Звинувативши Україну, Путін хоче боротися з нею, як з терористами - експерт

Звинувативши Україну, Путін хоче боротися з нею, як з терористами - експерт

Кримська криза
Укрінформ
Заява Путіна щодо України містить кілька тривожних месиджів: він не хоче брати участь у зустрічах в нормандському форматі, він не бажає бачити там Порошенка, а звинувативши Україну у тероризмі, він прагне карати її як терориста.

Таке переконання висловив Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, у коментарі Укрінформу. 

"Кардинально нічого нового Путін не сказав. Але в тому, що він сказав, є кілька досить цікавих і одночасно тривожних моментів. По-перше, він висловив своє небажання брати участь у зустрічі в нормандському форматі. Тобто тим самим Президенту Порошенку був даний сигнал, що він не хоче його бачити в Китаї. Причому, очевидно, що в нього буде зустріч якщо не в тристоронньому форматі - з Меркель і Олландом, то двосторонні зустрічі там будуть обов'язково. І це нам говорить про те, що буде обговорюватися тема України за відсутності України. Це, власне, те, чого постійно домагається Путін, - щоб питання України вирішувалося без України", - так потрактував Олексій Мельник слова Путіна. 

Водночас він уточнив, що Порошенка можуть запросити на засідання нормандської четвірки, якщо ж на саміті не буде передбачене таке засідання, то там будуть лише країни - члени "Великої двадцятки", куди Україна не входить. 

При цьому Мельник додав, що Путін не бажає слухати обвинувачення від Франції і Німеччини, які постійно звучать у звітах місії ОБСЄ. 

"Що стосується готовності Путіна до цієї зустрічі, то він її взагалі не хоче, зокрема і тому, що йому, очевидно, доведеться вислухати досить серйозні й аргументовані звинувачення, хоча б виходячи з того, що крім українських джерел чи даних розвідки, які мають лідери Франції і Німеччини, для них є об'єктивними і повідомлення місії ОБСЄ. Німеччина, як ми знаємо, головує у цій місії 2016 року. І українська криза - це один з пріоритетів, який визначила для себе Німеччина. Тому зрозуміло, що крім усього іншого у Меркель є додатковий інтерес поставити Путіну дуже незручні запитання", - сказав він. 

За словами Мельника, Путін для себе вирішив, що Україна - це терорист, і поводитися з нею треба як з терористами.

"Другий важливий месидж - що Путін вперше публічно назвав Україну терористом. І це вже той сигнал, який повинен трактуватися так: я зарахував цю країну в табір терористів - і відповідно знімаються будь-які обмеження, включається весь спектр засобів боротьби, які застосовувалися або всередині Росії і на Кавказі, або ж у Сирії. Хоч наразі реакція західних політиків на це різко негативна, тому що немає жодних підтверджень цим обвинуваченням, і про це, зокрема, вже заявив Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, але Путіна це мало цікавить", - зазначив представник Центру Разумкова. 

З цього, за його словами, випливає, що Путін може вдатися до каральних акцій, зокрема "на дальніх підступах".

"Путін невипадково говорив про загибель двох російських військовослужбовців. Проводячи паралель із Сирією, якщо Росія визнає загибель своїх військовослужбовців, за тим неодмінно має йти якась каральна акція. Причому це має бути масштабна каральна акція по відношенню до тих, кого він звинувачує у вбивстві. 

Друге, у повідомленнях ФСБ зазначалося, що в ДРГ, яку вони затримали, є російські громадяни. І тут знову ж таки аналогія із Сирією, з тим, що він говорив минулого року перед Федеральними Зборами, що Росія буде знищувати терористів "на дальних подступах" - тобто мається на увазі, що деякі терористи є на території України і по їхніх базах Росія бере на себе право завдавати удари. Треба пам'ятати, що до цього були певні вкидання щодо підготовки терористів на території України. І нам реально треба розуміти, де ми є і з ким ми маємо справу", - підкреслив Мельник.    

Наразі ж, за його словами, ми повинні зачекати на реакцію Франції і Німеччини на слова російського президента. "Від України в даному випадку залежить лише заручитися підтримкою Франції і Німеччини. Вплинути на Путіна Порошенко в цьому відношенні не може", - вважає Мельник.  

При цьому він назвав дії Порошенка, який дав доручення організувати телефонні розмови з керівництвом Німеччини, Франції, США і Європейської Ради, абсолютно правильними, оскільки потрібно максимально залучати ключових партнерів, тобто і Європейський Союз, і НАТО, і насамперед Вашингтон. А доручення привести у посилену бойову готовність наших силовиків - це теж абсолютно логічне рішення Верховного Головнокомандувача у даній ситуації.  

Водночас Мельник звернув увагу на те, що інформаційна політика чи комунікація із суспільством - це одне із слабких місць української влади, зокрема в плані того, яка інформація, в якому обсязі, наскільки оперативно має подаватися українським громадянам. 

"Я не думаю, що нам стане легше від того, якщо кожні 10 хвилин буде з'являтися якесь чергове повідомлення про переміщення військ противника чи якісь інші його дії. Але критично необхідно, щоб з певною періодичністю Президент давав суспільству абсолютно чіткі месиджі про те, де ми є і що робить влада для того, щоб людей захистити", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-