18 липня: найголовніше за день

18 липня: найголовніше за день

Укрінформ
Польща збільшує своє військо. Знову стрілянина в Казахстані. У Житомирі «хресну ходу» УПЦ Московського патріархату не пустили в центр міста.

00.44 І кіно теж може стати жертвою терору…

Після нападу у Ніцці із французького прокату зняли художній фільм Bastille Day.

Про це повідомляє BBC Україна.

«Стрічка за участю актора Ідриса Ельби змальовує теракт у День взяття Бастилії. Фільм вийшов на екрани у середу», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося раніше, у четвер, під час святкування Дня взяття Бастилії у Ніцці, уродженець Тунісу Мохамед Булель на вантажівці в'їхав у юрбу -  84 людини загинули, більше 300 поранено. Наступного дня StudioCanal забрав з ефіру рекламу стрічки і закликав усі кінотеатри разом скасувати її показ. Раніше дати виходу Bastille Day у Британії та Німеччині переносили через напади у Парижі.

Через трагедію і Ніцці також скасували джазовий фестиваль і виступ Ріанни, яка на момент нападу вже була у місті. Представники співачки повідомили, що вона у безпеці.

«Укрінформ»: Бувають же такі чорні збіги…  Хоча – є запитання до митців. Фільм, як зрозуміло за сюжетом, «призначив» теракт на День взяття Бастилії. Справа в тім, що не можна такі речі «прогнозувати», мабуть це поза межами людської моралі. Так що не показує Європа це «кіно» - і правильно робить! Звісно, знайдуться любителі десь «скачать сенсацію». Ну, то вже на їх совісті…

02.53 Літак Єрдогана заколотники чомусь не збили

Літак президента Реджепа Тайіпа Ердогана в ніч  військового перевороту потрапив у приціл винищувачів F-16, однак вони його не збили, дозволивши полетіти.

Чому це сталося – загадка, повідомляє Reuters з посиланням на поінформоване джерело у військових колах.

«Пілоти двох піднятих повстанцями F-16 бачили на радарах президентський літак і винищувачі, які його супроводжували», - процитувало агентство слова джерела. Це сталося під час перельоту президентського борту з Мармаріса в Стамбул.

«Укрінформ»: Це, мабуть, було ключова мить трагічної ночі з п’ятниці на суботу. Після цього стало зрозуміло, що заколот провалився, як кажуть зараз багато оглядачів: Ердоган переміг Ататюрка… Мається на увазі, що нинішній президент Туреччини тепер остаточно змінить курс країни у бік поступової ісламізації, проникнення релігії у всі сегменти суспільно-політичного життя. Саме страховку від цього сто років тому закладав Ататюрк у підвалини сучасної світської турецької держави. Подібні зміни здатні докорінно змінити і розклад сил в усьому регіоні Близького та Середнього Сходу. Україну – одну з найближчих сусідок Туреччини – ці тектонічні зсуви так само не можуть не зачепити.

04.24 Польща готує війська територіальної оборони

Понад сто солдатів-резервістів отримали у Варшаві, на площі Пілсудського, перший офіцерський ступінь. Урочистість проходила за участю міністра національної оборони Антоні Мацєревича.

«Польське військо стає не тільки все більш сучасним, але й збільшує свою кількість. Ми будуємо п’ятий вид збройних сил – територіальну оборону країни, якої ви будете учасниками і співзасновниками», – цитує міністра Радіо Польща.

Згідно з планами міністерства, Війська територіальної оборони країни необхідно сформувати до вересня. Кінцева мета – 35 тисяч осіб. До його складу увійдуть резервісти і добровольці прооборонних організацій. Протягом кількох років МНО має намір створити 17 бригад – одна на кожне воєводство, а у столичному воєводстві – дві.

Пріоритетними у справі створення бригад є Підляське, Люблинське і Підкарпатське воєводства, що межують з Білоруссю та Україною. Чотири батальйони будуть діяти у Білостоку, Любліні, Ряшеві та місті Сєдльце.

«Укрінформ»: Війська територіальної оборони – це ті ж партизани, тільки названі «по-сучасному». Вони мають вступати в бій, якщо у противника вийде прорватися на територію країни. Україна теж формує зараз таку військову структуру. Що цікаво, те саме робить і Росія, хоча і Польща, і Україна, готують своїх «партизанів» для організації відсічі саме російської агресії. А загалом можна констатувати: життя в мирній ще два-три роки тому Європі стрімко мілітаризується, стає «під рушницю». А як сказав великий російський письменник з українським корінням Антон Чехов: Якщо в першому акті вистави на стіні висить рушниця,  то в останньому  - вона вистрілить… Залишається надія, що життя, то все-таки не на всі 100% драматургія.

06.20 «Батьківщина» заявляє з самого ранку

Партія «Батьківщина» заявляє про масові фальсифікації під час підрахунку голосів на всіх округах, де відбулися проміжні вибори до Верховної Ради.

Про це йдеться у заяві партії, яку оприлюднила прес-служба «Батьківщини». 

«За результатами паралельного підрахунку голосів, який провели наші штаби, кандидати від «Батьківщини» впевнено перемагають щонайменше у трьох округах: №151 на Полтавщині (Руслан Богдан), №183 на Херсонщині (Юрій Одарченко) та №206 на Чернігівщині (Юрій Власенко). Інформація, яку ми отримуємо від штабів в усіх 7 округах, свідчить, що партія влади вдалася до відвертих фальсифікацій після закриття дільниць, під час підрахунку голосів", – заявили у «Батьківщині».

«Батьківщина» звернулася до Президента України із закликом «зупинити свавілля і беззаконня в округах» та до прокуратури і поліції із закликом «припинити бути спільниками бандитизму, який розгорнула партія влади».

«Укрінформ»: Вся ця риторика колосально набридла! І як цього політтехнологи «Батьківщини» не розуміють? Влада – завжди «злочинна», а «Батьківщина» - за умовчанням «біла і пухнаста».  Є факти – подавайте до суду! Вважаєте суд несправедливим – виходьте на європейський рівень, доведіть зловживання! А вони – знову викидають у Мережу заздалегідь підготовлені заяви.

07.01 Генсеком ООН хоче стати австралієць

Колишній австралійський прем’єр-міністр Кевін Радд звернувся до уряду своєї країни з проханням надати підтримку його кандидатури на пост генерального секретаря ООН.

Про це, з посиланням на очільницю австралійського МЗС Джулі Бішоп, інформує видання The Age.

«Кевін Радд попросив уряд офіційно висунути його кандидатуру. Раніше прем’єр-міністр (Малколм Тернбулл) неодноразово говорив про те, що це питання має бути розглянуто кабінетом міністрів, і я, безумовно, виступаю за його якнайшвидший розгляд», – сказала міністр.

На думку експертів, новий уряд може розглянути питання про підтримку кандидатури Радда на посаду генсека ООН вже наступного тижня.

Кевін Радд – колишній лідер Лейбористської партії, яка зараз є опозиційною, перебував при владі в Австралії з грудня 2007 по червень 2010 рр., а потім з червня по вересень 2013 року. Після поразки своєї партії на виборах у 2013 році він покинув країну і впродовж останніх років очолював роботу розташованого у Нью-Йорку Політологічного інституту Азіатського суспільства.

«Укрінформ»: Уже багато років ООН очолюють, як казали за «совітів», «представники країн Азії, Африки та Латинської Америки». Австралія – це теж не Європа, але політично, ментально, демографічно – це такий собі «шмат Європи» в далекому океані. Що зміниться від того, якщо, припустимо, Кевін Радд досягне своєї мети? А нічого! ООН давно потребує докорінної реконструкції, включно з переглядом деяких привілеїв, що ними користуються постійні члени Ради безпеки, на кшталт Російської федерації. А колір шкіри генерального секретаря тут не має жодного значення.

08.35 ЦВК знову повільно рахує

Станом на 08:10 18 липня Центральна виборча комісія опрацювала 39.75% протоколів на виборах народних депутатів у 7 округах.

Інформація опублікована на сайті ЦВК.

«Укрінформ»: Вибори змінюються довиборами, а в українській ЦВК все ніяк не спроможуться вчасно, хоча б до ранку, підрахувати кілька десятків папірців. Ви скажете: протоколи поступають з запізненням з регіонів - при чому тут Центральна виборча комісія?  Нехай так. Тоді що, окружні (ОВК), дільничі (ДВК) не можуть тих папірців підрахувати? Та не в тому справа, а в тім що це триватиме до тих пір поки у нас всі – зверху донизу – не навчаться бути спокійно готовими прийняти результати виборів (референдумів) такими, якими вони є.

10.50 В Казахстані знову стріляють

Поліція Алмати після стрілянини в місті оголосила про проведення антитерористичної операції, городян закликають до пильності.

Про це йдеться у поширеному в понеділок повідомленні міського департаменту внутрішніх справ.

«18.07.2016 року о 12 годині 20 хвилин за часом Астани на території міста Алмати введено червоний рівень терористичної небезпеки. В зв'язку з цим закликаємо всіх жителів і гостей міста неухильно дотримуватися вимог, передбачених під час вищезгаданого рівня», - йдеться в повідомленні.

Сьогодні вранці очевидці в соцмережах повідомили про стрілянину в районі Алмалинського районного управління внутрішніх справ. Як розповів поліцейський з оточення, в перестрілці брало участь кілька людей. «Нападників було кілька. Злочинцями убито одного військового», - повідомив співробітник поліції, зазначає "Інтерфакс".

«Укрінформ»: Світ трясе. Без подібних повідомлень не проходить і тижня, а інколи, як нині, наприклад, вони йдуть ледве не щодня. Але подивіться на карту світу: через її середину протягнувся ніби пояс нестабільності і постійних загроз: Північна Африка, Ізраїль, Сирія, Лівія, Ірак, Туреччина, наші Крим з Донбасом, Вірменія, Нагорний Карабах, Казахстан… Це все «привіт» з імперського минулого світу - все, переважно, сфера володіння трьох імперій – Французької, Османської і Російської. Вони розпадалися 30 – 70 - 100 років тому з великою кров’ю. Нікому не вдалося взяти приклад з Британської імперії, яка, слава Богу, мирно перетворилась на Співдружність націй. Здається, на її залишках, ніхто у ХХ - ХХ1 столітті, крім Індії з Пакистаном, по-крупному не ворогував.

12.28 Світові ціни на продовольство ростуть, а Україна – найбідніша країна Європи

Світові ціни на продовольство у червні цього року відносно попереднього місяця зросли на 4,2%. Таким чином, світові ціни на продовольство підвищуються уже п’ятий місяць поспіль. 

Про це Укрінформу повідомили у Продовольчій організації ООН (FAO). 

Як наголошують в установі, підвищення цін відбувається за всіма товарними групами, окрім рослинних олій. Зокрема, як стверджують експерти FAO, найбільше відносно травня цього року зросли світові ціни на цукор – на цілих 14,8%.

«Різке зростання в основному відображає менш позитивні перспективи виробництва в Бразилії – найбільшого в світі виробника і експортера цукру – після сильних дощів, які ускладнили збирання врожаю», - коментують в організації. 

Ціни на молочні продукти збільшилися відносно травня на 7,8%, зважаючи на непевні перспективи виробництва молока в Океанії на 2016/17 рік та уповільнення темпів зростання виробництва молока в ЄС у квітні, що, у свою чергу, потягнуло за собою зміцнення котирувань. 

Світові ціни на зернові у червні 2016 року відносно травня цього ж року зросли на 2,9%, головним чином через зміцнення цін на кукурудзу.

Показник підвищення світових цін на м'ясо становить 2,4%, зокрема, через нестачу свиней на забій у ЄС. Також – через скорочення експортних поставок із країн Океанії.

«Укрінформ»: Статистика, як відомо, знає все, але інколи, вона ще й нагадує. Зокрема, про те, що продовольство – це «нафта ХХ1 століття». А молоді освічені і вільні люди – це нафта, газ і всі різновиди іншого «золота» разом узяті. Україна казково багата потенціалом саме у цих двох сферах. Так що, будемо нарешті щось робити, чи залишаємось «найбіднішою країною Європи»?

13.03 В Туреччині генералів «беруть» ротами

У рамках розслідування спроби військового перевороту в Туреччині на території країни затримано 103 генералів і адміралів.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

«З числа затриманих генералів 41 особу вже заарештовано за рішенням суду, щодо інших тривають юридичні процедури», - йдеться в повідомленні.  Крім того, зазначається, що відносно багатьох затриманих все ще проходять допити, частину з них передано представникам прокуратури.

«Укрінформ»: Коли армія перемагає, її, звісно, не судять. Коли програє… Турецька армія програла вперше і тепер на неї очікує тотальна чистка, яка може серйозно підірвати обороноздатність країни. Це не кажучи вже про моральні підвалини, адже це Ататюрк – батько турків – поставив армію локомотивом, що наполегливо, протягом десятиліть, тягнув Туреччину в сучасний світ.

13.16 У Житомирі на хресну ходу УПЦ МП чекали

Близько півсотні громадських активістів, учасників АТО, представників «Правого сектору» 18 липня протягом півгодини перекривали відрізок траси Житомир-Чернівці, не допустивши тим самим проходження хресного ходу УПЦ МП вздовж центральних вулиць Житомира.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зрештою, маршрут колони було змінено - до Спасо-Преображенського кафедрального собору кількасот вірян пішли обхідним шляхом, зокрема й через міське кладовище.

«Нашою метою було не допустити проходження ходи центральними вулицями Житомира, зокрема вулицею Чуднівською та проспектом Миру, де дислокується 95-та Житомирська окрема аеромобільна бригада. Військовослужбовці цього підрозділу загинули у війні на сході України. З учасниками ходи нам вдалося дійти згоди, аби маршрут їхнього руху було змінено», - пояснив один із організаторів пікету Олег Черняхович.

Як повідомляв Укрінформ, на кордоні Житомирської та Хмельницької областей 15 липня кількасот вірян зустріли хресну ходу Української православної церкви Московського патріахату з Почаївською іконою Божої Матері. Протягом дня у Романівському районі кількість учасників акції сягнула півтори тисячі, близько половини з яких є молодими людьми..

Відвідавши Житомир, прочани вирушать ще до чотирьох населених пунктів області. Після цього, 27 липня вони мають намір зустрітися з другою колоною паломників на Володимирській гірці у Києві.

«Укрінформ»: «Віряни», «прочани» - політкоректна термінологія, інакше у ЗМІ, що «не розпалює» не скажеш. Але тривожно. Правильно було сказано народним депутатом Віктором Єленським: «Якщо вони хочуть миру, то треба було з цим хресним ходом навколо Кремля ходити». А вони сунуть на Київ, і телеканал Інтер, «крутить» про це агітацію номінальною вартістю – десятки і сотні тисяч доларів. Наступного тижня вони підійдуть до столиці і, можна не сумніватися, хтось намагатиметься їх зустріти, як в Житомирі. Дай Боже, щоби так само воно і обійшлося.

15.51 Газ, Україна, опалення Всесвіту

Неефективне використання паливно-енергетичних ресурсів у сфері опалення житлового сектору призводить до втрати 60 відсотків енергії або 3 млрд. доларів США щороку.

Про це йдеться у Концепції впровадження механізмів стабільного фінансування заходів з енергоефективності (створення Фонду енергоефективності), оприлюдненій на Урядовому порталі.

«Зазначені втрати протягом 2015-2016 років відшкодовуються з державного бюджету, а також споживачами комунальних послуг», - зазначено у документі.

У житлових будинках квартирного типу зосереджено 98,2 відсотка загальної площі усього вітчизняного житлового фонду. 61% будинків в Україні були побудовані до 1970 року.

 «Обсяг щорічного споживання природного газу для опалення в Україні оцінюється у 18,6 млрд. куб. метрів. При цьому потенціал скорочення щорічного споживання природного газу для опалення в Україні у разі досягнення поточного рівня втрат в ЄС становить 11,4 млрд. куб. метрів газу (60 відсотків імпорту України)», - йдеться у документі.

Зокрема, за оцінкою уряду, теплова санація будинків може дати економію у 7,3 млрд. кубометрів газу, заміна індивідуальних котлів - 1,7 млрд. кубометрів, модернізація котелень - 1,1 млрд. кубометрів, модернізація мереж - 1,3 млрд. кубометрів.

«Укрінформ»: Співвітчизники, де б на зараз взяти такого ж ентузіазму, віри і впертості, з якими, країна і ми з вами, кинулись два роки тому витягати з прірви українську армію. І витягли ж! А тепер – нам конче необхідно ліквідувати зайві втрати енергії – це нам по силах! І тоді і рахунки ЖКХ не будуть нас лякати, і Путін вставить собі трубу самі знаєте куди. Для досягнення такого щастя нам, за допомогою толкових державних програм, треба лише перестати опалювати Всесвіт. Поляки таке змогли.

Лабораторії у Москві та Сочі покривали російських спортсменів, які приймали допінг під час Олімпіади в Сочі.

Про це йдеться у доповіді незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), опублікованій на сайті організації, пише «Медуза».

У доповіді говориться, що сочинська антидопінгова лабораторія користувалася унікальним методом підміни проб, а співробітники московської лабораторії не мали вибору щодо участі у державній системі застосування допінгу.

Міністерство спорту РФ, як стверджується у звіті, «керувало, контролювало і проводило маніпуляції з результатами аналізів спортсменів», а обмінювалися аналізи за участю і допомогою ФСБ та Центру спортивної підготовки збірних команд Росії в Москві і Сочі».

Напередодні The New York Times написала, що представники антидопінгових агентств десяти країн, а також 20 груп спортсменів збираються попросити Міжнародний олімпійський комітет усунути збірну Росії від участі в Олімпійських іграх в Ріо.

Незалежна комісія WADA під керівництвом канадського юриста Річарда Макларена була створена після того, як у травні колишній глава московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков розповів The New York Times про допінгову програму на Олімпіаді в Сочі. За його словами, допінг приймали десятки російських спортсменів, у тому числі 15 медалістів Ігор. Родченков зізнався, що особисто приготував «коктейль» з трьох заборонених препаратів після того, як отримав доручення поміняти проби спортсменів. «Люди святкують перемоги спортсменів на Олімпійських іграх, а ми в цей час міняємо проби з сечею», — говорив він.

 «Укрінформ»: Було б таки добре, аби спортивне співтовариство світу таки добилося заборони усій російській збірній брати участь в Олімпіаді в Ріо. Нехай би Кремль організував би для своїх накачаних пігулками «атлетів» альтернативні Ігри, як це було 1984 року. І поруч з ними, у 2016-му, виступили б потужні олімпійські збірні Абхазії, Південної Осетії, Венесуели, та якихось островів (нехай нам нагадають, як вони називаються).

16.58 В Анкарі «евакуювали парламент»

У столиці Туреччини Анкарі евакуювали будівлю парламенту через загрозу безпеці.

Про це повідомляє The Independent з посиланням на турецьке видання Cumhuriyet.

Як повідомив турецькому виданню депутат опозиційної Демократичної партії народів Зія Пір, було отримано повідомлення про атаку.

Нагадаємо, під час спроби військового перевороту у ніч з 15 на 16 липня у будівлі парламенту Туреччини пролунало кілька вибухів, її було пошкоджено. За словами голови Великих національних зборів Ісмаїла Кахрамана, бомба зруйнувала ріг будівлі усередині комплексу парламенту.

«Укрінформ»: Трохи дивне повідомлення. Як це: «евакуювали будівлю парламенту»?  Ну, зрозуміло, не стіни з дахом евакуювали, але невже там перебували якісь люди після того, як у ніч на суботу будівлю розбомбили? Чи може, не все ще в Туреччині закінчилось з цим державним переворотом? Чекаємо наступних повідомлень.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-