Володимир Ландік, екс-народний депутат
Єфремов нічого під час слідства не розповість, інакше його чекає доля Литвиненка або Курочкіна
09.08.2016 10:00

- Була дана команда керівникові районної організації Партії регіонів, Станично-Луганської. Селищному голові Вільхового - він же і керівник селищної ПР, котрий покликав депутатів, а ті покликали бабусь-дідусів, роздавши їм по 10, по 20 гривень. Це як називається?! Якщо люди проти війни, тоді, за логікою, вони повинні були перепиняти шлях і російським окупаційним військам. А вони їх з хлібом-сіллю зустрічали. Чому? Тому що їм на це була дана команда.

А люди самі не виходять. Їм цього не треба. Вони навіть на голосування не ходять, як ми це могли побачили на 114-му окрузі. І взагалі ніхто б не прийшов голосувати, якби людям не проплатили - вже розбалували електорат.

- У Єфремова залишилися впливові спільники?

- На даний момент, я думаю, розбіглися всі.

- Можна від нього очікувати якоїсь відвертості на допитах?

- Гарантую: нічого він не розповість. Тому що знає, що для нього це скінчиться так само, як для Олександра Литвиненка в Лондоні. Багато є прикладів тому, як руки російських спецслужб дотягувалися до зрадників навіть за кордоном.

Накрадене, в основному, ховалося в Росії, і таким чином спецслужби тримають їх на подвійному гачку

А те, що він є працівником якоїсь із спецслужб - це до ворожки не ходи. Треба ж розуміти радянську дійсність. Ми вже і тоді розуміли, що ніхто не поставить тебе першим секретарем райкому, а тим більше - першим секретарем міськкому обласного центру, якщо ти не є агентом спецслужби. Спочатку був агентом, а потім доріс до посади резидента, можливо, навіть у званні генерал-майора ФСБ.

Росія, звичайно ж, давала їм можливість десь щось вкрасти. Те, що накрали, в основному, ховалося в Росії, і таким чином спецслужби тримають їх на подвійному гачку. Мільярдні суми в гривнях. І якщо він захоче сказати, ці мільярди відразу відберуть. Зараз стало відомо: у сина Єфремова, Ігорка - 33 млн швейцарських франків. (Прокуратура заявила, що 33 мільйонами франків володіє Олександр Єфремов - ред.) Ось ви тривалий час прожили в Луганську. Ви знаєте, де у Ігоря Єфремова був офіс? Ви знаєте, де був офіс Ландіка...

- Знаю, бував.

...Херсонська, 22-а. Ви навіть знали, де офіс Пристюка (до березня 2014 - глава Луганської облдержадміністрації, - ред.) - в готелі "Дружба". Знали, де офіс Гапочки (перший заступник в адміністрації Єфремова, потім народний депутат, - ред.) - на Сосюри. Знали, де офіси Кисельова, Струка, і Медяника. А де був офіс сина Єфремова?! Його не було. Ми не володіємо мільярдами, а Єфремови - будь ласка. Тобто, швидше за все, всі ці мільярди кралися. А на крадені гроші купувалася у Москві нерухомість.

У Єфремова у Луганську майна немає. Він давно знав, що туди прийдуть російські війська, і все буде пограбована

Тому я й кажу: якщо він щось скаже не так проти Росії - все. "Було ваше, стало наше". А якщо щось розповість про свою роботу на іноземну спецслужбу... Пам'ятаєте, був такий Максим Курочкін? Так його застрелили прямо у будівлі суду.

- Наскільки сьогодні сильними є зв'язки Єфремова з маріонетками у Луганську?

- У Єфремова у Луганську майна немає. Він давно знав, що сюди прийдуть російські війська, і все буде розграбовано. Тому у нього там всього два будинки. Один старий, відносно невеликий - йому ще "Укркомунбанк" його надав, коли він був там директором. І другий - на території луганського дендрарію. Так цей будинок сьогодні охороняють озброєні люди.

Дружина в Луганськ спокійно приїжджає. Спробувала б моя дружина приїхати! Її б тієї ж миті заарештували та зажадали мільярди на викуп. Але вона ж не просто так приїжджає: за нею присилають машину на прикордонний пост.

Дружини інших видатних діячів єфремівської команди також працюють. У однієї - готель... Ювелірні магазини - не знаю, працюють там чи ні. Інші теж при справі; туди їздять, усім все дозволено. Їхні будинки ніхто не захоплював,а у мене чи не першого в Україні будинок був захоплений. Саме за його наказом туди посилали автоматників - мені чітко розповіли: він дав вказівку Лозівському (глава "Укркомунбанк", - ред.), щоб той направив туди команду Болотова (перший ватажок "ЛНР", - ред.).

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-