1 серпня: найголовніше за день

1 серпня: найголовніше за день

Укрінформ
Як у «Дванадцяти стільцях», британець знайшов діаманти у… стільці, суд заарештував Єфремова на два місяці, а Супрун отримала карт-бланш

07.25 І знову – діаманти «із стільця»

Подружня пара з шотландського міста Біггар виявила в старих меблях прикраси з дорогоцінними каменями.

Про це пише Mirror.

«Подружжя Анжела Мільнер-Браун і Енгус знайшли цінності у старому стільці, купленому за п'ять фунтів стерлінгів на аукціоні близько десяти років тому. Через брак коштів вони не змогли замінити оббивку і прибрали річ на горище», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що через шість років чоловік перетягнув оббивку стільця, виявивши під нею прикраси. Він вирішив не говорити про знахідку дружині, але через деякий час подарував їй на річницю весілля обручку з діамантом, пізніше – діамантові сережки і брошку з коштовними каменями. Потім глава сім'ї розповів дружині, звідки у нього прикраси.

На думку подружжя, коштовності були заховані попередніми власниками.

Експерти оцінили знайдені прикраси на суму близько 5 тисяч фунтів (близько 160 тис. гривень).

«Укрінформ»: Ще один доказ очевидного: література (справжня) здатна віщувати майбутнє. Великі одесити Ілля Ільф та Євгєній Петров написали геніальні «Дванадцять стільців» 90 років тому, роман давно уже буквально розібраний на цитати, а тепер, бачте, навіть колізія його повторилася!

8.34 Папа Римський Франциск проти ототожнення тероризму з ісламом

Про це понтифік заявив журналістам після повернення до Рима з Польщі, де він перебував з п'ятиденним візитом, повідомляє Reuters.

"Я вважаю, що неправильно ставити знак рівності між ісламом і тероризмом. Це неправильно і це неправда", - сказав Папа.

Понтифік зазначив, що для терористів мають значення тільки гроші, люди для них далеко не на першому місці.

При цьому Франциск підкреслив, що не можна говорити про жорстокість виключно людей, які сповідують іслам, оскільки фундаменталістські групи є в усіх релігіях, у тому числі в католицизмі.

"Якщо вже говорити про жорстокість вірників ісламу, то слід сказати і про жорстокість католиків. Не всі мусульмани жорстокі", - зазначив Папа.

«Укрінформ»: З Папою Римським не посперечаєшся. Тим більше, що глава католиків і про «жорстокість католиків» сказав. Хотілося б лише уточнення: Франциск має на увазі Хрестові походи? Так вони уже років з 750, як закінчились. А тепер, все ж така важко уявити собі віруючого християнина, який сідає за кермо вантажівки – і їде давити людський натовп… В тім-то і річ, що слова, подібні до тих, що сказав Папа Римський мали б говорити і лідери мусульманського світу, співставного з Понтифіком масштабу. Але вони чомусь, переважно,  мовчать…

10.28 "Ісламська держава" розповсюдила відео з закликом до джихаду в Росії

У відеоролику містяться погрози на адресу росіян і звернення до президента країни Володимира Путіна. «Послухай, Путін, ми прийдемо в Росію, і будемо вбивати вас у ваших домівках...»,— йдеться у зверненні. Експертам на даний момент не вдалося визначити походження відеозапису, однак зазначається, що він був опублікований з аккаунта в Telegram. Про це повідомляє Reuters.

У березні бойовики терористичного угруповання «Вілаят Кавказ», що присягнули на вірність «Ісламській державі», випустили відео, в якому погрожували провести теракти в Росії. На відео, частина якого опублікувало видання The Jerusalem Post, член угруповання закликав прихильників організації «об'єднуватися і розширюватися».

«Укрінформ»: Терорист, який хоче убити, не розповідає про це в Мережі. В гіршому випадку, таке відео з’являється не до, а після теракту.  Кому вигідна поява цієї інформації? Питання риторичне, але відповімо на нього: Кремлю, Путіну вигідно – для закручування гайок і «примазування» до антитерористичних дій Заходу.

10.53 З 1 серпня в Україні завершується повний перехід на систему ProZorro

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

"З квітня всі свої надпорогові тендери (від 200 тис. грн для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт) перевели центральні органи влади, великі державні підприємства і природні монополісти. А тепер використовувати ProZorro зобов’язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства та інші організації, які використовують кошти платників податків", - йдеться у повідомленні.

У Мінекономрозвитку нагадали, що повний перехід на електронну систему означає, що відтепер всі тендери, які перевищують порогові значення, повинні проводитися через ProZorro. Державний замовник (орган влади, державне чи комунальне підприємство) повинен завантажувати в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на запитання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену Законом «Про публічні закупівлі». Після визначення переможця замовник зобов’язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником. А завдяки інтеграції з порталом Є-Data і проектом .007 віднедавна в ProZorro також можна відстежувати ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством.

Що стосується так званих допорогових закупівель (вартістю до 200 тис. грн на товари і послуги і до 1,5 млн грн на роботи), то використання в ProZorro для них є добровільним, проте дуже бажаним, зазначили у Мінекономрозвитку.

Як повідомлялося, під час засідання уряду 27 липня Нефьодов зробив доповідь щодо підготовки до повного переходу на ProZorro. Зі свого боку Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав всіх регіональних замовників сумлінно поставитися до використання ProZorro і не допустити саботажу реформи.

«Укрінформ»: Якщо прем’єр про це каже, то «саботаж» можливий? Мало того, можливим є і «вихолощення» ProZorro, і «технології» абсолютно «законного» його обходу. Якщо так і буде, закликаємо: не опускайте руки! Війна з корупцією – це довго.

12.12 …Тільки прізвище моє – «ТРАМП» - не переплутайте!

Кандидат у президенти США від  Республіканської партії Дональд Трамп у провокаційно-епатажному ключі розкручує російсько-кримську тему, щоб привернути до себе увагу провідних ЗМІ.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог Вадим Карасьов.

"Трамп розкручує тему Росії і Криму в такому скандальному, епатажному, провокативному вимірі, тому що багато провідних американських ЗМІ його сьогодні ігнорують, вони на боці Клінтон, яку подають як професіонала та управлінця. Для того щоб створювати інформаційні приводи і потрапити в медійний мейнстрим, він робить заяви на межі фолу та здорового глузду і таким чином утримується на медійно-інформаційній хвилі, яка на початку фіналу виборчої кампанії є дуже важливою", - сказав політолог.

На думку експерта, вагу заяв Трампа не слід перебільшувати, тому що "є вибори, а є керування країною, є істеблішмент". Окрім того, треба враховувати наявність  в американській політичній системі рівноваг і стримувань, які не дають змоги одноосібно ухвалювати основоположні рішення.

"Якщо Трамп у разі обрання проводитиме абсолютно ревізіоністську з точки зору істеблішменту політику, його чекатиме імпічмент, і таке вже не раз траплялося в США", - зазначив Карасьов.

«Укрінформ»: На 100% правий пан Карасьов! Як кажуть, базікайте про мене, що хочете, , що я снідаю смаженими немовлятами, тільки прізвище не переплутайте! З одного боку – це прекрасний маркер ставлення до електорату. З другого – електорат сам у тому винний. А з третього – Трамп ризикує догратися: і потужний політичний фронт проти себе сформує, і електорат (загалом) виявиться не такий дурний.

14.20 Карт-бланш Уляни Супрун

Одним із завдань, які уряд ставить перед МОЗ, є розробка комплексної програми реформування системи охорони здоров'я.

Про це на брифінгу в понеділок сказав віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, представляючи в.о міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Важливо сконцентруватися на основних заходах, що пов'язані з розвитком первинної медичної допомоги, а також удосконаленням та введенням нової системи госпітальних округів. Також потребує вдосконалення і нова система, або перехід на нову систему фінансування охорони здоров'я та принципів діяльності закладів охорони здоров'я", - сказав Розенко.

Серед інших завдань, які уряд ставить перед новою командою МОЗ, - удосконалення екстреної медичної допомоги, запровадження страхової медицини.

Як першочергові завдання визначені і забезпечення доступності ліків, прийняття урядових законопроектів Верховною Радою та внесення змін до 25 урядових нормативних актів, а також закупівля за державний кошт ліків та вакцин через міжнародні організації.

Розенко також зазначив, що "Уляна Супрун отримала повний карт-бланш на формування своєї команди в МОЗ".

«Укрінформ» Важко пригадати главу МОЗ, перед яким (якою) не ставились ті самі завдання. І про карт-бланш у кадровому питанні – теж говорили. Але потім – все залишали «як було». Досвід учить, що такі факти треба оприлюднювати, не відкладаючи. Україна вас підтримує, пані Уляно, не мовчіть!

15.57 Відтепер «Єдине вікно» відкрилося і на митниці

Запуск "Єдиного вікна" з 1 серпня 2016 року не тільки скоротить час митного контролю, а й мінімізує корупцію та кількість правопорушень на митниці.

Про це сказав голова ДФС Роман Насіров, повідомляє прес-служба Фіскальної служби. 

"З 1 серпня всі контролюючі органи на митниці будуть об'єднані в єдину електронну систему "Єдине вікно", яка в рази скоротить час митного контролю, мінімізує корупцію та кількість правопорушень на митниці", - зазначив Насіров.

За його словами, система "Єдиного вікна" інтегрує інформаційні системи всіх служб. Тепер контролюючі органи зобов'язані працювати лише через неї. Очільник відомства зазначив, що "Єдине вікно" передбачає здійснення всіх видів контролю за допомогою ІТ-системи митниці. Взаємодія посадових осіб контролюючих органів з базою даних буде відбуватися через інтернет. Для цього буде використовуватися спеціальний веб-інтерфейс, розроблений на базі відповідних систем ДФС. 

«Укрінформ»: Пригадується радянських часів анекдот про унікальний станок, що міг обробляти деталі вагою в 10 тон, але була одна проблема: ставити ті деталі на станок треба було вручну… Вітаючи довго очікуванні зміни на український митниці будемо уважно слідкувати: а чи не треба буде «деталі» до усіх цих електронних див підтягати «вручну». Адже загальновідомо: там де «руки» - там і те, що до них «прилипає»…

17.44 Єфремова посадили. На 2 місяці. Поки що

Печерський районний суд м. Києва обрав запобіжний захід для колишнього лідера парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб.

Відповідне рішення ухвалив суддя у справі Володимир Карабань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Заслухавши сторони, суд у нарадчій кімнаті ухвалив обрати для Олександра Єфремова 1954 р.н. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб», - оголосив суддя.

Таким чином було задоволено відповідне клопотання прокурорів.

Єфремов перебуватиме під вартою до 28 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, Єфремова затримали за підозрою у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України в суботу, 30 липня, в аеропорту Бориспіль.

«Укрінформ»: Що тут є дивом? Те, що Єфремов сидітиме в КПЗ? Те, що таке рішення прийняв Печерський суд? Ні те, ні друге. Дивом не буде навіть те, що Єфремова посадять в підсумку на більш «капітальний» термін. От коли нам нарешті не буде причин ставити перед собою такі питання – це і буде справжнє диво.

18.28 Мосійчука все забувають допитати ще з одного приводу

Народного депутата із фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука викликають на допит до Генеральної прокуратури 2 серпня.

Про це Мосійчук повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Знову іду на допит до Генеральної прокуратури. ГПУ нарешті взялось розслідувати факт мого катування в СІЗО СБУ під час ув'язнення минулого року, коли слідчі та прокурори відмовляли мені у медичній допомозі, вимагаючи свідчити проти себе", - зазначив депутат.

Крім того, як повідомили Укрінформу у прес-службі Мосійчука, 2 серпня його також викликають на допит до Служби безпеки України у справі Олексія Гончаренка.

"Народного депутата Ігоря Мосійчука викликають на допит до Служби безпеки України. СБУ взялось розслідувати раніше озвучені Ігорем Мосійчуком факти вчинення народним депутатом від Блоку Петра Порошенка Олексієм Гончаренком дій, спрямованих на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, порушення Конституції та зміну територіальних меж України. Про факти таких дій Гончаренка в 2009-2011 рр., коли він був депутатом Одеської обласної ради, Мосійчук І.В. публічно повідомив СБУ та правоохоронні органи, вимагаючи розслідувати та притягти Гончаренка до відповідальності", - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Якщо вже Мосійчук став такий популярний в прокурорів, то слід запитати, а коли його таки ж допитають з приводу минулорічного вельми популярного відео, на якому він вимагає хабаря. А, з народного депутата Мосійчука треба спочатку знятим «недоторканність». До речі, здається Україні обіцяли це зробити ще у минулому тисячолітті. В зв’язку з чим є запитання: у нас хоча б за що-небудь буває соромно?

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-