9 відомих українців, яких затримували за кордоном

9 відомих українців, яких затримували за кордоном

Аналітика
Укрінформ
Укрінформ підготував добірку фактів затримання за кордоном відомих в Україні бізнесменів та екс-чиновників

Якщо інформацію про затримання в Іспанії сина колишнього київського мера Степана Черновецького буде офіційно підтверджено, це, як вважають політичні експерти, ускладнить перебування нашої еліти за кордоном. Давня лякалка про "українську мафію" не додасть очок іміджеві країни. Втім, історія затримань відомих українців закордонними правоохоронцями вимірюється уже двома десятиріччями. Відбувалося це з різних причин і з різними наслідками. Когось виправдали, хтось потрапив під амністію, інші відсиджують строк за гратами та чекають на екстрадицію. Хто ж ці люди?

1. Павло Лазаренко - у 1992-1995 роках - голова Дніпропетровської облдержадміністрації, а з 1996 по 1997 рік був прем'єр-міністром України.

В 1999 році, будучи депутатом Верховної Ради України, втік у США від українських правоохоронних органів, де був затриманий за порушення візового режиму. В 2000 році йому були пред'явлені звинувачення у відмиванні грошей і шахрайстві. Обсяг коштів, переведених Лазаренком з України в США, оцінювався в 114 млн доларів. У 2006 році в Сан-Франциско Лазаренко був засуджений до дев'яти років тюремного ув'язнення і штрафу в 10 млн доларів. З 2009 року відбував покарання в федеральній тюрмі. В 2012 році він вийшов на волю. За даними ЗМІ, наразі Лазаренко мешкає в США.

2. Володимир Щербань - народний депутат 2, 3, 4-го скликань, у 1999-2002 рр. - голова Сумської облдержадміністрації.

Проти Щербаня було порушено кілька кримінальних справ, він підозрювався у зловживанні службовим становищем, шахрайстві, вимаганні, перевищенні повноважень і в інших злочинах.

На початку 2005 року Щербань покинув Україну. До його пошуків був залучений Інтерпол.

У жовтні 2005 року губернатора-втікача затримали в штаті Флорида (США) за порушення візового режиму.

4 листопада 2006 року він повернувся в Україну, де правоохоронні органи відразу ж затримали екс-чиновника. Щербань запевняв, що прибув до України за власним бажанням. Проте, після затримання його не помістили в СІЗО, а віддали на поруки трьом депутатам від Партії регіонів. Пізніше всі кримінальні справи стосовно Щербаня були закриті.

3. Богдан Данилишин - у 2007-2010 рр. міністр економіки України.

У серпні 2010 року Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом завдання збитків державі в розмірі 4,5 млн гривень. Йшлося про незаконність держзакупівель, які були проведені для аеропорту «Бориспіль».

Після зникнення Данилишина з України Генпрокуратура оголосила його в міжнародний розшук. 19 вересня 2010 року екс-чиновника затримала поліція Чехії. У кінці листопада 2010 року він попросив у Чехії політичний притулок.

13 січня 2011 року міністерство внутрішніх справ Чехії задовольнило його прохання, і 14 січня Данилишина випустили на волю за рішенням міського суду Праги.

В Україні кримінальну справу стосовно Данилишина було закрито у березні 2013 року за відсутністю складу злочину.

Нині Богдан Данилишин продовжує жити в Чехії.

4. Олексій Євлах - екс-депутат Київської міської ради, екс-голова постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури (з травня 2008 по січень 2011 року).

Євлаха підозрювали у махінаціях із землею в Києві, що призвело до збитків на суму 10 млн грн. Крім того, в прокуратурі Києва проти нього були зібрані матеріали стосовно виділення земельних ділянок на Жуковому острові 1 жовтня 2007 року.

В січні 2011 року Євлаха затримали у Франкфурті на-Майні (Німеччина). Влітку того ж року він був доставлений до Києва і поміщений у слідчий ізолятор СБУ.

У жовтні 2011 року Олексій Євлах потрапив під закон України про амністію 2011 року і був звільнений з-під варти.

5. Олександр Шепелєв - банкір, двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції й перейшов у фракцію Партії регіонів.

У 2012 році МВС України порушило щодо Шепелєва кримінальну справу за низкою звинувачень, серед яких - розкрадання коштів банку «Родовід» у розмірі 340 млн грн та організація замовних убивств. Екс-депутат був оголошений у міжнародний розшук.

4 липня 2013 року Шепелєва та його дружину Галину, якій інкримінувалася розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, було затримано в Будапешті угорською поліцією разом із представниками німецького Інтерполу.

26 березня 2014 року подружжя екстрадували з Угорщини в Україну.

Шевченківський райсуд столиці обрав запобіжний захід для колишнього нардепа у вигляді двох місяців арешту, його дружину суд відпустив під заставу в сумі понад 6 млн грн.

У ніч на 6 липня 2014 року Шепелєв утік разом із конвоїром з лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні.

У березні 2015 року екс-нардеп затриманий у Росії, наразі знаходиться в СІЗО. Україна домагається його екстрадиції, але поки безуспішно.

6. Юрій Колобов - у 2012-2014 роках - міністр фінансів України.

У вересні 2014 року СБУ відкрила проти Колобова кримінальне провадження за підозрою в розтраті державного бюджету. Генпрокуратура розслідує кримінальну справу щодо екс-чиновника за підозрою в розтраті 220 млн грн бюджетних коштів.

20 січня 2015 року Печерський районний суд Києва заочно заарештував Колобова.

У березні 2015 року Колобова затримано в Іспанії по ордеру Інтерполу.

Юрій Колобов попросив Іспанію надати йому статус біженця. Наразі Іспанія відмовляється екстрадувати колишнього міністра фінансів Юрія Колобова до України.

7. Дмитро Фірташ - український бізнесмен.

12 березня 2014 року Фірташа затримала поліція Австрії у Відні. Згідно з заявою поліції, його затримали за запитом Федерального бюро розслідувань США за підозрою в хабарництві й у злочинній змові. 14 березня земельний суд Відня з кримінальних справ дозволив відпустити його під заставу в 125 млн євро на час розгляду справи про його можливу екстрадицію до США, заборонивши при цьому залишати територію Австрії.

21 березня 2014 року Фірташ був випущений під домашній арешт, де чекав рішення суду з приводу екстрадиції в США. У США Фірташу загрожує тривалий термін ув'язнення за звинуваченням у корупції й конфіскація всіх активів. Сам Фірташ вважає свою справу політично мотивованою.

30 квітня 2015 року Австрійський земельний суд у Відні відмовив у екстрадиції до США. Наразі Фірташ мешкає в Австрії й заявляє, що в Україну не повернеться.

8. Олександр Шахов (відомий також під прізвищем Волконський) - власник компанії, що будувала житловий комплекс «Еліта-Центр» у Києві.

Шахову (Волконському) інкримінують організацію будівельної афери, внаслідок якої постраждали 1693 особи. Його компанія укладала з громадянами договори про пайову участь у зведенні будинків у різних районах Києва. Отримані від громадян-інвесторів кошти в сумі понад 383 млн грн у будівництво так і не інвестували, а привласнили та розпорядилися ними на власний розсуд.

У лютому 2006 року Шахов (Волконський) зник з України.

1 листопада 2007 року він був затриманий у Швейцарії, а в жовтні 2008 року екстрадований в Україну і поміщений до Лук'янівського СІЗО.

Шахова (Волконського) обвинувачують у зловживанні владою або службовим становищем, шахрайстві, службовому підробленні, легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, підробленні документів, печаток, штампів та бланків, за якими йому загрожувало до 15 років в'язниці.

11 квітня 2016 року ухвалою Подільського районного суду Києва йому замінено запобіжний захід тримання під вартою на заставу в розмірі 384 млн 266 тис. грн з носінням електронного засобу контролю. До нього застосовано так званий «закон Савченко».

9. Степан Черновецький - бізнесмен, син екс-мера Києва Леоніда Черновецького.

12 липня, за даними іспанських ЗМІ, у Барселоні правоохоронці затримали 11 осіб за підозрою в участі у злочинній організації, відмиванні майже 10 мільйонів євро, підробці офіційних документів, а також податкових махінаціях. Серед них і Степан Черновецький. Втім, екс-мер заперечує затримання сина.

Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-