Протоієрей Всеволод Чаплін прирівняв Росію до ІДІЛ

Протоієрей Всеволод Чаплін прирівняв Росію до ІДІЛ

Аналітика
Укрінформ
Відомий священик РПЦ МП Всеволод Чаплін в радіоефірі виправдовував масові репресії і обґрунтовував право вбивати «внутрішніх» ворогів»

Під час інтерв'ю радіо «Ехо Москви» 16 серпня Чаплін наговорив чимало гучного. Дещо - аж до слухацького шоку. Зокрема, він наголосив, що «в знищенні деякої частини внутрішніх ворогів» немає нічого поганого. Священик також додав, що деяких людей «вбивати можна і потрібно». Тобто, масові вбивства повинні відбуватися «з божою волею».

На сайті радіостанції «Ехо Москви» можна ознайомитися з повним текстом інтерв’ю у програмі «Персонально ваш». «Укрінформ», у свою чергу, виділив найбільш провокативні висловлювання представника Московського Патріархату. 

Що ж він сказав?

Для аргументації сказаного, протоієрей послався на Старий Заповіт і Апокаліпсис. Він заявив, що Бог «сам знищував цілі народи» і  «продовжуватиме це робити для того, щоб провчити їх (людей. Ред.)».

«Що, врешті-решт, поганого в знищенні деякої частини внутрішніх ворогів? Деяких вбивати можна і потрібно. Навіть Бог, якщо ми читаємо Старий Завіт, якщо ми читаємо Апокаліпсис, тобто Новий Завіт, прямо санкціонував і санкціонує у майбутньому знищення великої кількості людей для повчання інших. Не як покарання, не як помста, а щоб провчити. Для цього іноді необхідно знищити деяку кількість тих, хто гідний знищення», - сказав Чаплін.

Священик, навіть, порівняв Путіна і царя-садиста Івана Грозного, який «знищив внутрішніх ворогів» і «розширив межі країни». Крім того, Чаплін стверджує, що Росії можна вбивати – це, мовляв, її «релігійний борг». Отже, він виправдовує насильство, у тому числі президента РФ щодо України.

«Державі можна (вбивати. Ред.), у тому числі тоді, коли вона усвідомлює свій релігійний борг, свій моральний борг», - додав священик.

Жертва «великопістного» гамбургера

Хто ж він такий, цей вельми балакучий протоієрей Всеволод Чаплін? Він не «рядовий батюшка» РПЦ МП. Ще достатньо молодий, Чапліну 48-м, він  чимало років належав до верхівки Московської Патріархії. Був заступником глави відділу зовнішньо церковних зв’язків, а з 2009-го – по грудень 2015-го – главою синодального відділу по взаємодії Церкви і суспільства МП. Іншими словами, Чаплін служив головним піарником і соціологом при Кирилі.

Судячи з того, що звільнили його ще в грудні, а нової посади не дали, у Чапліна почалися проблеми. А тут ще й навесні його «засікли» у Макдональсі – з гамбургером - під час Великого посту!  Цей скандал коштував протоієрею останньої посади, яку він ще обіймав: 16 квітня 2016 року його було виведено зі складу «Межсоборного присутствия».

З чого це Чаплін наговорив стільки, м’яко кажучи, резонансного в інтерв’ю «Ехо Москви»? Версій може бути багато. «Укрінформ» висловлює свою: з огляду на перманентне пониження статусу, протоієрею Чапліну захотілося переламати несприятливу тенденцію і дуже сподобатись – у Патріархії і в Кремлі. А що там подобається – див. вище.

Мирослав Ліскович, Київ

Експерти

Архиєпископ Євстратій (Зоря), речник УПЦ КП: «Заяви Всеволода Чапліна – це вияв духовної деградації. Адже людина, яка так говорить є далекою від Бога і віри. На жаль, такий феномен властивий авторитаризму і тоталітаризму. Масові вбивства завжди чимось прикривалися. Між Чапліним і Ісламською державою немає різниці, адже обоє виправдовують насильство «божою волею». Це неприпустимо».

Андрій Нагірняк, священик УГКЦ: «Масові репресії, вбивства людей? Це все гріх. Церква ніколи не повинна закликати до насильства. Українські реалії змусили багатьох священнослужителів відправитися на Донбас, де нині перебувають наші захисники. Проте, військові капелани ніколи не закликають солдат до вбивства. Натомість, вони пропагують любов батьківщини. Тобто, священики хочуть, щоб бійцями керувала не ненависть до ворогів, а любов до України».

Олександр Кубеліус, священник УПЦ МП: «Я знаходжуся під протекторатом Московського Патріархату, але не збираюся прогинатися під Москвою чи під Кирилом. Такі висловлювання неприпустимі. Це жахливо. Вважаю, священик не повинен освячувати зброю, відправляти солдат на війну і закликати до вбивства людей. Адже коли церква переходить у політику, то духовності там мало».

Олександр Саган, релігієзнавець: «Риторика Чапліна - ні що інше, як виправдання вбивств, які сьогодні спостерігаються на окупованому Донбасі, а також у Криму. Тобто, це певною мірою намагання пояснити злочинні дії бойовиків, які незаконно взяли до рук зброю. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-