Гройсман хоче створити

Гройсман хоче створити "аполітичний тандем" з місцевою владою

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман хоче, щоб уряд і органи місцевого самоврядування стали реальними партнерами і працювали в "аполітичному і відповідальному тандемі".

Про це він заявив у понеділок під час зустрічі з міськими головами для обговорення питань розвитку місцевого самоврядування, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я є абсолютним однодумцем міських голів. Розуміюся предметно, з чим ви стикаєтесь щодня, і хотів би, щоб ми з вами побудували аполітичний, але відповідальний і абсолютно патріотичний з нашого боку тандем, який дозволить нам - спільно уряду і органам місцевого самворядування - формувати якісні умови життя для людей", - сказав Прем’єр.

Гройсман підкреслив, що сьогодні на місцях є надзвичайно багато проблем, і він добре розуміє, як нелегко міським головам працювати, але без органів місцевого самоврядування уряд самостійно не зможе забезпечити належні умови життя українських громадян.

"Без вас нічого не буде. Без органів місцевого самоврядування уряд самостійно не зможе цього зробити. Тому я закликаю до співпраці і партнерства", - наголосив Прем'єр.

Він підкреслив, що уряд і міські голови мають постійно вести "відверту розмову по всіх питаннях для того, щоб приймати важливі рішення і рухатися далі".

Гройсман зазначив, що останнім часом уряд і Верховна Рада доклали чимало зусиль для підтримки регіонів і забезпечення системи фінансової децентралізації. Кабмін готовий забезпечувати і розвивати цю систему й надалі, сказав Прем'єр, але чекає від органів місцевого самоврядування належного застосування нових ресурсів, що наповнюють місцеві бюджети, а не лише "популізму" з їх боку.

"Систему фінансової децентралізації ми захищаємо цього року і будемо готові це робити в майбутньому. Головне, щоб органи місцевого самоврядування були готові до ефективної відповідальної політики, а не  використовували ці ресурси для того, щоб займатися шаленим популізмом, який ще нікого ні до чого нормального не привів", - наголосив очільник уряду.

Гройсман підкреслив, що особисто був одним з авторів змін у системі фінансової децентралізації і завжди  відстоював позицію органів місцевого самоврядування для того, щоб вони отримали належні ресурси і стали реальними двигунами змін в країні.

І тепер, коли органи місцевого самоврядування ці фінанси отримали, Прем'єр чекає, щоб вони "брали активну участь у капітальному ремонті країни".

"Реформа децентралізації, що триває, потребує відповідальності кожного з вас, чіткої стратегії і розуміння того, куди ми використовуємо ресурси, які стали сьогодні можливими для регіонів", - сказав Гройсман, нагадавши, що нині до місцевих бюджетів надходить податок на доходи з фізичних осіб, акцизи, податок на нерухомість та плата за землю. 

За його словами, це дозволило в "десятки - сотні мільйонів збільшити місцеві бюджети".

Крім цього, зауважив Прем'єр, уряд створив для регіонів "абсолютно прозорий механізм Державного фонду регіонального розвитку".  І це, за його словами,  додаткові 3 млрд грн, які потрапляють в області на інвестиційні проекти.

 І, нарешті, ще одним механізмом розвитку регіонів Гройсман назвав субвенції на соціально-економічний розвиток областей, які в цьому році уряд розподілив на території.

"Це три системні механізми, які дають вам можливість формувати ресурси регіону", - наголосив керівник уряду. І ці механізми мають, у свою чергу, забезпечити ефективну систему соціального захисту мешканців України і територіальних громад.

"Це абсолютно нормальний механізм, і ви можете це зробити, а уряд готовий бути вашим партнером", - наголосив Прем'єр-міністр, звертаючись до міських голів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-