Анна Фотига, голова підкомісії Європарламенту з питань безпеки
Україна може бути великим партнером ЄС в оборонній промисловості
05.07.2016 14:00

- У нас значні очікування від цього саміту. Під час цієї дискусії (у Варшаві напередодні саміту - ред.) майже не звучало слово "Україна". Однак, ми всі знаємо, що зусилля, які стосуються посилення східного флангу НАТО, спрямовані показати: всі дії Російської Федерації в Україні є ворожими проти Альянсу, і це не є виключно внутрішньою справою України і навіть не проблемою тільки Центрально-Східної Європи. Я думаю, що рішення саміту будуть важливими для України.

Факт, що значення війни у кіберпросторі піднесено на дуже високий рівень у НАТО, є також результатом дій України, співпраці з українським громадянським суспільством, діяльності центру Стратегічних комунікацій НАТО, що займається питаннями пропаганди (The NATO Strategic Communications Centre of Excellence, NATO StratCom COE). Цей центр почав функціонувати в Ризі (в 2014 році - ред.), і він став відомим завдяки своєму звіту стосовно України: про те, що вже у демократичну епоху Росія робила в Україні і що характерно - досить тривалий час до агресії. Є експерти, які стверджують, що Росія готувалася до агресії проти України навіть більше 10-ти років. Ця велика пропагандистська війна тривала навіть у відносно спокійні фази російсько-українського діалогу.

Іншими словами, українське питання буде одним із головних на саміті НАТО?

- Україна є дуже важливою країною. Я задоволена з приводу того, що у Варшаві збереться Комісія НАТО-Україна. Необхідно весь час утримувати тему України на порядку денному. Для цього потрібні дуже конкретні кроки.

Також і на рівні ЄС...

- Так. В Європарламент потрібно запрошувати українців, обговорювати з ними питання співпраці. Нещодавно я зустрічалася з керівництвом Державного космічного агентства України, з українськими народними депутатами, які підтримують ініціативи у космічній сфері. Я знаю, що через тиждень у Києві буде Єврокомісар Елжбета Беньковська (Єврокомісар з питань внутрішнього ринку та послуг - ред.), я з нею розмовляла на цю тему співпраці з Україною. Думаю, що Київ має величезний потенціал щодо співробітництва з ЄС.

Коли в Європарламенті ми дебатуємо з головою європейської агенції з питань оборони, то я майже завжди ставлю просте питання: яким чином просувається справа з угодою про співпрацю з Україною? Йдеться про рамкову угоду з Україною, яка допускає її до наших проектів у сфері оборонної промисловості. Україна могла б бути нашим великим партнером у цій сфері, і такі питання з'являються в нашому щоденному  парламентському житті. Принаймні раз на півроку ми (члени підкомісії ЄП з питань безпеки та оборони - ред.) буваємо за кордоном, відвідуючи європейські місії у складних регіонах, і там зорієнтувалися, що на базі старих угод про співпрацю ми користуємося російським авіаційним транспортом. І ми почали ставити питання: чому так, адже Україна має прекрасні транспортні літаки? Тому ми наголошуємо, що це (співпраця України з ЄС в оборонній сфері - ред.) з політичної точки зору є дуже важливим питанням.

- Можу сказати про себе, що я не є прихильницею відміни чи послаблення санкцій проти Росії. Якщо б це залежало від мене, то я взагалі вибрала б інший напрям (посилення санкцій - ред.). Але, на жаль, ми є членами організацій, де потрібно узгоджувати спільні позиції. Знаючи тенденції й політичні напрями в ЄС, продовження санкцій є досить складним питанням.

Водночас, продовження санкцій є нашим успіхом, оскільки долаються серйозні перепони. Факт, що країни усієї Центрально-Східної Європи підтримують Україну, а група депутатів-друзів України в Європарламенті є великою, свідчить про те, що ми не боїмося говорити.

ПРОТИДІЯ ПРОПАГАНДІ РОСІЇ - СПРАВА ВСЬОГО ВІЛЬНОГО СВІТУ

Давайте поговоримо про підготовку звіту в Європарламенті щодо протидії російській пропаганді...

- Сам факт обговорення цього рапорту в групах Європарламенту, а перші фази обговорення вже відбулися, є дуже важливим. Це привело до того, що велика група політиків почала орієнтуватися: справа стосується не лише України, Польщі чи балтійських країн, а всього вільного світу. Ця пропаганда стосується всіх, і ви слушно ставите питання: чому хтось, хто навіть не хоче особисто зрозуміти, що сьогодні діється в Україні, дуже хоче перейти до політики "business as usual" і вести нормальний діалог з РФ?  І при цьому цей хтось навіть не усвідомлює, що у той же час робить Росія з суспільством його країни. Добре, що дуже багато інституцій розпочало схожу діяльність (по відстеженню і протидії російській пропаганді - ред.). Відповідна робота проводиться у Конгресі США, національних парламентах, усі світові аналітичні центри цим займаються. Великою заслугою є робота Латвійського головування в ЄС (перше півріччя 2015 року - ред.) і робота центру в Ризі, який, як я вже згадувала, підготував системний звіт про інформаційну війну Росії в Україні.

Ви готуєте в Європарламенті звіт по російській пропаганді. Що в ньому буде?

- Цей рапорт готується моїм секретаріатом, обговорення ведеться в рамках комісії у закордонних справах Європарламенту, членом якої я є. Голосування по цьому документу відбудеться у вересні на пленарному засіданні сесії Європарламенту. Цей рапорт показує, до якого ступеню ЄС і країни-члени Спільноти - як зі сходу, так і півдня - піддаються на російську пропаганду. У цьому документі намагатимемося зблизити позиції різних країн. Там не буде такого, що, скажімо, італійське суспільство бачить лише ті загрози, які є їм близькими, а інші для них взагалі не існують. Зрозуміло, що там можуть не бачити зв'язку з якимись діями Росії. Але не буде такого, що дій Російської Федерації не буде в переліку цих загроз.

- Цей рапорт, як і попередні, підготовлені російською опозицією на території РФ, чітко показує роль Росії у подіях на Донбасі. Не розуміти цього можуть лише ті, хто апріорі має погані наміри (щодо України - ред.). Але ми спільними зусиллями зробили так, щоб факти злочинів стали відомими.

УКРАЇНЦІ ЗАСЛУГОВУЮТЬ НА БЕЗВІЗОВИЙ РЕЖИМ

В Євросоюзі зараз зволікають із прийняттям рішення про надання Україні безвізового режиму, незважаючи на те, що...

 - ...Україна виконала усі вимоги Єврокомісії. Я дуже підтримую Україну в цій ситуації. Безвізовий режим для України має бути і такої думки дотримується Єврокомісар Йоханнес Ган (Єврокомісар питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення - ред.), з яким я розмовляла нещодавно. У схожій ситуації перебуває також Грузія. Проте, її ситуація була приводом до більших вагань, оскільки там цей процес був елементом виборчої кампанії. Але ми намагаємося показувати, що ці речі стосуються суспільств, а не урядів і політиків. Суспільства України і Грузії, і насамперед українці, заслуговують на безвізовий режим.

Юрій Банахевич. Варшава.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-