Вибори-2016: Війни кланів і клонів

Вибори-2016: Війни кланів і клонів

Аналітика
Укрінформ
Основною особливістю літніх проміжних виборів може стати низька явка виборців. Івано-Франківщина й Херсонщина - не виняток.

17 липня в одномандатних виборчих округах № 23, 27, 85, 114, 151, 183, 206 проводитимуться проміжні вибори народних депутатів України. Своїх представників у Верховну раду обиратимуть у Волинській області (смт Маневичі),  Дніпрі,  Івано-Франківській області (м. Калуш),  Луганській області (смт  Станиця Луганська), Полтавській області (м. Лохвиця), Херсоні та Чернігові. Кореспонденти Укрінформу вже розповідали, як  проходять виборчі перегони на Луганщині та в Дніпрі.  В об'єктиві агенціі - місто Калуш на Івано-Франківщині та Херсон.  

В ОКРУЗІ НАСАЛИКА МІРЯТИМУТЬСЯ БРАТАМИ 

На ВО №85, який охоплює Калуський, Рогатинський та частину Галицького району на Прикарпатті, депутатський мандат на проміжних виборах виборюватиме 37 кандидатів. Майже усі вони позиціонують себе з патріотичними партіями та рухами. Втім, більшість кандидатів на окрузі все ж технічні. 

Про це вже заявили представники ОПОРИ, зафіксувавши подання 11 самовисуванців щодо своїх представників у ДВК. Дослідили, що електронні файли цих документів створювали на одному комп'ютері. Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області Іван Маруняк переконаний, що цю технологію кандидати використовують для того, аби отримати більший вплив на рішення виборчих комісій. 

«Як на мене, зафіксовані факти свідчать про використання технології технічних кандидатів у народні депутати. Це робиться для збільшення фактичного представництва основного кандидата у дільничних виборчих комісіях. Тобто, де-юре члени ДВК від технічних кандидатів представлятимуть різних суб'єктів, а де-факто одного кандидата, на якого працюють ці технічні», - зазначив Іван Маруняк. 

Велику кількість технічних кандидатів на ВО №85 побачили і в КВУ. Тут застерігають, ця технологія має на меті дезорієнтувати виборця і, одночасно, не відбити в нього бажання голосувати. Найбільш активну конкуренцію у КВУ прогнозують між «фінансовими» кандидатами, у яких є достатньо ресурсів, щоб проводити широку політагітацію. Справжню боротьбу очікують між Сергієм Насаликом (БПП), який є братом міністра палива та енергетики України Ігоря Насалика, та Віктором Шевченком (УКРОП) - братом нардепа Олександра Шевченка. Останніх пов'язують з фірмою «Скорзонера» та ТК «Буковель». Існує думка й про те, що Віктор Шевченко боротиметься не так задля перемоги, як «для розбудови партії і для того, аби отримати предмет торгу з міністром». Мається на увазі, з Ігорем Насаликом. 

У КВУ підрахували, що похід до ВРУ для кандидатів на ВО №85 обійдеться щонайменше у 3 млн грн. Тому скласти конкуренцію цим «важковаговикам» зможуть кілька кандидатів. Одна з них - Ольга Сікора від «Батьківщини», за яку вже їздила агітувати її легендарна однопартійка Надія Савченко. Втім, сама Сікора має на окрузі не зовсім схвальну характеристику. Вона вже працювала в парламенті, після чого залишилась у пам'яті виборців як «депутат-кнопкодав». Агітація за Ольгу Сікору теж вийшла не зовсім вдалою. Принаймні, для неї самої. 

У селі Боднарів Калуського району, де Савченко зустрічалась із потенційними виборцями, в Дім культури зайшли чоловіки в камуфляжі. Серед них був і волонтер, депутат Івано-Франківської міськради від БПП та єдиний кандидат - учасник АТО Андріан Волгін. Після звернення до людей Надія вимушена була поспілкуватися з бойовими побратимами. Перемовини тривали не довго. В той час Ольга Сікора, яка супроводжувала Надію, виступала перед мікрофоном. Тоді Савченко взяла слово: 

«Дуже хочу, щоб ви робили свій вибір свідомо...У вас є багато кандидатів, і одні одним суперечать...Зробіть, будь ласка, свій вибір не стільки серцем, а розумом, уже час навчитися думати. Просто подумайте. Є в цьому залі два представника - обирайте самі, і відповідальність за вибір понесете тільки ви», - сказала Савченко і на цьому перервала свій візит на Прикарпатті. Наступна її зустріч, що була запланована у селі Голинь, вже не відбулась. Сама льотчиця пояснила це необхідністю терміново виїхати до Києва, де розпочався пікет матерів полонених бійців АТО.  

Серед решти кандидатів КВУ відзначає кілька груп. У «львівську групу», переважно, увійшли безробітні та працюючі жителі Львівської області, які побажали отримати мандат на виборчому округу з центром у Калуші. Яскравим представником цієї групи є колишній прокурор в Івано-Франківській, а потім і у Львівській області, Микола Гошовський. Нині він - безробітний, бо попав під Закон про люстрацію, і представляє маловідому партію з гучною назвою «ПАТРІОТ». 

Цікаво, що у «львівській групі» немає жодного представника від «Самопомочі», хоча лідер цієї партії керує Львовом, і партія має досить широке представництво в Івано-Франківській облраді. Можна припустити, що у такий спосіб «Самопоміч» протягає руку помочі кандидату іншої партії. 

Жителі столиці теж зацікавилися виборами у Калуші. Очевидно, їм припав до вподоби досвід Ігоря Насалика, який, проживаючи  у Києві, довгий час розвивав промислове містечко Прикарпаття. На відміну від «львівської» безробітної групи, так звану «київську» представляють касир-бармен, водій автобусів, бухгалтер ЖЕКу, фельдшер, завскладом, перукар столичного салону «Цирюльня» та інші люди простих і зрозумілих професій. Сюди ж  відносять і двох досвідчених претендентів на мандат, які раніше засвітилися на скандальних виборах у Чернігові. Це - Павло Платонов та Валентина Орєхова, яка є медичним працівником у «Феофанії». До цієї групи відносять і переселенку Олену Кухар, яка переїхала з Іловайська і зареєструвала свій бізнес у столиці. Очевидно, що шанси у цих кандидатів мінімальні. Втім, саме їхні представники можуть розгорнути справжню боротьбу за мандат при підрахунку голосів у ДВК. 

Не залишились осторонь проміжних виборів на Прикарпатті й місцеві еліти. З огляду на їх політичний окрас, можна припустити, що саме на них робить ставку президентська партія. У Калуші непогані шанси на перемогу прогнозують самовисуванцю Олегу Нижнику, який керує транспортною компанією і очолює фракцію БПП у Калуській міській раді. Фінансовий ресурс та досвід для серйозної боротьби має і Святослава Кавінський, який донедавна працював першим заступником голови Калуської РДА, а пізніше балотувався до облради від БПП.

Утім, підтримку цієї партії на перегонах отримав «фінансовий» кандидат, мер міста Рогатин Сергій Насалик. Подейкують, не без допомоги брата-міністра. У цій групі місцевих вирізняється хіба журналіст та колишній член КВУ Ігор Ткач. Кілька років він перебуває у судовому процесі з Калуською міськрадою, через що відомий на окрузі. На цих виборах Ігор Ткач балотується від «Республіканської партії» Левка Лук'янека, до якої вступив навесні. Каже, на вибори пішов, бо має велике  бажання переломити ситуацію, коли до влади приходять родинні клани. 

«Ясне діло, що в мене немає стільки грошей, як у Насаликів, колишнього прокурора чи олігархів з «Буковелю». Але й навіть якби й було стільки - то в країні є на що тратити гроші. Люди мали би розуміти, що ми ще довго будемо їздити на майдани, якщо будемо до влади приводити цілі родини. Їх потім дуже важко викурювати, потрібні барикади, намети, коктейлі молотова», - переконаний Ігор Ткач. 

Отже, виборцям на ВО №85 є з кого обирати. Список кандидатів такий довгий, що бюлетень сягне майже 1 м у довжину. І боротьба за мандат уже розпочалась. Щедрість кандидатів  зашкалює. Поліції  доводиться перевіряти окремі акції та подарунки, в яких ОПОРА помітила непрямий підкуп виборців. В хід йдуть маніпуляції під час опитування людей, сюжети на центральних каналах олігархів та інші не зовсім чисті та чесні технології. Втім, чи зможуть кандидати мобілізувати виборців у період масових відпусток, питання відкрите. Бо з приводу явки виборців навіть у КВУ дають дуже обережні прогнози. 

«Оскільки вибори відбудуться у літній період, 17 липня, і значна частина людей буде на відпочинку, то явка буде доволі низькою, на рівні 20-30%. Щоправда, спрогнозувати це доволі важко, адже ми ще не стикалися із ситуацією, коли вибори відбуваються у літній період», - зізнається голова ОО КВУ в Івано-Франківській області Максим Лисюк

Нагадаємо, на  останніх парламентських виборах на ВО №85 перемогу здобув тодішній мер Калуша Ігор Насалик. Округ залишився без свого представника у ВРУ, коли Ігоря Насалика призначили Міністром енергетики та вугільної промисловості України.

У ХЕРСОНІ ШАНСИ НА ПЕРЕМОГУ МАЮТЬ ДВОЄ З ТРИДЦЯТИ

На Херсонщині на проміжних виборах до Верховної Ради України по виборчому округу №183 змагалися 30 кандидатів. З них 16 - самовисуванці та 14 - представники політичних партій. Наразі залишилося 29 кандидатів -  відмовився балотуватися самовисуванець Юрій Григорович Одарченко. 

Перемогти на цих виборах найбільші шанси мають лише 2 кандидати. Це не заважає «масовці» піаритися, використовувати клони та інші «брудні» технології. 

Як розповів у розмові з кореспондентом Укрінформу голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий, у першому ешелоні кандидатів у депутати, які активно ведуть на даному окрузі свою виборчу кампанію, перебувають Андрій Путілов (суб'єкт висування - Блок Петра Порошенка), Юрій Одарченко (ВО «Батьківщина»), Ілля Кива (самовисуванець), Михайло Опанащенко (партія «Відродження»), Олександр Книга (партія «УКРОП»). З них найбільш активними є Андрій Путілов та Юрій Одарченко. 

За словами очільника обласного КВУ, хорошу базу в 183-му окрузі для перемоги на цих виборах має нинішній голова Херсонської обласної ради, екс-голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов, який свого часу, до призначення його губернатором області, тривалий час був народним депутатом України саме від виборців 183-го округу. За час своєї роботи нардепом він залучив у Білозерський район, а також у Корабельний (колишній Комсомольський) район міста Херсона, які входять у цей округ, значне бюджетне фінансування. Досить сильними є також позиції серед виборців Білозерського району і у Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина»,  - зазначив Білий.

На хороший результат може розраховувати представник «Самопомочі»  Ігор Дудар, сільський голова розташованого поряд із Херсоном великого села Чорнобаївка Білозерського району. І найперше - у своєму населеному пункті, де його знають виборці. А представник «Опозиційного блоку» Анна Середа може отримати хороший результат у Корабельному районі міста Херсона. Адже базовим підприємством тут є Херсонський суднобудівний завод (ХСЗ), який входить до складу ТОВ «Smart Maritime Group» на чолі з генеральним директором Василем Федіним, депутатом Херсонської обласної ради від партії «Опозиційний блок». І якщо з боку ХСЗ буде належна підтримка Анни Середи, то вона може навіть перемогти у Корабельному районі, вважає голова облорганізації КВУ.

У боротьбі за виборців 183 округу - щоб привернути їх до себе і відвернути від суперників, кандидати наразі використовуються ті ж самі методи, що й на попередніх виборах. Є серед них, на жаль, і так звані «брудні» методи. Зокрема, обласним КВУ зафіксовано факти використання деякими кандидатами у нинішній передвиборній кампанії популізму, і навіть грубого популізму, фактору «сильної руки», використання адміністративного ресурсу, розповсюдження «чорного піару» - листівок та матеріалів у ЗМІ, спрямованих проти кандидатів-суперників, залякування людей проблемами у їхньому житті в найближчому майбутньому (у тому числі, з використанням інформації, що не відповідає дійсності). 

Крім цього, 3 червня кандидат у народні депутати України Ілля Ківа повідомив про скоєння на нього замаху, з приводу чого надійшло відповідне звернення до ГУ Національної поліції у Херсонській області. 

Використовується також маніпуляція з двійниками - наприклад, ще донедавна було два Юрія Одарченка - херсонець, представник ВО «Батьківщина» Юрій Віталійович Одарченко, а другий - житель Київської області, самовисуванець Юрій Григорович Одарченко. Серед кандидатів є тезка нинішнього міського голови Херсона, добре відомої серед жителів міста людини. Мера звуть Миколаєнко Володимир Васильович, а кандидата в нардепи, жителя села Степанівка Херсонської міськради - Миколаєнко Володимир Володимирович.

На думку очільника облорганізації КВУ, особливістю проміжних виборів по виборчому округу №183 буде те, що явка на них виборців буде низькою. «Як свідчить досвід, на проміжних виборах влітку явка виборців у нас становить десь близько 15%. І все залежатиме цього разу від їхньої явки - хто з кандидатів зможе переконати більше виборців, які прийдуть на виборчі дільниці, щоб проголосувати за нього, той і переможе»,  - сказав Білий.

Довідково. Проміжні вибори до Верховної Ради України по виборчому округу №183 спричинені достроковим припиненням повноважень народного депутата України Андрія Гордєєва (обраний від Блоку Петра Порошенка), який у квітні 2016 року призначений Президентом України Петром Порошенком головою Херсонської облдержадміністрації.

Ірина Дружук, Івано-Франківськ. Валерій Староселець, Херсон. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-