Грузія вистояла у війні з Росією завдяки Україні - Саакашвілі

Грузія вистояла у війні з Росією завдяки Україні - Саакашвілі

Укрінформ
Грузія змогла протистояти військовій агресії Росії у 2008 році завдяки допомозі з боку України.

Про це на брифінгу з нагоди 8 річниці військової агресії РФ проти Грузії сказав губернатор Одеської області, президент Грузії у 2004-2013 роках Міхеїл Саакашвілі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якби не було допомоги України, Грузинська держава в цій війні не вистояла б. Війна розпочалася в так званій Південній Осетії, це дві вузькі гірські ущелини і декілька десятків сіл. По території  - це 1/10 Одеської області. І стратегічно не дуже важлива. Коли Путін зайшов туди зі 100-тисячною армією і бомбардував нас з 200 літаків, він не мав на меті захопити ці дві ущелини. Він хотів скинути уряд в Тбілісі, захопити всю Грузію", - сказав Саакашвілі.

Він зазначив, що тоді Грузія отримала від українського уряду вагому підтримку. Зокрема, в Україні пройшли військову підготовку грузинські спеціалісти. Також у операціях по спасінню цивільного населення Грузії приймали участь сотні українських громадян.

Крім того, Україна надала Грузії системи протиповітряної оборони "Бук" та "Оса".

"Україна нам дала системи "Бук" та "Оса". Завдяки цим системи ми збили 12 російських бомбардувальників, включаючи стратегічний бомбардувальник СУ22-М3, який до цього ніхто не збивав", - сказав Саакашвілі.

Він зазначив, що однією з причин, чому РФ не здійснює авіаудари на сході України - спроможність українських ПВО протистояти цьому.

"Вони знають, що Україна може їх збивати. Це уроки Грузії", - сказав Саакашвілі.

8 років тому 8 серпня розпочалася 5-денна війна Російської Федерації проти Грузії, в ході якої загинуло декілька сотень людей, десятки тисяч вимушені були залишити свої домівки.

Про цю війну голлівудський режисер Рені Харлін зняв художню кінострічку "5 днів у серпні", показ якої відбувся сьогодні в київському кінотеатрі "Жовтень".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-