У Брюсселі розповіли про загрозу гібридної війни Росії для Європи

У Брюсселі розповіли про загрозу гібридної війни Росії для Європи

Укрінформ
У Брюсселі українські експерти і дипломати розповіли про нову стратегію Росії із застосування військових і невійськових засобів у веденні гібридної війни проти Європи.

Про це йшлося на міжнародній конференції «Гібридна війна та політика Росії у Європі», яка відбулася у середу в Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні актуально постало питання про те, що являє собою поєднання традиційних воєнних операцій із невійськовими методами, спрямованими на дестабілізацію, руйнування опонента через здійснення економічного тиску, розв’язання політичних і соціальних криз, ведення масових пропагандистських кампаній, що відомі як психологічні та інформаційні війни», - заявив експерт з питань зовнішньої і безпекової політики Росії Юрій Федоров, який також презентував міжнародній аудиторії свою нову книгу «Гібридна війна по-російськи».

Експерт висловив думку, що військова агресія Росії проти України не буде спроможною просуватися далі без масованого застосування бойової авіації та усього спектру сучасної зброї. Водночас, за словами Федорова, з політичної і економічної точок зору такий сценарій нині є неприйнятним для Кремля. Він припустив, що сьогоднішня російська агресія проти України увійде до майбутніх підручників з історії як перший приклад ведення гідридної війни.

Заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДКР) Михайло Самусь повідомив, що нині Росія перекинула на українську територію близько тисячі танків та іншої бойової броньованої техніки. «Якщо говорити про кількість танків та іншого військового обладнання, що збройні сили Росії зосередили на сході України, то їхня кількість більша, ніж загалом мають більшість країн Європи», - констатував експерт.

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар зауважив, що у новому поколінні війн розмежування між військовими і невійськовими загрозами розмиваються. При цьому енергетичні ресурси та енергетична інфраструктура відіграють критичну роль.

Гончар наголосив, що Росія активно застосовує «енергетичну зброю» у веденні гібридної війни, щоб завдати політичної і економічної поразки опонентам.

«У випадку України, за умови низьких цін на гідрокарбонати, енергетичний компонент гібридної війни самостійно не призведе до руйнівних наслідків з боку агресора. Але у поєднанні з іншими складовими, включаючи військову, в особливості за холодного зимового періоду, це може мати значний негативний вплив», - констатував Гончар.

У контексті загрози з боку Росії для НАТО експерт відзначив, що головною ідеєю стратегії Росії є ведення гібридної війни, яка би не спровокувала застосування з боку союзників по Альянсу ст. 5 про колективну безпеку.

У свою чергу, виконувач обов’язків голови Місії України при НАТО Єгор Божок наголосив, що сьогодні співпраця Києва з Альянсом у сфері протистояння гібридним загрозам є одним із провідних питань порядку денного партнерства.

«Україна вже набула величезного досвіду у протистоянні гібридній війні, розв’язаній Росією. Тому ми вирішили започаткувати – вперше в історії наших відносин – співпрацю з НАТО з цієї проблематики на стратегічному рівні», - розповів український дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-