Допінговий скандал в Росії: На Луб'янці пропонують встановити пісяючого хлопчика

Допінговий скандал в Росії: На Луб'янці пропонують встановити пісяючого хлопчика

Укрінформ
Остаточний вирок путінському олімпійському спорту винесуть 23-24 липня

Доповідь про державну російську систему допінгу, яку можна умовно назвати «Сеча та ФСБ», зроблена за дорученням Всесвітнього антидопінгового агентства, викликала в Росії розгубленість навпіл зі сміхом.

Не можна сказати, що доповідь антидопінгового розслідування "комісії Макларена" стала для російських функціонерів, спортивних, політичних, пропаганд-журналістських, громом серед ясного неба. Ні, за великим рахунком, все було очікувано: «Справи кепські». І все ж у реакції відчувалася певна розгубленість. Схоже, в Москві не чекали настільки жорстких, нещадних формулювань від Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА), а слідом - від Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

«ВЧИМО МАТЧАСТИНУ»: ЩО ЗАГРОЖУЄ РОСІЙСЬКОМУ СПОРТУ

Що сказати - такого не було навіть за радянських часів. Країна, що хизується своєю величчю і неповторністю, ризикує стати справжнім вигнанцем у такий медійно важливій, резонансній сфері, як спорт вищих досягнень.

Тільки уявіть собі, що це означає. Міжнародний олімпійський комітет не сприятиме проведенню в Росії будь-яких міжнародних спортивних заходів. МОК закликав міжнародні федерації з зимових видів спорту заморозити («заморозити зимові види» - не жарт, про жарти - пізніше) підготовку великих змагань в Росії. Це застереження діятиме до 31 грудня 2016 року, воно може бути переглянуте тільки на засіданні виконкому МОК у грудні.

Не менш жорсткий підхід до святая святих, до першоджерела нової російської ідентичності на кшталт «кримнаш» - переможної Олімпіади Сочі-2014, яка загрожує обернутися найбільшою поразкою російської спортивної системи. МОК перевірить ще раз усі допінг-проби російських спортсменів, взяті на Олімпіаді-2014. Також ініційовано повне розслідування відносно всіх спортсменів, їхніх тренерів, посадових осіб та допоміжного персоналу. Для цього розслідування створена спеціальна комісія.

Зрозуміло, не залишаться осторонь натхненники та організатори цих «перемог». МОК оголосив про початок дисциплінарного розслідування щодо представників Мінспорту РФ, згаданих у доповіді WADA. Комітет не видасть згаданим у доповіді співробітникам Мінспорту РФ акредитації на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро, всім, починаючи зі спортивного міністра Віталія Мутко (шкода - він вже так добре вивчив фразу «Ноу кріміналіті!»). Що цікаво, під санкції потрапила легендарна фігуристка Ірина Родніна - глава управління медичних і науково-дослідних програм Олімпійського комітету Росії. Одне це саме по собі - потужний удар по сакралізації російського/радянського спорту.

Що стосується рішення про участь російських спортсменів в Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро, то... «МОК досліджуватиме правові можливості як колективної заборони на участь всіх російських спортсменів в Олімпійських іграх 2016 року, так і права на індивідуальну справедливість (щодо окремих атлетів, - ред.). У зв'язку з цим, МОК візьме до уваги рішення CAS (Спортивного арбітражного суду в Лозанні) 21 липня 2016 року про правила IAAF, а також Всесвітній антидопінговий кодекс і Олімпійську хартію», - йдеться у пункті 2 заяви МОК.

У розшифровці з бюрократичного це означає наступнее. Комітет проведе додаткові юридичні консультації з питання про можливе усунення збірної Росії від Ігор-2016. Багато хто каже, що дата 21 липня названа невипадково, оскільки 22 липня закінчується термін подачі заявок на Олімпіаду в Ріо. Однак, згідно інсайду іспанської газети Marca, МОК відклав ухвалення рішення про можливе відсторонення російської команди від Ігор у Ріо-де-Жанейро до вихідних (23-24 липня). Що тоді буде з заявкою, не зовсім зрозуміло. Або, навпаки, зрозуміло, що її не буде?

Члени виконкому МОК підтримали пропозицію, озвучену на саміті організації в червні - скасувати презумпцію невинуватості російських спортсменів щодо допінгу. Виконком МОК попросив WADA продовжити мандат Річарда Макларена, щоб повідомити імена росіян, причетних до "системи приховування позитивних допінг-проб", спортивним організаціям. А ось це, до речі, переконливо спростовує основну діючу тезу російських ЗМІ про принципову відсутність конкретики в доповіді Макларена.

На прикладі МН-17 ми раніше вже переконалися, що такою є сходинкова система західної бюрократії. Спочатку загальні висновки і лише потім - безжально звужуються кільця висновків, конкретні імена і звинувачення.

ІСІНБАЄВА ТА ОРЄХ З ЛАВРОВИМ

Видима розгубленість російської пропагандистської машини наразі пояснюється, насамперед, відкладеним остаточним рішенням МОК про допущення-недопущення всієї збірної Росії в Ріо. Якщо воно буде прийнято якщо не 21 липня, то 22-го, а може, і взагалі після вихідних, то як накажете подавати-продавати інформацію. Хто ворог, хто друг? Кого, грубо кажучи, «мочити в сортирі»? (Про це в прямому, а не фігуральному сенсі, також трохи пізніше).

Медіакратія не розрахована на половинчастість рішень і сприйнять («у чомусь ми праві, а у чомусь неправі»), підвішену на варіативність ситуації. Опинившись у такому двозначному становищі, медіакратичні, вибачте за тавтологію, медіа працюють вхолосту. Ну як авто під час сильних морозів. Стоїть на місці, фирчить. Нікуди не їде, але підтримує в тепленькому стані, як всю велику, перевірену в справі машину, так і її пасажирів.

Пропагандистському механізму потрібно якось протриматися на холостих обертах до того часу, коли буде прийнято рішення. І ось тоді вже можна буде набрати обертів, щоб звично громити ворогів, які знову повстали проти Росії, що встала з колін.

А поки що, до того, потрібно проявляти толерантність, демонструвати дружелюбність. І ось обличчям російської команди стає чарівна чемпіонка Олена Ісінбаєва (правда, вбрана в ділові костюми з суворим бюрократичним обличчям, вона все частіше схожа на інваріант «державної спортсменки» типу Журова-Родніна). Саме її відправили клопотати за російський спорт в Арбітражному спортивному суді в Швейцарії. І вона ж стала головною героїнею російських теленовин. А слова «чисті спортсмени» (тобто, ті, кого не впіймали на допінгу; є ще більш пафосний варіант - «чисті атлети») стали в Росії більш популярні, ніж недавній бренд-хіт «ввічливі люди» (а це самі знаєте що).

Але якось надто вже багато запашної миролюбності... Це як дезодоруюча картонка в салоні. А машині, що працює на холостому ходу, ніяк не можна без жорсткого агресивного смороду. Його забезпечує знаменитий міністр, який влив свіже вино у старі міхи дипломатичної термінології (замість «казус-беллі» - «дебіли-бля»).

«Глава МЗС РФ Сергій Лавров поговорив з держсекретарем США Джоном Керрі і висловив усе, що він думає про підбурювальні антиросійські вимоги, що їх висуває Антидопінгове агентство США», - віщають провідні новинники, граючи обличчям і голосом на словах «висловив усе, що він думає». Споживачам зомбоящика залишається тільки здогадуватися, які саме недипломатичні вислови вжив видатний дипломат. А у росіян в цьому сенсі фантазія багата.

«Керрі погодився з необхідністю не допускати політизації спорту, - відзначили в МЗС», - тут у голосі провідних звучать нотки жалю, навіть співчуття - ну, ясно, як же встояти боягузу Керрі проти такого крутого і грізного Лаврова. І далі - вишенькою на торті заключна фраза: «Голови зовнішньополітичних відомств Росії та США обговорили кроки щодо врегулювання конфлікту в Сирії, а також тему політизації спорту». Тиць!

Уявляю, як дико смішно звучить ця фраза для американців з їхньою наївною вірою, хто кожен повинен займатися своєю справою. Але для Росії, де всім і вся керують випускники одного відомства на три веселих букви, - нормально.

Варто зазначити, що у нинішній ситуації любов до спорту - слабкість сама по собі пробачувана - грає злий жарт з багатьма оглядачами, поглядів начебто цілком демократичних і здібностей, здавалося б, цілком аналітичних. От скажімо популярний радіо-колумніст Антон Орєх. Його саркастичний аналіз різних подій, як правило, буває точним і зваженим. А ось тут почуття міри і смаку відмовило: «Але у МОК і ВАДА немає способу виконати свій головний принцип - відокремити чистих атлетів від порушників. Залишається застосувати принцип сталінської колективної відповідальності, коли через «купку зрадників» весь народ виселяли в степи Казахстану».

Чи потрібно говорити, що в принципі непристойно порівнювати спортсменів, які живуть сито, благополучно, а часом і розкішно, з депортованим народом, значна частина якого вмирала по дорозі. А по-друге, ну невже аналітик Орєх не розкусив, в чому причина застосування принципу «колективної відповідальності». Є серйозні підстави вважати, що система допінгового спорту була в Росії централізованою, загальнодержавною. І в цьому випадку принцип презумпції невинуватості, як вже говорилося, змінюється «презумпцією винуватості».

А якщо скористатися запропонованою Антоном системою тоталітарних образів, то можна згадати, що після Другої світової війни принцип «презумпції винуватості» діяв щодо есесівців і партійних бонз НСДАП. Це їм потрібно було доводити свою невинуватість у злочині. І також саме тому, що їхня централізована, загальнодержавна система була злочинною...

Чесно скажу, що мені самому порівняння спортсменів з есесівцями не подобається, здається явно не коректним. Але не більшою мірою, ніж Орєховське порівняння МОК і ВАДА зі Сталіним, запозичене, до речі, у російських спортивних бонз. Так чи варто було користуватися аргументацією спеців, які довели підвідомчу сферу діяльності до її нинішнього стану? А вже через свої злі наміри чи за наказом з Кремля - це інші питання, якими будуть займатися саме комісії МОК і ВАДА.

ЧИСТИЙ ЧИСТО РОСІЙСЬКИЙ ВИД СПОРТУ

Тобто, якщо так далі піде, то російська проблема Чемпіонату світу з футболу-2018 (недавно стало відомо про загрозу зриву термінів будівництва найдорожчого у світі стадіону у Петербурзі) відпаде сама собою.

Так росіянам скоро залишиться тільки один легальний і бездоганно чистий вид спорту - Чемпіонат з дотепності. Тільки він, на відміну від української "Ліги сміху", буде проходити не в телеящику, а в Рунеті. Тут допінг не допоможе, тут у всіх рівні шанси на успіх, і ім'я нічого не вирішує. На рівних змагаються і новачки, і метри, визнані майстри цього змагання на кшталт Віктора Шендеровича. І щоб ви знали, при всій до нього повазі він не завжди входить в трійку призерів, чому сам буває радий, смачно цитуючи інших.

Заради справедливості слід сказати, що самі реалії події - сеча (неубієнно смішна тема карнавальної культури - «тілесний низ») у поєднанні з спецслужбистами - дуже сприяють вибуху сміху. Завдання полегшується (у хорошому сенсі слова).

* * *

- За Путіна ФСБ з ордена "мечоносцев" перетворилася на орден "моченосцев".

МЗС Роисси y@Fake_MIDRF

- Ми здогадувалися, що Росії сеча вдарила в голову, але не вистачало фантазії припустити, що вона зі сховищ ФСБ. Це відкриття багато щопрояснює в поточному історичному моменті.

Віктор Шендерович @shenderovich

-Федеральна служба аналізів сечі.

Федір Крашенинніков y@Fyodorrrrr

- Наступна "бондіана" буде про те, як суперагент 007 перешкоджає російським розвідникам міняти сечу. "007: Жовта лихоманка".

Олексій Петунін

- У чекіста повинна бути холодна голова, гаряче серце, спритні руки і чиста сеча.

Рогозін на орбіті y@LyapunovS

- Замість пам'ятника Дзержинському на Луб'янці пропоную встановити тепер пісяючого хлопчика.

Роман Доброхотов

* * *

Ну, звичайно ж, не обійшлося без віршів. Зустрічаються як класичні переробки пісень, так і стилізації під хитрі класичні поетичні розміри:

- Четвертые сутки

Пылают станицы,

Но мы офицеры,

И я не шучу -

Подайте пробирки,

Поручик Голицын,

Корнет Оболенский -

Меняйте мочу!

Нерезидент y@neresident

- однажды в олимпийском сочи

поймал я монстра пикачу

менял он тайно среди ночи

мочу

Йодль сумі y@Grauaerman

* * *

Не обійшлося також без переходу на особистості. Точніше, на особистість Самі-Знаєте-Кого:

- Замість його обіцянки  "Замочу в сортире!"  буде тост "За мочу! В сортире!"" Саме з цим він і увійде в історію...

eating my soup y@OraclePigFuntik

* * *

Відомий опозиційний політик і за освітою історик подивився на проблему глобально:

- Починали з вставання з колін, а закінчили підміною сечі.

Володимир Рижков y@Respublicanez

* * *

А тепер увага! Кращий жарт дня! Як неважко здогадатися, що він виходить не з рота і не з голови. А безпосередньо «фром май харт»:

- Ми цією доповіддю трошки засмучені

Віталій Мутко

* * *

Як говориться, «помри, краще не скажеш». Втім, вмирати не треба - всім фігурантам цієї справи - міцного здоров'я і довгих років життя. Розгляд обставин буде довгим.

Олег Кудрін, Москва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-