Володимир Гриньов, віце-спікер Верховної Ради у 1990-93 роках
25 років тому Україна домоглася незалежності від Кремля, але все ще шукає свій шлях до демократії
10.08.2016 09:11

- Інтелігенція минулих років - люди мислячі, неважливо - фізики чи лірики, освічені, спеціалісти у своїй справі. Нарешті, це читачі "Нового світу" та "Літературної газети" - ті, хто сам жив за моральним засадами та подавав іншим приклад.

Зараз покоління читачів просто зникло. Партійні та непартійні лідери - сьогодні, еліта - говорять та пишуть з помилками. Підрахунок талантів замінився підрахунком грошових купюр. В інтернеті можна знайти розцінки за "допомогу" з працевлаштуванням до міністерств, головних управлінь, в Раді. Сьогодні й політика тримається на грошах. Ну, а який піп - такий і прихід! Що ж дивуватися корупційним схемам, у яких замішані дуже відповідальні особи...

- Виходить, до керма допущені "не ті"?

Зараз Україні потрібен так званий кадровий насос, коли підготовлених людей висувають нагору за одним критерієм: професіоналізм

- Якщо говорити про Харків та Харківщину, то сміливо можу сказати: тодішні виборці не проголосували б на виборах за багатьох нинішніх "лідерів". Чи змінилася Харківщина за цей час? Звичайно, спільні тенденції діють і тут.

Ще будучи віце-спікером, я знайомився з досвідом кадрової роботи за кордоном. Прийшов до висновку, що зараз Україні потрібен так званий кадровий насос, коли підготовлених людей висувають нагору за одним критерієм: професіоналізм. Таких людей, гідних громадян України, які знають проблеми країни, у нас набагато більше, ніж візитерів із-за кордону. При цьому я зовсім не применшую їхніх вмінь, але ставлю запитання: "Якщо ви зі своїми талантами не стали в пригоді у своїй країні, то як же ви "потягнете" нашу, з її нинішніми труднощами, про які ви тільки чули?"

Я - за підготовку вітчизняного кадрового резерву. Ідеологія Петра Першого, можливо, ставала в пригоді для свого часу, але зараз все по-іншому. Я також проти поняття "містечкова еліта", бо справжній професіонал не прив'язаний до точки на карті.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-