Комісія Україна-НАТО засудила Росію за анексію та окупацію

Комісія Україна-НАТО засудила Росію за анексію та окупацію

Заява
Укрінформ
Учасники комісії Україна-НАТО засудили порушення Росією міжнародного права, а також звинуватили РФ у розпалюванні бойових дій на Донбасі та порушенні прав людини в анексованому Криму.

Про це йдеться в спільній заяві комісії, оприлюдненій Міністерством закордонних справ України.

"Незважаючи на неодноразові заклики Альянсу та міжнародного суспільства до Росії дотримуватися міжнародного права, Росія продовжує свої агресивні дії, підриваючи суверенітет України, територіальну цілісність та безпеку в порушення норм міжнародного права. Такий стан справ серйозно вплинув на стабільність та безпеку в усьому євроатлантичному просторі", - зазначається в документі.

Комісія Україна-НАТО закликала Росію скасувати анексію Криму.

"Ми закликаємо Росію скасувати  незаконну і нелегітимну самопроголошену «анексію» Криму, якої ми не визнаємо і не визнаватимемо. Ми особливо занепокоєні через утиски та дискримінацію кримських татар та інших членів місцевих громад. Ми ще раз вимагаємо, щоб російська де-факто влада вжила необхідних заходів з метою вирішення ситуації з дотриманням прав людини в Криму, яка все погіршується, та забезпечення безпеки, прав та свобод усіх, хто проживає на півострові. Необхідно дозволити міжнародним моніторинговим структурам  виконувати свою основну роботу з метою захисту прав людини. Ми засуджуємо Росію через триваюче та широкомасштабне нарощування своєї військової присутності в Криму і ми занепокоєні зусиллями Росії та заявленими планами й надалі нарощувати свою військову присутність в регіоні Чорного моря, що потенційно може в подальшому вплинути на стабільність усього регіону", - наголосили глави держав та урядів, які брали участь у комісії Україна-НАТО.

У заяві Росію прямо звинуватили у підтримці бойовиків на Донбасі й розпалюванні ворожнечі.

"Росія продовжує розпалювати постійний стан нестабільності на сході України, що призвело до втрати близько 10 000 життів на Донбасі та позбавило Україну значної частини її економічної потужності. Ми особливо занепокоєні збільшенням порушень режиму припинення вогню вздовж контактної лінії, здебільшого бойовиками, що підтримуються Росією. Це не створює середовище, сприятливе для мирного врегулювання конфлікту", - підкреслили учасники комісії, нагадавши про необхідність дотримання перемир'я на Донбасі, впровадженого з 15 лютого 2015 року.

Спільна заява закликає Росію виконувати Мінські угоди і вплинути на бойовиків.

"Ми закликаємо Росію припинити її політичну, військову та фінансову підтримку бойовиків та виконати свої зобов’язання відповідно до мінського Комплексу заходів, в тому числі відвести власні сили та військове обладнання з території України і дозволити Україні відновити повний контроль над її державним кордоном", - йдеться в документі.

Комісія Україна НАТО також висловила підтримку місії ОБСЄ на Донбасі і наголосила на неприпустимості перешкоджання моніторингу міжнародних спостерігачів.

"Перешкоджання роботі СММ, які продовжують траплятись в переважній більшості випадків у районах, що підконтрольні проросійським бойовикам, становлять порушення Мінських домовленостей і серйозно підривають моніторингову функцію СММ", - зазначили учасники комісії.

Вони запевнили, що НАТО забезпечить Україні безпрецедентну підтримку.

"НАТО продовжуватиме залучення у тісному політичному діалозі в рамках Комісії Україна-НАТО та підтримуватиме Україну у впровадженні її амбітного порядку денного, включаючи найкраще використання Річної національної програми, Процесу планування та оцінки сил та КПД (Комплексного пакету допомоги - ред.)", - наголошується в заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-