Україна та Азербайджан домовилися відродити проект Одеса-Броди

Україна та Азербайджан домовилися відродити проект Одеса-Броди

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко та президент Азербайджану Ільхам Алієв домовилися про відновлення проекту нафтогону Одеса-Броди.

Про це на спільному брифінгу в рамках офіційного візиту до Азербайджану Петра Порошенка заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми дуже серйозно обговорили питання реалізації проекту Одеса-Броди і дали доручення відродити цей проект, тому що Азербайджан постачає на європейський ринок дуже великі обсяги своєї нафти і також стає транзитною країною для країн, що знаходяться на східному узбережжі Каспійського моря. Тому відновлення цього проекту відкриває гарні можливості", - сказав Алієв.

Він додав, що трикутник Каспійське, Чорне і Балтійське море має потенціал для співробітництва, тож, без сумніву, роль транспортних коридорів є ключовою.

Як відомо, нафтопровід Одеса-Броди побудований між містом Одеса на Чорному морі і містом Броди у Львівській області, де приєднаний до нафтогону «Дружба». Експлуатаційна довжина - 674 км, проектна потужність - 14,5 млн тонн нафти на рік.

Нафтогін повинен використовуватися для транзиту каспійської нафти в Центральну Європу, минаючи територію Росії, з перспективою до портів Балтійського моря. Нафтогін будувався протягом 1996-2001 років. Після завершення будівництва нафтогін три роки не використовувався, після чого було прийнято рішення щодо використання його в реверсному режимі. Нафта з нафтогона «Дружба» перекачується до терміналів українського порту "Південний". Вартість будівництва - 550 млн гривень.

Існує план добудови нафтогону від Бродів до польського міста Адамова Застава. Після добудови нафтогону планується запустити його в аверсному режимі для перекачування каспійської нафти на НПЗ в Польщі і далі на балтійські нафтотермінали.

За угодою щодо співробітництва в енергетичному секторі, підписаною у Вільнюсі 10 жовтня 2007 року на енергетичному саміті ГУАМ у присутності президентів країн-учасниць, проект добудови нафтогона може бути завершено. Був підписаний корпоративний договір між державними нафтовими і нафтотранспортними компаніями Азербайджана (SOCAR), Грузії (Georgian Oil and Gas Corporation), Литви (Klaipedos Nafta), Польщі (PERN Przyjazn) і України (АТ «Укртранснафта») про приєднання до спільного польсько-українського підприємства «Сарматія».

За цією угодою каспійська нафта повинна транспортуватися через Азербайджан, Грузію, Україну, Польщу. Маршрут транспортування нафти виглядає так: азербайджанська нафта надходить в грузинський порт «Супса» по існуючий системі нафтогонів, далі транспортується танкерами в одеський порт "Південний" і далі в Європу нафтогоном Одеса-Броди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-