Вінник підозрює, що для е-декларування доведеться писати нову програму

Вінник підозрює, що для е-декларування доведеться писати нову програму

Укрінформ
Народний депутат Іван Вінник припускає, що Україні доведеться писати новий програмний продукт для Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі у п'ятницю.

"Чи зможе суб'єкт приватного права ТОВ "Міранда" разом з державними органами впродовж наступних 12 робочих днів, з яких декілька є святковими, зробити те, що вони не змогли зробити за дев'ять місяців (бо ТОВ "Міранда" підписала договір у грудні 2015 року)? Я особисто ставлю це під великий сумнів, але я не є фахівцем. Моя особиста думка - я не вірю, що 1 вересня держава отримає якісний програмний продукт", - сказав Вінник.

Він також зазначив, що хакерам знадобилося небагато часу для того, щоб зламати цей програмний продукт і заповнити декларацію від імені одного з членів НАЗК Руслана Рябошапки, скрін-шот якої було продемонстровано на прес-конференції.

"Проблема системи полягає в тому, що вона, я так розумію, приймає будь-які, навіть не сертифіковані та не атестовані Мін'юстом електронні ключі... У систему можна втрутитися несертифікованим електронним ключем, згенерованим  програмним забезпеченням, яке може купити будь-хто у відповідного розробника -  в Україні достатньо тих, у кого можна за відповідний гонорар купити програму і ввести будь-які дані", - каже нардеп.

У цьому контексті Вінник припустив, що "можливо, Україні доведеться писати новий програмний продукт".

"Впевнений, що у даному випадку держава знайде належне фінансування не тільки на програмні продукти, які треба написати належним чином, а й також на хардвер, усі сервери, на все необхідне для того, щоб належним чином зберігати та захистити цю інформацію і мати повний контроль над цим обладнанням", - вважає Вінник.

Як повідомляв Укрінформ, запуск системи е-декларування супроводжувався проблемами. 11 серпня Президент Порошенко заявив, що повноцінне електронне декларування доходів посадовців розпочнеться 15 серпня, і недосконалість закону чи програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення початку декларування. Але 12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовила в сертифікації комплексу збирання та обробки е-декларацій.

Наступного дня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) зібралося на засідання, аби врегулювати ситуацію. Одразу це зробити не вдалося. Тоді ж голова НАЗК Наталія Корчак визнала, що на нинішньому етапі система є дуже уразливою до хакерських атак.

Попри всі проблеми опівночі 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

17 серпня на робочій нараді у Президента з приводу запуску е-декларування було ухвалено рішення, що до 31 серпня 2016 року Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) у співпраці з Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні (ПРООН) мусить доопрацювати перші три модулі програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Держспецзв'язку належить усунути недоліки, допущені компанією-розробником програмного забезпечення, і видати так само до 31 серпня Атестат  Єдиного державного реєстру декларацій.

Нацагентство з питань запобігання корупції на засіданні 18 серпня ухвалило рішення, згідно з яким суб'єкти декларування мають подавати свої електронні декларації з 1 вересня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-