путін.

Він також обурився "аморальністю" і "нелюдяністю" Міжнародного паралімпійського комітету, що позбавив російських спортсменів можливості участі у Паралімпіаді в Ріо. На його думку, на російських спортсменах "цинічно відігралися, зірвали злобу".

«Укрінформ»: «Справедливо» чи «не справедливо» паролімпійці Росії позбавили права виступати в Ріо – принципового значення не має. (Хіба що говорячи про «людяність», Путін чомусь не згадує про те, наскільки «людяно» накачувати допінгом людей з фізичними проблемами). А головне тут – відчуття того, що Росія остаточно перетворилася на країну-ізгоя, на кшалт, Північної Кореї. І вони не вийде з цього принизливого стану доки режим Путіна не сконає.

17.45

Давайте «за Одесу»!

З-поміж трьох міст-претендентів на проведення "Євробачення-2017" значні переваги мають Київ і Одеса.

Про це повідомив Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія у Фейсбуку.

"Два з трьох міст мають значні переваги: Київ та Одеса. Ніс у ніс йдуть. Але й в кожного з них є недоліки. Різні, проте серйозні в обох випадках", - написав він.

За словами Аласанії, робоча група Оргкомітету продовжує уточнювати позиції.

Бажання прийняти у себе «Євробачення-2017» висловили п'ять міст: Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків та Херсон.

Однак після проведеного Кабміном конкурсу заявок у фіналі залишилось три міста: Київ, Одеса і Дніпро.

«Укрінформ»: Добре, якби перемогла Одеса. Ці слова написав корінний киянин, який не переймається думками типу «навіщо нам ці витрати?» і «що нам з того буда?». Просто українській Одесі це потрібніше, ніж Києву, у якому «Євробачення» вже було і який і без того не обділений увагою.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-