Парубій підписав постанову про зняття недоторканності з Онищенка

Парубій підписав постанову про зняття недоторканності з Онищенка

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав постанову про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олександра Онищенка.

Про це він заявив під час брифінгу в парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щойно підготовлена постанова Верховної Ради України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Онищенка, і я підписую цю постанову. З цього моменту  рішення вступає в силу», - зазначив спікер.

Онищенко підозрюється в організації корупційної схеми з реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування". За попередніми даними НАБУ, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків у сумі близько 3 млрд грн, з яких 1,6 млрд - кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства, і ще 1,3 млрд грн - несплачена сума ренти за користування надрами. Справа розслідується за чотирма статтями Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво).

15 червня Національне антикорупційне бюро передало до Генпрокуратури подання про позбавлення Онищенка депутатської недоторканності.

16 червня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про направлення подання щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешту Онищенка до Верховної Ради. Подання ГПУ налічує 80 сторінок.

За інформацією Луценка, Онищенко заволодів 40 млрд гривень через "газові схеми" в Укргазвидобуванні.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявляв, що готовий оголосити про підозру Онищенку та передати до суду обвинувальний акт одразу після того, як Рада дасть згоду на арешт нардепа.

Станом на 19 червня суд заарештував на 60 днів усіх 10 осіб, затриманих 15 червня у "газовій справі", в якій фігурує Онищенко.

29 червня Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради схвалив подання щодо притягнення Онищенка до відповідальності.

За даними САП, наразі Онищенко перебуває за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-