Радники Трампа лобіювали в США інтереси Януковича - Associated Press

Радники Трампа лобіювали в США інтереси Януковича - Associated Press

Укрінформ
Глава передвиборного штабу Дональда Трампа Пол Манафорт і його заступник Рік Гейтс організовували таємне лобіювання інтересів Партії регіонів у США в період правління президента Віктора Януковича.

Про це повідомляє агентство Associated Press, посилаючись на наявну в розпорядженні журналістів електронну переписку.

"Лобіювання включало в себе спроби отримати позитивний результат висвітлення в пресі українських чиновників у The New York Times, The Wall Street Journal та AP", - йдеться у повідомленні.

Крім того, лобісти допомагали формувати негативний імідж головного на той час опонента Януковича - Юлії Тимошенко, яка перебувала за гратами. Тоді європейські та американські лідери тиснули на Україну, щоб звільнити її.

Як свідчать листи, Гейтс особисто контролював роботу двох лобістських фірм у Вашингтоні - Mercury LLC і Podesta Group Inc., в період між 2012 і 2014 роками.

Повідомлення з електронної пошти не містять подробиць про роль Манафорта, однак, за інформацією джерел АР, він виступав як куратор лобіювання і говорив про нього у телефонному режимі.

Після появи інформації про отримання Манафортом в 2012-2014 роках 12,7 млн доларів від Партії регіонів і таємному пересиланні ще 2,2 млн доларів регіоналами  вашингтонські лобістські фірми, Трамп переформатував свій штаб, але Манафорт і Гейтс зберегли свої пости та вплив, підкреслюється в повідомленні AP.

Раніше Манафорт заявив, що ніколи не працював для урядів України або Росії. Гейтс відмовився від коментарів.

Згідно з законом, лобісти в США повинні повідомляти міністерство юстиції про зв'язки з іноземними партіями чи політичними лідерами. Манафорт і Гейтс цього не зробили, пославшись на те, що працювали не на український уряд, а на неурядову організацію "Європейський центр сучасної України", яка розташовувалася у Брюсселі. Такі порушення тягне за собою позбавлення волі строком на п'ять років та сплату $250 тис. штрафу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-