Польща заблокувала Nord Stream-2 – Коммерсантъ

Польща заблокувала Nord Stream-2 – Коммерсантъ

Укрінформ
Польщі вдалося заблокувати створення СП "Газпрому" з європейськими компаніями з будівництва трансбалтійського газопроводу Nord Stream 2.

За даними "Ъ", партнери "Газпрому" не були готові продовжувати суперечку з Варшавою, оскільки це створювало ризики для їх бізнесу в Польщі.

Видання повідомляє, що "Газпром" з іноземними партнерами за проектом газопроводу Nord Stream 2 — англо-голландської Shell, австрійської OMV, французької Engie і німецькими Uniper і Wintershall — відкликав клопотання у польський антимонопольний регулятор UOKiK.

Компанії просили UOKiK дозволити їм створити СП Nord Stream 2 AG — проектну структуру, яка повинна будувати трубу через Балтійське море. Поки зареєстрована в Швейцарії Nord Stream 2 AG повністю належить "Газпрому", західні партнери ще не увійшли в її капітал. Необхідність вирішення польського регулятора була пов'язана з тим, що у "Газпрому", Shell і німецьких компаній вже є істотний бізнес у Польщі.

Це означає, відзначає "Комерсант", що російський монополіст залишається наодинці з черговим великим експортним проектом. У нього достатньо фінансових і технічних можливостей для прокладки газопроводу, але будувати трубу доведеться лише при лобістської підтримки партнерів і без прямої участі великого європейського бізнесу, а це робить Nord Stream 2 більш уразливим для атак політичних опонентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-