Порошенко цього року помилував 41 в’язня - Букалов

Порошенко цього року помилував 41 в’язня - Букалов

Фото
Укрінформ
У першому півріччі 2016 року Президент України Петро Порошенко помилував 41 в'язня, лише 4 з них були задіяні в процесах обміну заручниками з Російською Федерацією.

Про це заявив керівник Департаменту з питань помилування Олександр Букалов на брифінгу в Адміністрації Президента, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цього року було таких лише чотири випадки, один з випадків - це дві людини, які були помилувані через їх передачу Росії для звільнення Надії Савченко, нещодавно ще двоє українців були повернуті і був відправлений один із помилуваних засуджених, а також у лютому в Луганській області була звільнена теж одна людина, яка відбувала покарання, це росіянин», - сказав Букалов.

Фото: Михайло Марків, Укрінформ. 

Він уточнив, що наразі подібних звернень до Комісії не надходило, і про такі домовленості щодо обміну в'язнями наразі невідомо.

За словами Букалова, загалом у першому півріччі 2016 року отримано 669 звернень щодо помилування 608 осіб, а Комісією з питання помилування розглянуто 277 таких клопотань. З числа помилуваних звільнено 24 чоловіків та 17 жінок, ще 14 ув'язнених - яким понад 60 років. Серед усіх помилуваних - громадяни Росії, Індії та Узбекистану.

При цьому Букалов зауважив, що помилування може бути як у вигляді звільнення, так і у вигляді зменшення терміну покарання. Зокрема, цьогоріч звільнено 22 особи, а 19 - скорочено терміни покарання.

Керівник департаменту також зауважив, що в Україні понад 1,5 тисячі довічно засуджених, вони не можуть бути амністовані, але можуть просити про помилування. Оскільки переважно всі з них скоїли тяжкі злочини, Комісії доводиться виїжджати до певної в'язниці і зустрічатися з ними особисто, аби пересвідчитися, що їх можна відпустити на волю.

Стосовно засуджених учасників АТО та волонтерів, як розповів Букалов, до Комісії щодо їх помилування також надходили клопотання. Таким чином, таких за два роки було помилувано кілька осіб.

Водночас Букалов нагадав, що у травні було змінено положення про порядок помилування засуджених, тож тепер про це можуть просити батьки в'язня, діти чи захисники. «Це гуманізація механізму. Наслідки ще не знаємо, які будуть, але це може сприяти збільшенню звернень до Комісії», - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-