Справа про Іловайськ: Луценко закликає нардепів оформити допуск до держтаємниці

Справа про Іловайськ: Луценко закликає нардепів оформити допуск до держтаємниці

Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко запропонував народним депутатам оформити допуски до державної таємниці для подальшого ознайомлення з результатами експертизи у розслідуванні Іловайської трагедії.

Про це він заявив на засіданні парламенту у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, в якому, крім інших подій театру бойових дій, досліджуються обставини Іловайської трагедії, яка мала місце у серпні 2014 року... На цей час на завершальному етапі перебуває судова комплексна комісійна військова експертиза, закінчення якої очікується у першій половині серпня цього року. На основі документів експерти встановили хто і як командував військами на даному напрямку, хто віддавав накази і хто не віддав життєво необхідних наказів. З огляду на значний суспільний запит щодо встановлення істини у цій справі Генеральна прокуратура України звертається до усіх нардепів з пропозицією оформити у встановленому законодавством порядку допуски до держтаємниці",- сказав Луценко.

Він зауважив, що органи прокуратури, наскільки це дозволено Кримінально-процесуальним кодексом, максимально відкриті та прозорі для суспільства у частині висвітлення ходу та результатів розслідування проваджень, особливо таких резонансних, як справа Іловайської трагедії.

"Ті депутати, які будуть мати допуски (до держтаємниці - авт.) і виявлять бажання, зможуть ознайомитися з матеріалами і висновками експертів у цій справі. Зважаючи на умови законодавства щодо запиту відомостей, які становлять державну таємницю, ознайомлення народних депутатів з висновками експертів дасть змогу в цілому, без порушень закону, донести народу України об'єктивну істину у цій справі, припинивши фальсифікації та політичні ігрища на крові наших героїв",- сказав генпрокурор.

Він закликав народних депутатів оформити допуски до держтаємниці, звернутися до Голови Верховної Ради. Парубій, у свою чергу, має надати Генпрокуратурі списки таких депутатів.

"Такі народні депутати будуть негайно допущені до вивчення і документів, і експертних висновків. Думаю, що це потрібно не тільки політикам, і навіть не тільки солдатам, це потрібно народу України і всім майбутнім солдатам і офіцерам України, які зможуть на помилках і перемогах збудувати справжні Збройні сили України",- додав Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-