Е-декларування: Климпуш-Цинцадзе вимагає службових перевірок

Е-декларування: Климпуш-Цинцадзе вимагає службових перевірок

Укрінформ
Запуск системи електронного декларування за рішенням НАЗК без відповідного сертифікування Держкомзв'язку, по суті, є дозволом на безкарне приховування доходів.

Таку думку висловила віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Fаcebook.

"Відповідно до антикорупційного законодавства, державні службовці зобов’язані подавати декларацію лише один раз, і повторно ніхто не в праві змусити їх це зробити. Таким чином, подавши недостовірну інформацію для декларування до отримання сертифікату (у режимі дослідної експлуатації), особа не буде притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки така декларація не може бути належним доказом у суді", - зазначила вона.

На думку Климпуш-Цинцадзе, запуск системи електронного декларування без відповідного сертифікату стане перешкодою в застосовуванні норми законодавства щодо притягнення до відповідальності за неправдиву інформацію.

Водночас, як наголосила віце-прем'єр, формалізований підхід до питань сертифікації наразі скидається на саботаж процесу електронного декларування, виконання Україною своїх зобов’язань, повноцінної роботи НАЗК як спеціалізованої установи, що є неприпустимим.

"Звісно, винні в цій ганебній ситуації мають бути покарані. Повинні бути проведені об'єктивні службові перевірки. Усі мусимо зробити з цього висновки. Однак найголовніше зараз – об'єднати зусилля і якнайшвидше зробити все необхідне для запуску сертифікованої системи е-декларування. Цього від нас чекають українці, і це є нашим зобов'язанням перед міжнародними партнерами", - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до рішення Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), система е-декларування розпочала роботу в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року.

12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовила у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

11 серпня Президент України Петро Порошенко заявив, що повноцінне електронне декларування доходів посадовців неодмінно почнеться 15 серпня, і недосконалість закону чи програмного забезпечення не можуть бути підставою для перенесення початку декларування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-