Як знімали недоторканність з Онищенка

Як знімали недоторканність з Онищенка

Аналітика
Укрінформ
Цю справу назвали "сигнальною". Тестовою - для антикорупційних структур чи такою, що дає сигнал корупціонерам?

«Тебе можна привітати? - підійшла я до прес-пойнта Верховної Ради, де мала давати брифінг народний депутат України Тетяна Чорновол, - Онищенко - це твій «клієнт».

Десять хвилин тому парламент проголосував за притягнення Олександра Онищенка до кримінальної відповідальності, а також за його затримання й арешт.

Про газові схеми Онищенка Тетяна багато протягом двох років писала, говорила на брифінгах, робила щодо згаданого газовика-коняра депутатські запити. Власне у багатьох її публікаціях «герой» поставав, як «наступник» чи спадкоємець газової схеми, вибудуваної «сім'єю" Януковича-Ставицького.

- Можна, - посміхнулася Тетяна, - Зовсім недавно я почала штурмувати ДФС, щоб зрозуміти, чи заплатив Онищенко бодай щось із тих двох мільярдів гривень, які він заборгував державі. Бачу: нічого не заплатив. Така була розстроєна. Здавалося, чим більше пишеш, тим менше його це хвилює.  І тут через два дні взнаю про подання НАБу та про розгляд у парламенті. Сьогодні я в такому піднесенні. Це була найбільша корупційна схема після часів Майдана, і тому голосування - це реальна перемога. У нього було широке прикриття, Онищенко не був скнарою, він широко розкидав коштами. Під'їжджаю із заявами до ДФС, мою машину блокують джипи, дивлюся: Онищенко виїжджає. Так само багато разів перетиналася. Та й зараз цілі фракції підгодовував. Для Шевченка купив посаду в уряді, закони лобіював».

Це тривало дві з половиною години. Але я б не сказала, що вони повільно тягнулися. Це був дійсно незвичайний день. Незвичайний тому, що газові олігархи мають властивість піддаватися обструкції лише публічно. Ми звикли, що газова корупція завжди має свою недоторканність. І тут за газового ділка в Україні за період Незалежності серйозно взялися вдруге після Павла Лазаренка. Розмови про корупцію перейшли в річище реальних кримінальних справ.

В урядовій ложі сиділи антикорупційний прокурор Назар Холодницький, директор Національного Антикорупційного бюро Артем Ситник та генпрокурор Юрій Луценко. Перед засіданням в кулуарах на запитання, де сам герой подання, антикорупційний прокурор відповів:

- За останньою інформацію він (Онищенко - ред.) не в Україні, і не у Відні. Знаєте, не можна говорити багато, але я скажу - у Відень через Мінськ не літають", - сказав Холодницький.

Спочатку була серія традиційних виступів голів фракцій, де одні просили всіх розслабитися («дочасних виборів» не буде), інші - Опоблок - жаліли народ та просили провести дочасні вибори, щоб помогти йому.

Після цієї обов'язкової програми поставили на розгляд питання зняття недоторканності з народного депутата України Олександра Онищенка. Це могло мати два формати: за однією постановою можна було просто зняти недоторканість, в результаті чого кримінальна справа набула б шансу довгограючої на роки платівки без гарантій вироку, дві решта постанови передбачали повний «all inclusiv», голосування за зняття недоторканності, затримання та арешт. Напередодні ввечері ще один депутат-антикорупціонер Сергій Лещенко передбачав, що голоси для зняття недоторканності знайдуться, але не буде голосів для затримання та арешту. Це голосувалося трьома різними постановами.

Але, за його ж даними, Онищенко вчора ввечері скасував рейс на Київ і залишився чи-то у Відні, чи то у Москві. Тому шоу проходило без «героя». Втім, фактично, Онищенко мав своїх представників чи краще сказати «захисників своїх депутатських прав», правда добре закамуфльованих.

Спочатку виступив генпрокурор Луценко.

- Це справа проти громадської безпеки та державної власності. Онищенко організував ієрархічну злочинну групу, яка, створивши три ТОВ, перепродавала газ держкомпанії "Укргазвидобування" за завищеними цінами. А перед цим оператори спільної діяльності, підконтрольні Онищенко, занизили ціну газу на 1,6 млрд грн. Це не перше і не останнє подання на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, - говорив генпрокурор.

Далі Луценко зробив таку упереджувальну заяву: «Всі ті, хто не проголосує зняття, затримання та арешт, перебувають на «кормлєнії у газового олігарха»...

Далі виступали представники фракцій. Хтось хотів заробити грошей чи хотів відпрацювати вже заплачене.

Люди з мандатами бідкалися, що зняття відбувається з порушенням Регламенту (пізніше Луценко зробив реакорд, сказавши: ви (і я з вами) порушували Регламент мільйон разів, а згадали про це лише, коли треба порушити справу проти олігарха. Ви мені нагадуєте немолоду пані, яка пішла працювати у бордель, натомість хоче, щоб з нею поводилися як з Наташею Ростовою.  

Наприклад, мене не здивувала стримана позиція нардепа Сергія Соболєва. Мовляв, Клюєва випустили, не затримали, а тут поспішають. Згадаємо, що сама лідер фракції Юлія Тимошенко трактувала зняття недоторканності, як віджим бізнесу в страждальця.

Хтось доводив своє право на виживання та себе, як нового політика.

Ми чули словесні сутички між Сергієм Лещенком та Сергієм Соболєвим. Де перший (справедливо) обвинувачував Тимошенко, що вона в ефірах дискредитує НАБу, а другий, персонально звертаючись до Лещенка, роздратовано казав: ми будемо-будемо голосувати.

Хтось хотів відкусити з цієї події свій шматок публічності та іншого роду піар-ефекти. Наприклад, від фракції Ляшка звучала фраза, що Онищенко - частий гість Адміністрації Президента. Втім, якщо це й правда, це означає перелом у політиці першої особи, означає, що Порошенко почав садити тих, хто був його гостями. Але, безумовно, ця подія є історичною: нардепи дуже боялися потрапити в коло «підгодовуваних» Онищенком, багато хто з них голосував під страхом обвинувачення.

Цю справу хтось назвав сигнальною. Не знаю, що малося на увазі: тестовою (для самих антикорупційних структур, вийде чи ні), чи такою, що дає сигнал корупціонерам. Втім, вона і є тим та іншим.

У кулуарах парламенту головними героями були Назар Холодницький (виглядав стриманим та задоволеним) та Юрій Луценко. Останній казав про те, що якщо Онищенко не з'явиться в Україні, на нього чекають заочний суд та конфіскація.

Олена Мігачова, Київ    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-