Як стратег Трампа в «чорну» касу попав

Як стратег Трампа в «чорну» касу попав

Аналітика
Укрінформ
Суми реальні. Вивезти легально ці гроші було неможливо. Закінчити розслідування цієї справи у США не так вже й складно

У неділю, 14 серпня, в американському і світовому виданні №1 New York Times (NYT), з посиланням на дані Національного антикорупційного бюро України, опублікували гучну статтю "Керівник виборчого штабу «засвітився» у списках секретної бухгалтерської книги в Україні». Головний герой (чи краще сказати антигерой) матеріалу Пол Манафорт – нинішній стратег і керівник виборчої кампанії кандидата США від Республіканської партії Дональда Трампа. Манафорт політтехнолог досвідчений і ефективний, саме він привів «донецьких» до влади, отримавши (можливо) за це щедру винагороду – $12,7 млн. – таку суму протягом чотирьох-п’яти років (2007-2012) він міг заробити  згідно записів в «амбарній книзі». І тут виникає кілька вельми цікавих нашим людям запитань.

Наприклад, наскільки реальна ця цифра, чи міг політтехнолог Януковича справді отримати такі гроші, у нашому «зарплатному розрахунку» більше 350 тис. «зелених» на місяць? А як вивезти ці 12,7 мільйонів доларів з України? Звісно, Пол Манафорт не лох який-небудь, підписів в «амбарній» книзі не лишав, але ж не задарма ж він стільки років примушував Україну «полюбити Якуновича», а відтак -  скільки з цієї суми недоплачено в бюджет податків і яке кримінальне провадження загрожувало б Манафорту, якби його таки притягли до відповідальності?

Зарплата $300-400 тис на місяць? Чому б і ні?

Наскільки реальна ця сума? Опитані «Укрінформом» експертів особливих запитань вона не викликає. Наприклад, політолог Вадим Карасьов вважає, що працюючи на Януковича і Партію регіонів протягом восьми років, Манафорт отримував не менше $100 тисяч на місяць. Тобто за вісім років набігає під  $9.5 млн. Але на нашу думку, за таких фігурантів і обставин, це надто скромна сума. Можна не сумніватися, що сумарна зарплата, отримана за ті ж роки головним тренером «Шахтаря» паном Луческо від власника клубу і одного з несучих «стовпів» Партії регіонів Ріната Ахметова – була істотно більшою. А Манафорт – хіба ж він не Луческо політтехнологій?

Згадується, як в часи «космічного» київського мера Леоніда Черновецького (вони практично співпадають з «українським» періодом Манафорта) в одному з гламурних «крейдованих» журналів було опубліковано інтерв’ю його сина, Степана Черновецького, голови правління далеко не найкрупнішого в Україні Правєкс-банку. Там була відверто озвучена Стьопіна зарплата: $200 тис. на місяць. Тобто $300-$400 тис. на місяць для такого перця, як Пол Манафорт – це більш ніж реально.

Крім того, автори публікації в NYT припускають, що під час роботи в Україні пан Манафорт, можливо, отримував «прибуток від комерційних угод, які випливали з його політичного консалтингу». Один з епізодів, за даними розслідування, говорить про мережу офшорних компаній, які використовувалися для відмивання державних грошей і майна, нібито викраденого членами колишнього уряду Януковича. Від себе додамо, що було б дивно, цього не робити при таких можливостях і в такому середовищі.

Щоби для встановлення істини, реконструювати ці оборудки потрібна скрупульозна робота професійних слідчих. Навряд чи цим займатимуться в Україні, але для американців, які з блиском і беззаперечно вивели на чисту воду того ж Лазаренка – то, схоже, не є великою проблемою. Потрібні лише воля і юридичні підстави.

Але наразі не встановлено, чи справді екс-радник Януковича був причетний до різноманітних корупційних справ в Україні. Слідство, як кажуть, триває. Відомо, що ім'я пана Манафорта 22 рази фігурує в документах за п'ять років. І навіть якщо підпису американського політтехнолога там немає, це не привід не розбиратися у всій цій історії.

Якщо брав і не сплатив, то наскільки мав сісти

Що втратив бюджет України, якщо припустити, що ці гроші насправді були виплачені? Якщо Манафорт, наприклад, був оформлений як фізична особа-нерезидент, що займається незалежною професіональною діяльністю, то згідно ст. 178 Податкового кодексу України він мав би отримати книгу доходів та видатків і… сплачувати податки (у 2007-2010 роках ставка податку складала 15%). Тобто, з означеної суми у $12.7 млн. виходить під $2 млн.

Фінансовий аналітик Валерій Карєв, до якого звернувся «Укрінформ» по консультацію зазначив: якщо було б доведено, що екс-радник Януковича таки не платив податки, то за це ухилення йому б загрожувала кримінальна відповідальність (ст.212 КК України, яка класифікує $12,7 млн. як суму «в особливо великих розмірах»). Тобто, за це належить від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Хоча, у цій статті передбачено, що особа, яке вперше здійснила такий злочин може покаятися і заплатити податок до початку кримінального провадження.

Але і це не все. Якщо б було доведено факт отримування «тіньових» мільйонів згідно записів «амбарної» книги, то це ні що інше, як причетність до легалізації (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом. Відтак, згідно ст. 209 КК України, це ще - від 8 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

$12,7 мільйонів, отриманих у такий спосіб, легально не вивезеш

Ну, добре, припустимо без усіх вищезгаданих подробиць, заробив пан Манафорт ці гроші. Але ж не в Україні їх витрачати! Покласти $12,7 мільйонів на банківський рахунок? Можна. Але по-перше, банк має обов’язково поцікавитися звідки така сума? А по-друге банк керується інструкцією НБУ, яка зобов’язує повідомляти про такі перекази. Тобто, переказ коштів всередині України, а тим більше, з України - у США легко би «засвітився».

Легальних варіантів непомітно вивезти за кордон 12,7 мільйонів доларів грошей не існує. Відтак екс-радник Януковича міг це зробити лише нелегально. Наприклад, у валізі, з дипломатичною поштою, через підставних осіб і офшори або з допомогою осіб, які могли б передати гроші клієнту безпосередньо в США.

«Український» скандалу став «американським», але залишився «українським»

Звісно, публікуючи зазначений матеріал, американська газета менше всього мала на увазі допомогти у розплутуванні українського скандалу. Пол Манафорт – одна з ключових осіб передвиборчої компанії Дональда Трампа. Згідно чуток, у разі, якщо Трамп переможе і стане 45-м президентом США, Пол Манафорт мітить «сісти» дуже високо – помічником президента з питань національної безпеки. Уявляєте собі на цій посаді такого щирого «друга» України і щирого друга (без лапок) Кремля? Так що природній інтерес до розвитку цієї справи має бути не лише у команди Гіларі Клінтон… До речі, Манафорт уже заявив, що вперше чує про ці гроші і такі виплати.

Манафорт тут, Манафорт там…

67 річний політичний стратег і лобіст Манафорт є нащадком родини іммігрантів, яка створила будівельний бізнес у штаті Коннектикут. Юрист за освітою, він деякий час служив в адміністрації Рейгана, перш ніж присвятити себе політиці, а потім - бізнесу.

За свою кар'єру Манафорт консультував таких політичних діячів, як колишній український президент-втікач Віктор Янукович, екс-прем'єр-міністр, «батько нації» Багамських Островів Лінден Піндлінг і філіппінський президент-диктатор Фердинанд Маркос. Пол Манфорт також був радником під час президентських кампаній Джорджа Буша-старшого і Джорджа Буша-молодшого, а також кандидата в президенти від республіканців Джона Маккейна. До того ж, Манафорт і Ко брали активну участь в передвиборних гонках країн Африки - Сомалі, Кенії, Анголі, Нігерії, Конго.

Крім того, американський політтехнолог був консультантом Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна, Юрія Бойка. У Мережі навіть подейкують, що Манафорт помагав чинному меру Києва Віталію Кличку. 

Мирослав Ліскович, Київ

Експерти:

Вадим Карасьов, політолог: "Тут питання не в Манафорті, а в самій публікації The New York Times: чому вийшла саме зараз?"

Навіть якщо буде доведено, що Манафорт брав ці гроші, то це не означає, що він їх брав особисто собі. Він міг брати на кампанію, на групу радників. Хоча він працював на Януковича приблизно 8 років, і у місяць теоретично міг отримувати близько $100 тисяч.

Фінансування будь-яких виборчих кампаній в США – прозоре і спирається на законодавство. Не важливо, скільки там отримує політтехнолог чи політичний консультант. Головне, щоб він робив це відкрито і платив податки до держбюджету. А в нас поки що чорні каси і амбарні книги.

Але тут питання не в Манафорті, а в самій публікації The New York Times: чому вийшла саме зараз і чому, незважаючи на суперавторитет The New York Times, вона має мало доказової бази? Це пов’язано з президентськими виборами в США і тим, що Манафорт сьогодні ключовий помічник Дональда Трампа, а весь американський істеблішмент і медійна еліта сьогодні на боці Гіларі Клінтон.

Українська влада і суспільство також на боці Клінтон, і є сподівання, що перемога Клінтон зможе відкрити можливості для отримання Україною летальної зброї. Тому, зрозуміло, що ми сьогодні своєю «амбарною книгою» допомагаємо перемозі Клінтон. А якщо Клінтон не зможе виграти? То тоді зрозуміло, що можуть бути додаткові проблеми для нашої дипломатії, і це може з самого початку зменшити наші можливості впливу на США. На мій погляд, тут треба бути нейтральними й чекати вироку американських виборців.

Олександр Палій, політичний консультант: "За Януковича грощі з України вивазились КАМАЗами. Звісно з них трішки й Манафорту перепало"

У Межигір’ї - там плавали у воді розписки, які теж не знищили - фігурували хабарі такого ж рівня, починаючи від 5-ти мільйонів і вище. І це далеко не всі гроші. Це лише одна така амбарна книга, а скільки інших… Зараз Манафорт так заперечує, що він брав якісь гроші і розповідає, що вони виділялися на його команду.

А раніше ж ці гроші вивозили з України мішками, клали на рахунок і все. Якщо він друг Януковича, то хто його перевірятиме на кордоні. Якщо сам Янукович, вивіз, за деякими даними, до $3 млрд. готівкою. Якщо $1 млн готівкою – це лише 100 банківських пачок, один кейс, чемоданчик тобто. А $3 млрд – 3 тисячі таких кейсів, які вивозили КАМАЗами. За даними економіста Андерса Ослунда, Янукович тільки на газі і на держзакупівлях щороку крав $10-12 млрд. Що там говорити про інші піраміди… Звісно з цих грошей трішки перепало й Манафорту.

Україна звичайно може його переслідувати. Треба перевірити кому і як він платив. Проблеми почнуться і в нього зокрема. Україна може обережно підіграти і нагадати цій людині, яка витягала Януковича за вуха, показувала гарненьким, що все-таки закони треба виконувати.

Фактично вийде, що ми втручаємося в американську кампанію і передвиборні чвари, але інакше й не може бути. Ця передвиборча кампанія сама «втрутилася» в українські справи, коли там почали говорити на українську тему.

Записала Юлія Горбан

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-