Законопроект щодо бази ДНК всіх військових пройшов перше читання

Законопроект щодо бази ДНК всіх військових пройшов перше читання

Укрінформ
Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 253 нардепи.

Законопроектом №2001a пропонується зобов’язати державу в особі уповноважених органів і посадових осіб, що провадять діяльність із розшуку, розпізнання, лікування військовослужбовців тощо, гарантованого встановлення особи такого військовослужбовця із застосуванням усіх законних методів ідентифікації, у тому числі за допомогою методів генетичної ідентифікації біологічного матеріалу, що містить ДНК особи.

Також пропонується створення бази даних ДНК військовослужбовців, яка має містити дані ДНК всіх військовослужбовців, які при проходженні військово-лікарської комісії перед вступом на військову службу висловили свою згоду на збір, обробку і зберігання такого роду даних.

"Для військовослужбовців, які відмовилися від надання біологічного матеріалу із зразками ДНК, у разі необхідності в подальшому встановлення їх особи передбачено застосування аналізу ДНК військовослужбовця щодо відповідності зразкам, наданим біологічними родичами цього військовослужбовця",- йдеться у законопроекті.

У документі також пропонується застосовувати генетичні методи ідентифікації особи військовослужбовця у разі неможливості застосування інших звичайних методів встановлення особи, зокрема у випадках, коли особа не може надати відомості про себе, коли особа зазнала тілесних ушкоджень, що унеможливлюють звичайне розпізнання, у разі загибелі (смерті) та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-