Надія Савченко – це Дональд Трамп по-українськи

Надія Савченко – це Дональд Трамп по-українськи

Аналітика
Укрінформ
Спеціалісти, мабуть,  вирішили: користаємо всліпу, у неї своєї дурі вистачить! Чим не Троянський кінь?

Якщо порівняти те, що сказала сьогодні під час свого «звіту перед народом» Надія Савченко, народний депутат України, - з висловлюваннями Дональда Трампа, кандидата у президенти США, – оцінки і враження збігаються разюче. Та сама вибухова суміш, в принципі, правильного – пропозицій і критики, з фантастичними нісенітницями; того, що хоче почути натовп, з тим, чого не можна казати нікому, навіть, самому собі. Трамп хоче епатувати Америку і за рахунок цього перемогти. Савченко епатує Україну, може, й підсвідомо, але з тією ж метою. Заради досягнення мети Трамп фактично порвав зі своєю партією, а у Савченко партії взагалі немає. Нарешті,  у нього і в неї – один і той самий фанат, він сидить у Кремлі. Таких збігів ще дуже багато, і вони настільки промовисті і безсумнівні, що можна побитися об заклад: не мине і кількох тижнів, як Трамп у властивій йому манері скаже що-небудь не лише про Путіна, а й про нашу Надю Савченко. 

Герой України – проти України

Виділимо принципово важливе з практичної політики, бо решта у «звіті» – це те, що називається «фантазмами». Савченко фактично виступила проти «Батьківщини», партії, яку вона представляє в Верховній Раді. Адже «еволюція з дочасними виборами» це саме те, чого домагається Тимошенко. "Що потрібно провладній опозиції? Розхитати настрої в суспільстві, провести перевибори – бажано парламентські і президентські одночасно, для чого заблокувати роботу діючої Верховної Ради… ввести третій Майдан, скориставшись проблемою тарифів» - саме так дозволила собі висловитися Савченко стосовно свого «начальства» у парламентській фракції. Яка буде реакція Юлії Тимошенко, досвідченого популіста і політичного бійця, - суперцікаво, передусім з точки зору політичного мистецтва та драматургії. Хоча зрадою у нашій політиці, причому в рядах «Батьківщини», здивувати важко. А от щодо глобальної «революції по Савченко» все набагато простіше.

Надія Савченко озвучила пропозиції з розряду «Як нам облаштувати Україну», але її вже встигли звинуватити в прямому запозиченні. Політолог Тетяна Лупіна заявила в ефірі одного з телеканалів, що ці ідеї належать футурологу Тарасу Бебешкіну. І тут найважливіше не стільки незручний факт запозичення без посилання, скільки оця згадка про футурологію, дисципліну з прогнозування майбутнього.   Футурологія -  це дуже цікава річ, але вона принципово далека від практичної реалізації. Це як автомобіль-концепт: красиво, оригінально, революційно, але не їздить і їздити не повинен!

А що буде, коли все це реалізувати як є, з «концепту» - безпосередньо в життя? Тут треба обрати, кому яка послідовність ближче? Хаос, а потім – «федералізація» по факту і розпад держави, чи навпаки, спочатку «федералізація» – а вже потім хаос суб’єктів з власними збройними формуваннями (муніципальна міліція) і князьками-прокурорами та суддями, які не підпорядковуються жодній вертикалі, бо їх «народ обрав».

Президент тут – навіть не «англійська королева», а ніхто – ну, прямо лялька з рожевої мрії пари кумів Путіна-Медведчука.

Висновок для Кремля: З Україною не треба воювати, достатньо дати Надії Савченко здійснити її «революцію».

Хто кому Троянський кінь?

Схоже у Савченко поки що інша функція: вона стає для влади постійно діючою «вавкою». У чиїх це інтересах – запитання риторичне. Це дуже яскраво можна проілюструвати на прикладі з голодуванням на знак протесту проти «бездіяльності  влади», ще й «світової спільноти». При чому тут «світ»? Це може зрозуміти хіба що Трамп. Але для влади української – то проблема, в тому числі, і міжнародна. А хто сказав, що Київ нічого не робить? Є факти? Цифри? Прізвища?

Голодування – останній аргумент, до нього вдаються лише тоді, коли інші можливості вичерпані. Ви що-небудь чули про те, що Савченко чогось конкретного вимагає від влади у Києві і урядів світу в справі визволення українських полонених? Ні, крім заяв про готовність заради цього зустрічатися хоч би з самими «чортами» - з Плотницьким і Захарченком – нічого не було. І – одразу – удар нижче паска: голодування!

Конспірології навколо дивних заяв народного депутата Савченко дуже багато, але надто вже ходульною вона видається. Залишається знайти при обшуку у вчорашньої героїні посвідчення з посадою “Агент на Украине”, власноручним підписом Путіна і печаткою ФСБ... А якщо не так просто, а ще простіше? Може, з Савченко і зробили Троянського коня, але сама вона про це не знає? Просто придивилися до Надії, протягом довгих місяців у неволі, відповідні спеціалісти, оцінили за спеціальними методиками характеристики особистості, психоемоційні реакції та суспільне тло, все прорахували по формулах, перевірили на комп'ютерній моделі — і вирішили: користаємо всліпу, у неї своєї дурі вистачить! Чим не Троянський кінь?

Як би там не було, хоча б і так з тим нічого уже не поробиш. Основне питання уже не в Савченко, воно - в реакції українського суспільства на те, що вона фактично пропагує: “з бандитами на Донбасі треба говорити і домовлятися”, “нічого страшного в тому, що “захарченки” стануть владою, немає”, “російський народ ні в чому не винен, відповідальності не несе, потерпати від санкцій і обмежень не повинен”, “летальної зброї Україні давати не можна, бо буде Третя Світова”, “то все верхи, вони на війні наживаються і самостверджуються, а братнім народам треба замирюватись”.

Наскільки глибоко цей медведчуківський “урочистий набір” проникнув в українську свідомість і як він може вплинути на завтрашню реальність? Оце і є основне питання «в розрізі Надії Савченко. Чи є у нас підстави розраховувати, що українці виявляться політично більш зрілими за американців, адже популярність Трампа росте? Навряд чи. А до того, у нього є ще й ефективна суперниця у боротьбі за прихильність Америки – Ґіларі Клінтон.

А у нас це хто?

Сергій Тихий, Київ

Експерти:

Сергій Соболєв, заступник голови фракції "Батьківщина": "Ми робитимемо усе можливе, щоб її голодування припинилося»

«Це акт громадянської позиції Савченко, бо вона на свободі, а сотні заручників досі знаходяться у в’язниці. Безсумнівно, у неї є своє відчуття того, що відбувається. Тобто, вона готова зробити все заради звільнення заручників. Це не просто її особиста позиція, а спосіб привернути увагу до найболючішої теми, яку почали забувати, і в Україні, і на Заході, і в США. Думаю, що її заява обов’язково приверне до себе увагу. Ми у свою чергу робитимемо усе можливе, щоб її голодування припинилося».      

Сергій Таран, політичний експерт: «Все, що пропонує Савченко – виходить за межі політичного глузду і потребує чіткої позиції «Батьківщини»

«Сьогодні Савченко через голодування почала вимагати звільнення тих терористів, які перебувають під арештом української влади, і, на її думку, це сприятиме звільненню наших громадян. Тобто, вона пропонує, щоб Порошенко вийшов і сказав: «Я амністую усіх терористів. Нехай ідуть додому». Однак вона забула сказати, що якби українська влада дотримувалась механізму звільнення, який вона пропонує, то сама б досі сиділа у в’язниці. Вважаю, все, що пропонує Савченко – виходить за межі політичного глузду і потребує принаймні чіткої позиції «Батьківщини», інакше буде багато питань до усієї фракції. Якщо раніше ми в Україні сприймали Савченко як демонстрацію браку політичного досвіду, то зараз – це вже політична технологія. Якщо Путін причетний до цього проекту, то будь-які розрахунки Кремля на те, що Савченко може збурити ситуацію, є невиправдані та безперспективні. Якщо говорити про політичний контент того, що вона говорить, то це – програма Медведчука: перехід до парламентської республіки, ліквідація поста президента, децентралізація. Тобто, ці тези збігаються з програмою партії «Український вибір».

Володимир Бондаренко, член ВО «Батьківщина»: «Савченко розуміє, що у неї сьогодні інших методів немає, окрім особисто оголосити голодування»

«Пані Надія діє такими методами, які вона вважає ефективними. На жаль, українська влада змирилася з тим, що десятки людей абсолютно безпідставно перебувають у місцях позбавлення волі. Ніяких злочинів вони не вчинили. Вони просто представники України, затримані на території Росії, а також України – в анексованому Криму. Петро Олексійович, як і всі інші уповноважені органи, дивляться крізь пальці на всю цю ситуацію. Савченко вважає, що світова громадськість змирилася з фактом, який є неприйнятним для цивілізованого світу: коли людину беруть у полон, а потім - використовують її для здійснення усілякого роду тиску. Думаю, вона діє як людина, яка сама досить тривалий період перебувала в тюрмі. Тобто, Савченко розуміє, що у неї сьогодні інших методів немає, окрім особисто оголосити голодування. Особисто я – підтримую її радикальну позицію».

Тарас Березовець, політичний експерт: "Заяви Савченко розраховані виключно на підтримку так званих «зрадофілів»». 

«Треба розуміти, що Надія Савченко без узгодження з фракцією «Батьківщина» є «річчю» сама собі. Усі її заяви координуються з-поза меж України. Очевидно, можна погодитися з версією, що Віктор Медведчук залучений до проекту Савченко, основною метою якого є організація третього майдану проти української влади, відсторонення чинного президента, а також створення загального хаосу. Також через свої заяви щодо готовності вести переговори з сепаратистами, Надія втратила підтримку від патріотично-налаштованих громадян, а також військовослужбовців, які сумлінно виконують обов’язок перед Батьківщиною. Роблячи такі заяви, Савченко розраховує виключно на підтримку так званих«зрадофілів», які у цьому вбачають злочинні дії влади». 

Записав Мирослав Ліскович

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-