Завершення

Завершення "Мінська" могло би стати "спадщиною" Обами - Ішингер

Ексклюзив
Укрінформ
Завершити Мінський процес цілком можливо до закінчення президентського терміну Барака Обами.

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН висловив голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер.

"Я сподіваюся, що завершити "Мінськ" могло б вийти до завершення каденції адміністрації Обами. Є така можливість", - сказав Ішингер, зазначивши, що для нинішньої адміністрації Білого Дому це могло б стати частиною спадщини Обама – "ми закінчили конфлікт на Донбасі". 

Голова Мюнхенської конференції з безпеки пояснив, що має на увазі, принаймні, досягнення угоди про те, як далі розвиватимуться події. За його словами, зараз сторонам потрібна така угода, графік, у тому числі щодо того, що буде у Верховній Раде із законодавством, що відбуватиметься на самому Донбасі з виборами - хто бере участь, хто буде спостерігачем, якою буде роль ОБСЄ. 

"Нам потрібен повний і детальний план для всіх трьох елементів "Мінська": військова частина (яка зараз не працює, як і раніше стріляють і не дотримуються правила відведення озброєнь), політична частина (це, так би мовити, українська частина, яка має бути прийнятною для росіян) і, нарешті, нам потрібний чіткий план для третьої частини – виведення росіян, щоб Україна змогла нарешті знову контролювати свій кордон", - додав Ішингер. 

Зараз, за його інформацією, над таким повним і детальним планом для всіх трьох елементів працюють. Дипломат вважає цілком реальним, що "до кінця літа або на початку осені" план буде готовий, а після цього "в якийсь момент" може початися імплементація. 

Ішингер нагадав, що нинішній держсекретар США Джон Керрі присвятив багато часу обговоренню теми "Мінська" з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, а заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд - з помічником російського президента Владиславом Сурковим. "Думаю, вони можуть бути дуже корисні для німців, французів, українців і росіян, щоб вони зробили цей наступний важливий крок", - сказав Ішингер, підкресливши, що "треба завершити цей процес, на користь України". 

Як відомо, вибори президента США відбудуться 8 листопада 2016 року, а повноваження Обами на посту глави Білого дому завершаться 20 січня 2017 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-