Порошенко: Радянську імперію ховали під «Ще не вмерла...»

Порошенко: Радянську імперію ховали під «Ще не вмерла...»

Укрінформ
Історію українського прапора радянська влада тримала за сімома печатками, пильнуючи, аби поєднання синього та жовтого не траплялося на око людям.

Про це сказав Президент Петро Порошенко під час церемонії підняття Державного Прапора, повідомляє прес-служба глави держави.

«Право на окреме існування ці фарби, звісно ж, мали. Ну не затулиш же людям очі на блакитне небо. І не заборониш ростити золотаві жито чи пшеницю. А от синергії кольорів режим не допускав категорично і вважав її великим криміналом. Доходило до абсурду: кажуть, державний стандарт навіть в коробках дитячого пластиліну не дозволяв синім і жовтим брускам лежати поруч, тільки впереміш з іншими», - зауважив він.

Глава держави зазначив, що за радянських часів публічно вшанувати національний прапор означало здійснити подвиг, бо влада такі рідкі на той час дії розглядала як особливо небезпечний злочин. Президент нагадав, як Василь Іванович Кукса та Георгій Митрофанович Москаленко отримали по кілька років таборів суворого режиму за те, що п'ятдесят років тому вивісили український прапор на даху Київського інституту народного господарства.

«Той героїчний вчинок, по-перше, ілюструє видатний внесок, який в досягнення державної самостійності, досягнення нашої незалежності зробило покоління, що в доросле життя вступило в шістдесяті роки. А, по-друге, спростовує затертий міф, ніби незалежність дісталася нам задарма. Це не так. За неї боролася не одна генерація українських патріотів, а зараз за нашу незалежність воюємо й ми», - підкреслив Порошенко.

«Москва не дарма страшилася нашого прапора. Саме він наприкінці вісімдесятиих поставив до лав національно-визвольного руху мільйони українського люду, а імперію в результаті ховали під акорд «Ще не вмерла...», - сказав Президент.

За словами Президента, завтра вся Україна, святкуючи річницю нашої Незалежності, символічно вшанує наших воїнів, з великою гордістю дивлячись військовий парад.

«Кожен громадянин України повинен бачити техніку і зброю, в які він інвестує, сплачуючи військовий збір та інші податки. Бо армія у нас по-справжньому є народна і користується заслуженою довірою і шаною українського народу», - наголосив глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-