Мусій сказав, чому пропонує визнати Волинську трагедію геноцидом українців

Мусій сказав, чому пропонує визнати Волинську трагедію геноцидом українців

Укрінформ
Україна має відреагувати на порушення Польщею домовленості щодо винесення за межі політики теми Волинської трагедії.

Про це в ефірі Eспресо.TV заявив народний депутат Олег Мусій.

Він визнав, що не став би реєструвати проект постанови про вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців у 1919-1951 роках, якби не було ухвали Сейму щодо визнання геноцидом подій Волинської трагедії.

"Було прийнято і президентом Кучмою, і президентом Ющенком разом з польськими двома президентами рішення про те, що ми виносимо із політики рішення минулого і передаємо історикам. І Україна послідовно дотримувалася, до рішення польського Сейму як політичного органу теперішньої Польщі, цих угод. Натомість Польща - і польський Сейм, і польський Сенат - порушили домовленості, які були між Україною і Польщею, і зараз сидіти і тримати голову в кущах я вважаю абсолютно недоречним", - наголосив Мусій.

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді зареєстрували проект постанови, що пропонує відзначати 24 березня День пам'яті про українців - жертв геноциду, влаштованого Польщею в 1919-1951 роках. Автором проекту постанови є позафракційний нардеп Олег Мусій.

Раніше Нижня палата польського парламенту (Сейм) ухвалила резолюцію у справі Волинської трагедії, назвавши її "геноцидом" польського народу і встановивши 11 липня Національним днем пам'яті.

В Україні та Польщі різне ставлення до трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі переконують, що в результаті етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та понад 10 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-