Роботи багато, але це ще не причина працювати

Роботи багато, але це ще не причина працювати

Укрінформ
Якщо Рада через блокування вже завтра піде на канікули, чи «зависнуть» до осені невідкладні закони?

Що буде, якщо «Батьківщина» та Радикальна партія Ляшка цього тижня знову, як і обіцяли, заблокують роботу Верховної Ради? Якщо таки станеться цей «злочин проти українського народу» (Володимир Гройсман)?

Не питання, що парламент заборгував суспільству ухвалення десятків чи навіть сотень законів та рішень. Їх так багато, цих боргів, що, на жаль, можна говорити, що місяць туди – місяць сюди - нічого принципово не змінює. Справді цікаво: чи є якийсь вкрай важливий для України проект закону (рішення), котрий владі конче необхідно ухвалити саме на цій сесії?

Таким видається голосування за законопроект про спеціальну конфіскацію. Однак наполегливість на цьому виявляє лише фракція «Народний фронт». На сьогоднішній погоджувальній раді лідер фракції Максим Бурбак вкотре говорив, що гроші від спецконфіскації потрібні на армію (10 млрд. грн.), зарплати бюджетникам (17 млрд. грн.), дороги (10 млрд. грн.) тощо. І вкотре заспокоював колег, що йдеться лише про гроші Януковича. Мовляв, тільки у нього конфіскують, а у чинних депутатів – в жодному разі. Чомусь йому колеги не вірять. У тому числі з БПП. Мабуть, вони більше вірять чуткам, що законопроект про спецконфіскацію важливий лише для одного з депутатів з «НФ», якому нібито треба просто «сховати кінці в воду» в одній незаконній оборудці. А гроші на бюджетні виплати пошукають і знайдуть врешті-решт. Тільки восени.

Фракція «Самопоміч» - опозиційна, але яка не бере участі у блокуванні – вважає, що обов’язково треба проголосувати за нових членів Центрвиборчкому: «Оновлення ЦВК - завдання, яке ми не виконали. Безвідповідально йти на будь-які канікули без вирішення завдання» (Єгор Соболєв). Зрозуміло, що влада, яка вже два роки затягує з оновленням ЦВК, аж ніяк не може вважати його таким, що не потерпить до осені. Тим більше, що про новий виборчий закон, щодо необхідності якого говорили ще за часів Януковича, уже давно в БПП ТА «Народному фронті» і не згадують, а довибори за «старим» законом – уже 18 липня, через тиждень і забезпечувати їх буде нелегітимна ось уже два роки ЦВК. Наскільки це важливо в умовах такого уже природного для українців правового нігілізму?

А от можливість раптового голосування за проект закону про вибори на Донбасі, чутки про який вже давненько гуляють політичними кулуарами, наразі видається суто теоретичною. Після прямої підтримки США України у цьому питанні (жодних виборів, поки йде фактична війна і російські війська перебувають на території України) в Україні вже ніхто не зацікавлений у якнайшвидших виборах.

Одним словом, наразі, не видно, заради чого провладні фракції змушені були б йти на поступки Тимошенко та Ляшку. Тарифи ніхто знижувати, принаймні – терміново, не збирається. Якщо «Батьківщина» і РПЛ також не поступляться, то Верховна Рада цю сесію вже завершила. Достроково.

Оксана Федоряченко. Київ

З запитанням про те, наскільки принципова важливим є продовження роботи сесії ВР і як на це впливає блокування президії «демократичною опозицією», «Укрінформ» звернувся до спеціалістів.

Олексій Гарань, професор політології НАУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи»: «Це не те, що було за Януковича, коли опозиція не мала можливості висловитися»

Нинішнє блокування Верховної Ради - це є просто піар. Це не та ситуація, яка була за Януковича, коли опозиція не мала можливості висловитися, її не чули, не пускали, а зараз є всі можливості. Це все в стилі Ляшка. На жаль, і «Батьківщина» в цьому бере участь.

Володимир Фесенко, політолог: «Блокування в принципі заважає процесу реформ в України»

Безумовно, блокада створює проблему для нормальної діяльності не тільки парламенту, а й всієї системи органів державної влади. Приміром, ми на минулому тижні побачили, що в четвер, коли розблокували парламент, проголосували цілу низку законопроектів, пов’язаних з проведенням АТО на Сході України, з допомогою бійцям АТО, з амністією для них. І зараз те ж саме. Безумовно, є законопроекти, які стосуються продовження реформ, модернізації армії, української економіки, і блокування в принципі заважає процесу реформ в України. Боюся, що мета організаторів блокади – не домовитися, не знайти якесь рішення тарифної проблеми, а спровокувати політичну кризу, наслідком якої можуть бути дострокові парламентські вибори.

Юрій Касьянов, волонтер: «Увесь цей цирк з блокадою жодного значення не має»

У нас країна є уламком російської імперії, і першу скрипку грає Президент, президентська вертикаль. Верховна Рада не має жодних подібних повноважень. Говорити, що не ухвалять якісь закони, по-моєму, це нецікаво. У цьому складі роль Верховної Ради несуттєва, і її не варто перебільшувати, і дні цієї Ради полічені. Не тому, що я проти Верховної Ради, а тому, що вона недієздатна і не буде дієздатна.  Більш того, Президент, мабуть, розраховує провести перевибори, щоб отримати більш керований склад парламенту. Це – шлях в нікуди, тому що Президент насправді не здатний утримувати диктаторську владу.

Не потрібно перебільшувати роль парламенту. Ось, мовляв, ухвалить він якийсь закон – і все буде добре. Верховна Рада у нас – це театральне дійство, політики під куполом цирку ділять власність у країні, і все це має дуже малий стосунок до народу.

Підготувала Юлія Горбань

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-