Реальні профспілки не допустили б постійного підвищення тарифів - політолог

Реальні профспілки не допустили б постійного підвищення тарифів - політолог

Укрінформ
Українські профспілки не розуміють своєї політичної ролі, інакше вони б не допустили постійного підвищення цін і тарифів, а змусили б усі уряди при вирішенні соціальних питань рахуватися з їхньою позицією.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог Віктор Небоженко.

"Якби в Україні функціонували реальні профспілки, вони б не допустили перманентного підвищення цін на товари і послуги. Тобто, якби урядовці розуміли, що їм у спину дихають могутні українські профспілки - дуже різні, не має значення, як вони називаються - залежні чи незалежні, звісно, вони б спершу двадцять разів проконсультувалися, можна на це (різке підвищення тарифів. - Ред.) йти чи ні", - сказав Небоженко.

На переконання політолога, українські профспілки не розуміють своєї політичної ролі, і це є великою проблемою. 

"Вони не присутні у політиці, вони не беруть участі у виборах, там немає яскравих лідерів і так далі. У Франції, коли вирішується якесь соціальне питання, профспілкові лідери миттєво мобілізують кілька мільйонів людей. Вони що, з іншого тіста зроблені, аніж ми? А будь-який капіталізм, якщо він не відчуває критики або обмеження з боку населення, звіріє - це неминуче", - констатував Небоженко.

На його думку, організацію Всеукраїнського маршу протесту не варто розглядати як спробу профспілок увійти в політику, бо вони поки що вирішують завдання первинного профспілкового руху.

Водночас Небоженко вважає, що "профспілкам пощастило", тому що окремих акцій влада не боїться, а зараз у неї одночасно виникло дві небезпеки: накручувана опозицією на чолі з "Батьківщиною" критика тарифів попереднього і нинішнього уряду в поєднанні з дуже гострим конфліктом з приводу спроби засудити одного з офіцерів добровольчого батальйону "Айдар". (Валентину Лихоліту з позивним "Батя" Печерський суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту до 28 серпня за обвинуваченням в організації банди і розбійних нападах. Згодом Апеляційний суд Києва змінив йому запобіжний захід з утримання під вартою на взяття на поруки народних депутатів.)

"Це поєднання невдоволення людей, у яких є зброя, та протестних настроїв насамперед інтелігенції та бюджетників - дуже рідкісний збіг для влади. Тоді вони розуміють, що ситуація складна, і комусь треба поступитися. Я думаю, що вони (влада. - Ред.) зроблять усе, щоб або якось владнати конфлікт з цим "Батею", або підуть на якісь тимчасові угоди з населенням з приводу тарифів", - спрогнозував Небоженко.

На думку експерта, пошук представниками влади "кращих або гірших" економічних обгрунтувань необхідності різкого підвищення тарифів є неправильним шляхом.

"Усе дуже просто: якщо держава сильна, вона може змусити 50 великих газових спекулянтів не підвищувати ціни, і все було б у порядку. Але державі простіше підвищити тарифи для десятків мільйонів людей, ніж змусити газових спекулянтів зменшити свої надприбутки", - вважає Небоженко.

Він також критично оцінив обіцянку Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана разом з профспілками розробити нові умови оплати праці, вважаючи це затягуванням часу. 

"Це вже не спрацює - так говорили всі попередні уряди: "Дайте нам шість-сім місяців, і ми зробимо щось гарне". Це тільки відтягування дуже потужної кризи, і, я думаю, що це все попереду", - резюмував Небоженко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-