Зубко каже, що у влади є план повернення Донбасу

Зубко каже, що у влади є план повернення Донбасу

Укрінформ
Українська влада має план повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив в інтерв’ю "Голос України".

"Якщо ми, українці, маємо свою державу, яка згідно з усіма конвенціями визнана цільною і неподільною територією з Донецькою та Луганською областями та Кримом, то ми повинні мати план повернення цих територій. Ми не можемо провести реформи тут і казати, що не маємо навіть уявлення, що буде з окупованими територіями, де в полоні перебувають мільйони наших громадян. Тому повинні мати план, як ми хочемо повернути ці території", - сказав Зубко.

За його словами, йдеться не про особливий статус, це не автономія, а про особливості здійснення місцевого самоврядування. Військово-цивільні адміністрації, які знаходяться на визволеній території Донецької та Луганської областей, також не підпадають під Конституцію, але маємо відповідати на виклики часу і мати план. "Такий конкретний план надають Мінські угоди: виведення російських військ, закриття кордону, встановлення українського законодавства. І лише потім питання про особливості здійснення місцевого самоврядування. Це потрібно для того, щоб на перехідному етапі встановити правильно роботу органів місцевого самоврядування", - додав урядовець.

Він наголосив, що якщо хтось із політиків на сьогодні вважає окуповані території Донецької та Луганської областей не потрібними - нехай виходить і прямо про це заявляє. Але, зазначив Зубко, це зрив Мінських домовленостей, що може обернутися втратою підтримки України міжнародними партнерами, які ввели дуже жорсткі санкції щодо Росії.

Відповідаючи на уточнююче запитання щодо існування плану повернення, Зубко сказав: "Він існує з точки зору проведення реформ в Україні. Адже кожна реформа, пов’язана з дерегуляцією, децентралізацією, судова реформа - це план повернення".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-