Підсумки Мінська: представники

Підсумки Мінська: представники "Л/ДНР" мовчать про безпеку й заручників

Укрінформ
Представники ОРДЛО уникають обговорення питання звільнення заручників і не дають інформації про місцезнаходження наших громадян.

Такі підсумки сьогоднішньої роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську представила на своїй сторінці в Фейсбуці прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Представники ОРДЛО уникають обговорення питання звільнення заручників і не дають інформації про місцезнаходження багатьох наших громадян. Координатора від ОБСЄ в підгрупі з гуманітарних питань Тоні Фріша не допустили до незаконно утримуваних в ОРДЛО. У той же час на території, підконтрольній Києву, експерти міжнародних організацій можуть відвідати будь-яке СІЗО і поспілкуватися з тими, хто порушив українське законодавство. В ОРДЛО в'язниці закриті для представників ОБСЄ, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Лікарів без кордонів та інших міжнародних організацій. Такий стан справ у гуманітарних питаннях не має залишатися без уваги лідерів країн "Нормандської четвірки", - написала Оліфер.

Учасники зустрічі відзначили, що на Донбасі зростає кількість порушень режиму припинення вогню з боку представників ОРДЛО. Обстріл здійснюється, в тому числі, із гармат, заборонених Мінськими домовленостями. Принциповим залишається питання контролю Києва над українсько-російським кордоном. Україна констатує: відновлення контролю над цією ділянкою державного кордону сприятиме поліпшенню безпекової ситуації. "Тому ми наполягаємо на обговоренні цього питання у рамках Тристронньої контактної групи, а також на допуску до цієї ділянки кордону представників СММ ОБСЄ", - йдеться в повідомленні.

До тих пір, поки не буде вирішений блок безпекових питань, неможливо рухатися вперед у врегулюванні політичних, гуманітарних і соціально-економічних проблем.

На зустрічі наголосили, що викликають тривогу систематичні атаки представників ОРДЛО на безпілотники СММ ОБСЄ. Тільки цього тижня в результаті обстрілу один апарат був збитий і два пошкоджено. Повідомляється, що атака на дрони має пояснення: вони збирають інформацію про розташування військової техніки, і ці дані підтверджують невиконання Мінських домовленостей представниками ОРДЛО.

Бойові дії не дають можливості відновлювати інфраструктуру Донбасу, зруйновану війною. Про це йшлося на засіданні економічної підгрупи. Доводиться знову ремонтувати об'єкти, які вже були відбудовані раніше, як, наприклад, залізничний перегін Микитівка - Майорськ. Робота ремонтних бригад можлива тільки після розмінування.

Також під час засідання економічної підгрупи Україна акцентувала увагу на неприпустимості формування т.з. квазінормативної бази, в першу чергу, в податковій сфері, а також неприйнятності стягування незаконних платежів з суб'єктів господарювання, які знаходяться на непідконтрольній Україні частини Донбасу.

Як повідомлялося, Леонід Кучма брав сьогодні участь у роботі групи в skype-режимі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-