Мартін Сайдік, спецпредставник ОБСЄ у контактній групі
Припинення роботи контактної групи по Донбасу стане добрим знаком
08.07.2016 10:12

- Там кожного разу є маленькі зрушення. Ми працюємо дуже тісно з Іриною Геращенко (перший заступник спікера Верховної Ради), з Медведчуком (лідер Громадського руху "Український вибір - Право народу"). І треба сказати, що є увага до цього питання беззаперечна і в Москві. Було б неправильно сказати, що там не розуміють важливість цього процесу. І експерти з боку ОРДО і ОРЛО там є, які хочуть вирішувати питання на благо людей. У мене немає враження, що вони не хочуть, не розуміють гуманітарний аспект питання.

Чого досі, на жаль, немає, це того, щоб ОРДО і ОРЛО дали доступ Червоному Хресту. Вони не згодні дати Міжнародному Комітету Червоного Хреста більш вагому роль як координатора. Але треба робити базову роботу: де який ув'язнений сидить, що він дійсно хоче. Всі такі питання повинні бути зроблені сторонніми експертами. А МКЧХ безперечно звичайно - експерт номер 1 у світі.

Напередодні в Берліні відбулася міжнародна конференція "ОБСЄ як посередник, інструменти, виклики, потенціал", одним з учасників якої був і Мартін Сайдік. У своєму виступі на форумі він детально зупинився на ролі і труднощі спілкування з "невизнаними акторами", що власне має місце у Тристоронній контактній групі з питань врегулюванню ситуації на Донбасі. Характеристику, дану таким гравцям спецпредставником ОБСЄ, ми порахували цікавим доповненням до його інтерв'ю.

Так, за словами Сайдіка, коли мова йде про «невизнаних акторів» в конфліктах на пострадянському просторі, вони, по суті, «у тому чи іншому контексті асоціюються з Росією, з участю Росії». При цьому у східній Україні специфічність ситуації полягає в тому, що «невизнані актори» офіційно не визнаються навіть самою Росією, хоча вона сама допомогла їх легалізувати.

«Також дуже специфічним є те, що актори, які діють від імені невизнаних республік - Плотницький і Захарченко - це люди, які не займалися раніше політикою; вони з'явилися, як продукти цього конфлікту, але вони самі його не продукували», - зазначив Мартін Сайдік. При цьому люди, які представляють їх, теж не мають власної політичної історії, власного ідеологічного бек-граунда, вони не виношували десятиліттями ідею створення незалежних Луганської та Донецької республік, «це все нові, штучні утворення», - додав спецпредставник ОБСЄ.

Така відсутність досвіду, в тому числі і переговорного, невпевненість у собі роблять переговори з такими акторами дуже складними, зізнається голова контактної групи. «Мати справу з такими «невизнаними акторами» нелегко всім. Тому наші переговори дуже специфічні в цьому плані і складні. У робочих групах з їхньою участю в Мінську постійно трапляється багато протиріч і конфліктів», - розповів Сайдік.

Він наголосив, що завдання «Мінська» - відновлення єдиної України, і на переговорах мова йде про те, що регіони знову мають стати частиною єдиної України, можливо, з певним ступенем автономії. «Це те, що вони прийняти не можуть. Вони не ідентифікують себе з цією країною. Ці люди, що представляють невизнані республіки, не мають ні найменшого інтересу бути частиною єдиної України, навпаки, вони борються проти України», - констатував Сайдік. Разом з тим, спецпредставник ОБСЄ вважає, що якщо дати їм зрозуміти, що в них бачать людей, які мають право на повагу, вести з ними розмову буде простіше.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-