Верховній Раді пропонують залишити спецрежим для аграріїв на 2017 рік

Верховній Раді пропонують залишити спецрежим для аграріїв на 2017 рік

Укрінформ
Аграрний і податковий комітети Верховної Ради внесли на розгляд парламенту пропозицію про збереження спецрежиму для деяких аграрних галузей у 2017 році.

Про це на прес-конференції в Києві заявив народний депутат, заступник голови Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Олександр Бакуменко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Два профільні комітети, податковий і аграрний, проголосували практично повним складом за законопроект 3851-1, щоб залишити спецрежим для аграріїв, оскільки він працював до 2016 року. Два комітети його проголосували, був переданий у Верховну Раду, але на жаль, поки що не виноситься в зал», - сказав нардеп.

За словами Бакуменка, з боку виконавчої влади є тільки одна позиція, чому не можна залишити спецрежим, і це пов'язано з підписаними зобов'язаннями з МВФ, які на сьогодні не можна змінювати.

«МВФ, як кредитор України, для нього потрібне найголовніше - збалансувати бюджет, доходи і витрати і величину бюджетного дефіциту, яка визначена ними на рівні 3,7%... Ми можемо прожити без коштів МВФ, реально управляючи своєю економікою, але роблячи це професійно, і найголовніше - прибрати елемент корупції, яка заважає приходу реальних інвестицій в українську економіку», - зазначив він.

Бакуменко розповів, що нещодавно на засіданні робочої групи з першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим обговорювали питання спецрежиму для аграріїв.

«Відсутність спецрежиму призведе до падіння валового національного продукту в сільськогосподарському виробництві і зниження валютного виторгу, з усіма наслідками. Якщо ми його залишаємо, то через економічне зростання ми дамо значно більші надходження до державного бюджету. Тому ми зупинилися на кількох моментах. Найбільш компромісний варіант, який може бути прийнятий - це залишити спеціальний режим у 2017 році для галузі тваринництва, в садах, овочівництва, цукрових буряків, тобто для тих галузей, які працюють на внутрішній український ринок», - зазначив нардеп.

За словами Бакуменка, нині значно важливіше залишити спецрежим для деяких галузей, але збалансувати його єдиним соціальним податком з гектара землі.

«За нашими розрахунками, втрата спецрежиму - це 20 млрд грн. І якщо ми хочемо залишити спецрежим по тваринництву, садах, виноградниках, овочах, то рівень цього спецрежиму становить 5 млрд. Більше того, робоча група запропонувала єдиний соціальний податок з гектара землі, приблизно він буде 300 грн - і це відразу 5 млрд до бюджету. Це вирівняє правильні економічні відносини, тому що до 30% землі, яка в Україні обробляється, з неї не платять податок. Ці ж 5 млрд можна віддати на спецрежим. І плюс, про що ми домовляємося, це 1% від ВВП села - це 6 млрд грн віддати на програми підтримки агропромислового комплексу», - пояснив нардеп.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-