3 серпня: найважливіше за день

3 серпня: найважливіше за день

Укрінформ
Знову хабар – на цей раз 150 тисяч доларів. Футбол і державний переворот. Перша ескадрилья F-35As готова до війни

04.11 Майже 175 тис. бійців АТО вже мають статус УБД - Міноборони

Майже 175 тисяч військовослужбовців та працівників Збройних сил України від початку проведення антитерористичної операції отримали статус учасника бойових дій.

Про це поінформував на брифінгу речник Міністерства оборони України підполковник Олексій Чернобай, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Лише за минулий тиждень, зазначив речник Міноборони, цей статус було надано 4 тисячам громадян. Крім того, продовжуються виплати грошових винагород військовослужбовцям, які виконували завдання у районі проведення АТО. Вже майже 29 700 бійців отримали грошові винагороди на загальну суму понад 134 млн. грн.

«Зокрема, більшість, 127 млн. - за безпосередню участю у бойових діях, а також майже 5 млн. 800 тис грн. - за успішне виконання бойового завдання у складі підрозділу», - додав Чернобай.

 «Укрінформ»: Навіть якщо знехтувати певною кількістю явно «липових» УБД (їх насправді не так вже й багато), то ми маємо більше сотні тисяч людей з досвідом бойових дій. Це – величезна кількість. У Європі (окрім, звісно, Росії) нема іншої країни, яка мала б стільки громадян – ветеранів війни. От тільки неможливо однозначно оцінити: це більше благо чи проблема для України? Принаймні, нам, особливо тим, від кого щось залежить у цій країні, варто не забувати про цю реальність.

09.41 Чиновницю Мінагрополітики взяли на хабарі в $150 тисяч

Співробітники СБУ викрили на хабарі начальника одного з відділів Міністерства аграрної політики та продовольства.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

«Чиновниця вимагала від підприємця 150 тисяч доларів за сприяння перемозі у тендері на покупку державного сільгосппідриємства. Майновий комплекс дeржактиву, який пeрeбуває в процесі ліквідації за борги, знаходиться поблизу Харкова», - йдеться в повідомленні.

Співробітники спeцслужби спільно з НАБУ та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою «взяли» чиновницю у столиці на службовій стоянці міністерства під час отримання всієї суми хабара.

«Укрінформ»: Можна, звісно, спробувати підрахувати, скільки десятків років пересічний українець повинен всю свою зарплату до останньої копійки відкладати, щоб зібрати стільки, скільки оцей (оця) хабарник (хабарниця) міг «заробити» за один раз. Але не варто. Начальник відділу міністерства – не така вже й велика «шишка», щоб гарантувати перемогу у тендері, де йдеться, безсумнівно, про мільйони. Очевидно, 150 тисяч – хабар для цілої групи чиновників, причому, оскільки гроші безпосередньо отримувала (і ризикувала) начальник відділу, то вона – найдрібніша ланка у цьому корупційному ланцюгу. Що, на жаль, не означає, що під суд потрапить не лише вона.

10:53 Міноборони назвало країну-рекордсмена в постачанні озброєння Україні

З усіх країн найбільш масштабну військову підтримку Україні надали Сполучені Штати.

Про це "Апострофу" повідомили в управлінні зав’язків з громадськістю Міністерства оборони.

«З 1 січня 2014 року та до 15 липня 2016 року 18 держав світу надали Україні різну матеріально-технічну і гуманітарну допомогу. Це США, Канада, Польща, Велика Британія, Австралія, Китай, Туреччина, Словаччина, Норвегія, Франція, Нідерланди, Іспанія, Чехія, Албанія, Литва, Швейцарія, Латвія і Данія. Вони передали в розпорядження ВСУ обладнання, загальна вартість якого перевищила $164,1 млн.», - йдеться в публікації.

За даними Міноборони, найбільш масштабну підтримку надали США: лазерні системи імітації тактичних дій MILES (виріб, призначений для тренування солдатів у навчальному бою), радіостанції Harris, медичне обладнання, прилади для розмінування місцевості, пристрої нічного бачення і тепловізори; бронежилети і кевларові шоломи, човни з жорстким корпусом WILLARD, а також радари для контрбатарейної боротьби, автомобілі підвищеної прохідності типу HMMWV, обмундирування і сухі пайки.

Загальна вартість обладнання, яке ЗСУ отримали з США, перевищує $117,5 млн.

Нагадаємо, 2 липня в Україну прибули американські контрбатарейнi станції. Вони посилюють разведможливостi армії і покликані попередити артилерійські і ракетні удари з боку РФ.

«Укрінформ»: Допомогли нам 18 країн, однак, як показують цифри, лише допомогу США можна з натяжкою назвати суттєвою, якщо порівнювати з тим, що українській армії потрібно. Решта – більше символічна. Утім, ображатися у таких випадках не варто. І не тільки тому, що «дареному коню в зубы не смотрят». Наша оборона – це наша і тільки наша справа. Так було і так буде завжди. А допомагають, і допомагають багато і охоче, сильним, слабким не допомагають, а лише співчувають. Жаль, що ця банальна істина досі невідома багатьом українцям.

10:59 У Туреччині до спроби перевороту «притягнули» 94 футбольних арбітри

У Туреччині були звільнені 94 футбольних арбітра, і такий крок був зроблений як захід безпеки після спроби державного перевороту.

Про звільнення повідомила Федерація футболу Туреччини, пише «Дзеркало тижня».

Варто відзначити, що мова йде не тільки про головних суддів, але і їх асистентів, а також спостерігачів.

При цьому таке рішення стало лише частиною розслідування, яке торкнулося футбольної сфери. Раніше з цієї ж причини у відставку подали всі члени Федерації футболу Туреччини.

«Укрінформ»: Сміх сміхом (футбольні арбітри – і військовий переворот!?), але нині багатьом туркам не до сміху. Не лише політична сфера, а вся країна змінюється брутально і різко. Доля мільйонів громадян цієї країни раптом стала непрогнозованою, точніше – прогнози найпесимістичніші. Нині Туреччина стала країною величезних потрясінь, як в годину великої революції. І кінець цим потрясінням ми ще не скоро побачимо.

13:45  Чиновник WADA підозрює змову між МОК і Росією

Голова спецкомісії WADA Річард Паунд вважає, що Міжнародний олімпійський комітет міг піти на таємні домовленості з Росією щодо участі в Олімпіаді-2016.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькій газеті, передає Радіо Свобода.

На думку чиновника Всесвітнього антидопінгового агентства, документ, прийнятий на екстреному засіданні виконкому МОК 24 липня, був написаний заздалегідь, а рішення допустити російських спортсменів до Ігор незважаючи на допінг-скандал було прийнято ще до засідання.

Голова спецкомісії WADA заявив, що повне відсторонення Росії від Олімпіади в Ріо стало б «найкращим рішенням».

При цьому він підкреслив, що вважає несправедливим недопуск до Ігор бігунки Юлії Степанової, яка першою розповіла про застосування допінгу в російському спорті. За кодексом WADA Степанова мала право брати участь в Олімпіаді, зазначив Паунд.

 «Укрінформ»: Виявляється, скандал навколо підміни допінгових проб російських спортсменів російськими чиновниками ще не завершився. Тепер він розвивається як скандал всередині керівництва міжнародного олімпійського руху. Звинувачення Паунда зовсім не дріб’язкові. А головне – вони прозвучали публічно. Нічим це просто не може закінчитися.

14:35 США оголосили про готовність першої ескадрильї новітніх винищувачів F-35А

Військово-повітряні сили США оголосили, що перша ескадрилья новітніх винищувачів F-35As готова до виконання бойових завдань.

Про це повідомляє Defense News.

Глава Командування бойових операцій ВПС генерал Герберт Карлайл відповідно до законодавства повідомив американський Конгрес, що літаки досягли стану "початкової бойової готовності".

Цей етап означає, що США тепер можуть відправити свою першу групу F-35 із 34-ї винищувальної ескадрильї, розташованої на авіабазі ВПС Хілл, штат Юта, для виконання бойових операціях в будь-якій точці світу.

Щоб досягти «початкової бойової готовності», необхідні як мінімум 12 боєздатних літаків, здатних до глобального розгортання, і забезпечення «основною безпосередньої авіаційної підтримки, повітряного захисту і знищення ворожих місій ППО».

Також потрібно досить пілотів, обслуговуючого персоналу і обладнання для підтримки підрозділу.

В наступні роки ВПС США мають намір прийняти на озброєння 1763 таких літаки, які почали створюватися компанією Lockheed Martin за замовленням Пентагону 15 років тому. При серійному виробництві вартість кожного з них складе приблизно $100 млн.

США мають намір вперше перекинути F-35 в Європу - місцем їх постійної дислокації стане британська база Королівських ВПС графстві Суффолк.

«Укрінформ»: Ми вже, здається, підсвідомо сприймаємо такі новини, як повідомлення з фронтів Третьої Світової. І питаємо: а чим відповість Росія? Яка у них є зброя проти новітніх американських винищувачів? І задоволено констатуємо: нема у «москалів» нічого рівного! Капець їм!  Хоча рішення про прийняття на озброєння F-35 ухвалювали ще 15 років тому, коли про таку війну говорили тільки в анекдотах. Ось і довелося нам жити в епоху «великих перемін», як у відомому китайському проклятті.

14:54 Нацбанк дозволить купувати валюту без документів

Національний банк України спрощує для населення проведення операцій з готівковою іноземною валютою. 

Про це йдеться у постанові правління Національного банку України № 364 від 2 серпня 2016 року «Про внесення змін до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України», повідомляє прес-служба НБУ.

Як нагадують у Нацбанку, досі фізична особа, яка мала намір здійснити купівлю, продаж або конвертацію (обмін) іноземної валюти на будь-яку суму, мала надати документ, що посвідчує особу та її резидентність.

«Тривалий час населення продає банкам більше валюти, ніж купує. У січні-липні 2016 року чиста купівля банками валюти у населення сягнула 1,9 млрд дол. США. З огляду на стабілізацію ситуації на валютному ринку правління Національного банку вважає за можливе лібералізувати вимоги до проведення валютообмінних операцій фізичними особами», - зазначили в НБУ.

Тому з 10 серпня 2016 року, коли постанова № 364 набуде чинності, фізичні особи зможуть проводити обмін валют на суму до 150 тис. грн. в еквіваленті без надання документів. Вимога надання документів при здійсненні операцій на суму понад 150 тис. грн. залишилася відповідно до законодавства України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, додали у прес-службі регулятора.

«Укрінформ»: Князь Милославський років сорок тому казав: «Граждане! Храните деньги в сберегательной кассе! Если они у вас есть, конечно…» Сьогодні ми можемо сказати: «Громадяни! З 10 серпня ви можете вільно, тобто, без паспорту, нести в обмінники тисячі доларів і десятки тисяч гривень! Якщо вони у вас, звісно, ще залишилися…»

16:04 Трамп хоче звільнити Манафорта, котрий порадив скандальні заяви по Криму

Кандидат у президенти США Дональд Трамп розглядає можливість звільнення головного радника на виборах Пола Манафорта через дезінформацію, що призвела до скандальних заяв кандидата по Криму та в цілому щодо України.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook директор Центру перспективи Східної Європи Микола Воробйов, передає «Слово и Дело».

«За останньою інформацією, після скандальних заяв про Україну Трамп всерйоз вирішив звільнити свого головного радника на виборах Пола Манафорта, мовляв, той підставив свого шефа суперечливою інформацією по Україні», – пише експерт.

Нагадаємо, що Пол Манафорт раніше обслуговував політичні інтереси «Партії регіонів» та особисто екс-президента Віктора Януковича.

«Укрінформ»: Це всього лише припущення експерта, «вирішив звільнити» - це ще не означає, що звільнить. Але геть сумніви! Поки не надійшло надійних спростувань можливості ганебного вигнання Манафорта, потішимося цією хвилюючою серцю кожного політично свідомого українця новиною. Емоцій різних багато, тому викладемо дуже коротко, по пунктах: 1) що це за кандидат у президенти, та ще й самих США, якому можна «втюхати» суперечливу інформацію з надважливого політичного питання? 2) так цьому Полу й треба, він ще за Януковича нам відповість! 3) а із зарплати Манафорта Трамп вирахує компенсацію за «моральні збитки»? Яку саме? 4) не треба його звільняти! Кампанія ще не закінчилася, тож хай і далі радить так само!

16:43 СБУ: Стало відоме місцезнаходження ще 45 заручників

Представники «ДНР» і «ЛНР» відкрили українській стороні місцезнаходження 45 полонених.

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив радник глави Служби безпеки Юрій Тандіт. «Українська делегація домоглася від представників ОРДО і ОРЛО інформації про наших заручників... Встановлено місцезнаходження 45 наших заручників», - сказав Тандіт.

Нагадаємо, раніше перший віце-спікер Ірина Геращенко заявила, що Україні відомо місцезнаходження лише кількох десятків із 109 заручників, які перебувають у полоні бойовиків. Ще 500 осіб вважаються зниклими безвісти.

«Укрінформ»: Може це, все-таки, не той «сюрприз для багатьох» у процесі звільнення українських полонених на Донбасі», який напередодні обіцяв Юрій Тандіт? Звісно, для родичів і друзів 45 полонених українців це добра новина. Вони тепер хоч напевне знають, що близькі їм люди, котрі досі числилися зниклими без вісти, не загинули, а отже є надія на їх визволення.  Однак про серйозну зміну в ситуації з нашими заручниками на Донбасі така новина, на жаль, не свідчить.

18:15 Ризьку думу оштрафували за російську мову

Центр державної мови Латвії вирішив оштрафувати мера Риги на 140 євро за вживання в Ризькій думі російської мови у соціальних мережах.

Про це в середу на своїй сторінці у Facebook повідомив мер Риги Ніл Ушаков.

«Отримав рішення Центру державної мови про штраф за використання Ризькою думою у спілкуванні у Фейсбуці російської мови. Розмір штрафу максимально можливий - 140 євро», - написав Ушаков.

Проте він зазначив, що штраф платити не збирається і розбиратиметься в суді.

Раніше Укрінформ повідомляв про цей факт, але без офіційного підтвердження. Тоді Ушаков дізнався про штраф зі ЗМІ, зазначивши, що Ризька дума продовжить спілкуватися з жителями міста щонайменше трьома мовами - латиською, російською й англійською.

Ризька дума - законодавчі збори міста. Чисельність становить 60 депутатів.

«Укрінформ»: Після таких новин виникає відчуття, що Україна знаходиться десь на іншій планеті. Але ж ні. Латвія – теж колишня радянська республіка, теж у Європі, теж має дуже чисельну російську меншину, теж Росія під боком. І все-таки ці латиші – точно з іншої планети. Мізки у них якісь зовсім інші, ніж в українців. Хоча, правильніше буде сказати, що це ми – з іншої планети. І «йти в ногу» треба нам, а не їм.

Огляд Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-