Порошенко: Росія - єдина країна, де утискають українську діаспору

Порошенко: Росія - єдина країна, де утискають українську діаспору

Укрінформ
Українська діаспора має допомогти захистити права українців у Росії, бо вони там зазнають значного тиску з боку силових структур.

Про це у виступі під час зустрічі з представниками української діаспори у Національній опері України заявив Президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Все глобальне українство має докласти зусиль до захисту прав українців у Росії. Там українських громадян і українські громадські організації, попри те, що їхні члени є законослухняними і лояльними громадянами Російської Федерації, перебувають під значним тиском з боку силових структур", - сказав Порошенко.

За його словами, дуже показовим у цьому сенсі є приклад бібліотеки української літератури.

"Боюсь, що вони скоро спалять усі українські книжки, а бібліотекарів за їхньою "доброю" традицією зашлють на Сибір. Але головна проблема значно глибша: Росія - це єдина країна світу, де українцям вже майже офіційно відмовляють у праві на етнічну визначеність", - зазначив Порошенко.

Президент звернувся до української діаспори за підтримкою в протидії російській пропаганді у світі.

"Міграція стала не лише суворим випробуванням на міцність для Європейського Союзу загалом, але й внутрішнім викликом для різних країн. До влади прагнуть і можуть пройти сили, які більше прислухатимуться до Москви... За таких умов нам з вами слід як ніколи координувати зусилля, протидіяти російській пропаганді в усьому світі", - підкреслив Порошенко.

Він додав, що треба розширювати коло симпатиків та друзів, використовувати всі законні інструменти для того, щоб боротися за збереження і посилення санкцій проти Росії.   

"Оглянемося навколо нас, очевидно є стрімке зростання популярності євроскептичних, крайніх правих сил у низці країн ЄС. Вони ставлять під сумнів наріжні європейські цінності, без яких Європа не була б Європою. Частина цих ультра отримує фінансову допомогу з боку РФ - це інколи символічні, інколи - великі гроші, але цей факт дуже промовистий", - зазначив Глава держави.

Водночас, він додав, що багато визнаних фахівців вважають, що в міграційній кризі не обходилося без руки Москви, що Луб'янка, ще за радянських часів нашпигувала Близький Схід своєю агентурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-