Консервація хабара по-Чауськи

Консервація хабара по-Чауськи

Аналітика
Укрінформ
$150 тисяч у банці – квінтесенція суддівської ганьби, яку виставили на посміховисько. Про це давно знали, але не розуміють, що реально з тим робити    

Це схоже на анекдот. Щоправда, сміятися не хочеться. Герой - скандально відомий суддя Микола Чаус, який зберігав хабарі у скляній банці, закритій поліетиленовою  кришкою. Користувачі Мережі навіть встигли порахувати, що упакована пачка купюр номіналом $100 займає об'єм близько 132 см куб. (0,132 л). Відповідно, банка 1л вміщує $75 тис., 2л - $150 тис., 3л - $225 тис.

Але ж така банка-банк у нього, очевидно, не одна. Вчора він  погорів на хабарі у 150 тисяч доларів – це доволі скромна для суддівської корупції сума. Відомо, що Микола Чаус отримав ці кошти за звільнення від покарання наркоділка - повідомляє Gazeta.ua, посилаючись на заступника керівника САПу Володимира Кривенко.

"До нас надійшла інформація, що суддя Дніпровського райсуду вимагає за прийняття позитивного рішення у кримінальній справі, пов'язаній із незаконним обігом наркотичних засобів, з підозрюваної особи суму спочатку 100 тисяч доларів. Потім таксу підняли до 150 тисяч доларів», - розповів Кривенко.

Раніше суддя Чаус «прославився» більш гучними справами. Це він приймав рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, а уже після перемоги Майдану - заарештував Геннадія Корбана, а також скасував розшук Юрія Іванющенка (Єнакієвського). 

 «Чаус, бамбіно!»

Сьогодні у Дніпровському райсуді Микола Чаус мав розглядати три кримінальні справи. Суддя обіцяв вийти на роботу – творити правосуддя. Однак, так і не прийшов. Про це Укрінформу повідомили у приймальній райсуду. Виникає питання: де перебуває Чаус? За словами заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимира Кривенко, суддя знаходиться у Києві. Та чи надовго? Затримати чи взяти під варту Миколу Чауса не можливо - суддівський «імунітет» не дозволяє це зробити. Для такого рішення потрібна згода Верховної Ради України. Але й тут халепа – усі нардепи зараз на канікулах. Виходить, до служителя Феміди не дібратися. А відтак Чаус найближчим часом може сказати усім «Чао, бамбіно».

Експерт: 

Олег Єльцов, журналіст, який спеціалізується на розслідуваннях з криміналу: «Думаю, це початок реальної боротьби з корупцією»

- Пане, Олеже, останнім часом тенденція на «вилов» хабарників в Україні посилилася. З чим це пов’язано? Це серйозно, чи чергова показушна «кампанія»?

- Думаю, це початок реальної боротьби з корупцією. Адже такого рівня затримання за короткий проміжок часу я ще не спостерігав за часи української незалежності. Надіюся, що це не черговий спосіб закрити справу через відсутність складу злочину, отримавши за це відповідну винагороду. 

- Чи відома вам реальна статистика: який відсоток хабарників попадається?

- Статистика у нашій країні це велика таємниця. Як не дивно, але за нинішньої влади всі правоохоронні органи стали тотально закритими. Жодної достовірної інформації громадяни не мають, оскільки очільники силових відомств, здебільшого, використовують піар технології. Це все робиться для того, аби сподобатися виборцю. Таким чином у пересічного громадянина немає можливості зробити якийсь висновок про роботу того чи іншого відомства. Тобто, вірити можна лише на чесне слово.

- Які, на вашу думку, існують «технології» дачі/взяття хабара, щоб не попастися? Які запобіжні заходи вживає хабарник, щоб приховати склад злочину?

- Хабарники знають безліч способів, щоб не попастися на хабарі. Вони використовують, і банківську систему, і оффшори тощо. Проблема полягає в іншому: через низьку кваліфікацію слідчих органів довести причетність того чи іншого високопосадовця – надскладно. Зазвичай, судді не беруть готівку. За них це роблять, так звані, «рішали». Здебільшого, люди з адвокатури. Тобто, «ківаловщину» досі не знищили. Окрім цього можна звернутися, наприклад, у страхову компанію, яка перебуває під дахом СБУ. Наприклад, «страхуючи» власне життя, особа, яка дає «на лапу» високопосадавцю робить щорічний внесок. Повірте, це величезні суми. Виходить, що корупціонер цілком законно отримує хабарі.

- Схильність до хабарництва – це, часом, не біологічна властивість особи? Коротше – воно «лікується»? Чи тут єдині ліки – тюрма?

- Схильність людини до збагачення не можливо вилікувати. Думаю, якби суддею або прокурором в Україні був Джордж Вашингтон, то він би також брав хабарі. Відтак невідворотність покарання – це єдині ліки.

- Скажіть, чи легко законодавчо довести факт скоєння людиною-хабарником злочину?

- Це залежить від кваліфікації слідства. Все потрібно задокументувати відповідно до законодавства, а також грунтовно довести. На жаль, нам повідомляють про затримання, але не про засудження. На сьогоднішній день реальних арештів дуже мало.

Між тим... «банки Чауса» - тренд соцмереж

Український інтернет-простір, наче хвилею, «накрила» новина про викриття у хабарі сумою 150 тис. судді Дніпровського райсуду. Однак, користувачів вразила не сума хабара, а спосіб його зберігання.

Так, Дмитро Чигрин пропонує безкоштовно перекопати город усім чиновникам, а Олена Яхно взагалі стверджує, що банки давно вийшли з моди, тепер усі використовують пластмасові лотки:

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-