Адвокати заступника директора ОПЗ заявили відвід судді

Адвокати заступника директора ОПЗ заявили відвід судді

Укрінформ
Захист заступника директора ПАТ "Одеський припортовий завод" Миколи Щурикова заявив відвід судді Андрію Макусі, який розглядає клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обрання запобіжного заходу.

Про це Укрінформу повідомив адвокат Андрій Циганков.

"Ми дізналися, що інформація про вчорашнє рішення Солом`янського райсуду про розмір застави для пана Переломи, яке було оголошене у суді о 10.45, з`явилося на сайті НАБУ за 45 хвилин до того, як суддя вийшла з нарадчої кімнати. З цих підстав було заявлено відвід зазначеному судді, який розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу і для пана Щурикова. Наразі суддя передав заяву про відвід до автоматизованої системи. Має визначиться інший суддя, який розглядатиме заяву про відвід. Після розгляду буде прийнято рішення", - сказав Циганков.

Як відомо, першого заступника директора та першого заступника голови правління Одеського припортового заводу Щурикова співробітники НАБУ затримали 14 липня за підозрою в організації корупційної схеми із розтрати коштів в особливо великих розмірах під час закупівлі газу для заводу на користь приватних інтересів. Того ж дня було затримано і заступника голови правління НАК «Нафтогаз України», голову наглядової ради  ПАТ «ОПЗ» Сергія Перелому. Рішенням Святошинського райсуду Перелому взято під варту строком на 60 днів з альтернативою внесення застави в розмірі 80 млн грн.

За версією слідства, у період з травня по грудень 2015 року підозрювані організували схему з виведення коштів шляхом закупівлі за завищеними цінами природного газу, видобутого ПАТ «Укрнафта», для потреб Одеського припортового заводу. Як зазначають у НАБУ, корупційна складова цієї схеми полягала у наступному: ПАТ «Укрнафта», найбільша нафто- і газодобувна компанія України з часткою державної власності 50% +1 акція, не маючи ліцензії на продаж природного газу, здійснює реалізацію блакитного палива через посередників за договорами про спільну діяльність. За сприяння Переломи та Щурикова у травні 2015 року постачальником газу, видобутого «Укрнафтою», для потреб ОПЗ стала одна із фірм-посередників, а саме ТОВ «Енергоальянс». Згідно висновків економічної експертизи, незважаючи на чисельні конкурентні пропозиції від інших постачальників, закупівля газу через ТОВ «Енергоальянс» здійснювалася за цінами, вищими за середньоринкові.

Загальна сума закупівель за договорами з ТОВ «Енергоальянс» у травні-грудні 2015 року перевищує 4 мільярди гривень. При цьому встановлена сума збитків, завданих державі внаслідок незаконних оборудок, становить понад 205 мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-