Італія побудує в Таджикистані найвищу в світі дамбу

Італія побудує в Таджикистані найвищу в світі дамбу

Укрінформ
Влада Таджикистану і італійська компанія Salini Impregilo S.p.A підписали в Душанбе контракт на будівництво греблі Рогунської гідроелектростанції.

Про це повідомляє DW.

"Сума угоди склала 3,9 млрд доларів. В рамках цієї угоди італійська компанія бере на себе проектні роботи, придбання обладнання і зведення греблі ГЕС", - йдеться в повідомленні.

Станцію планується здати в експлуатацію протягом 15 років.

Очікується, що гребля на річці Вахш виявиться найвищою у світі (335 метрів). Проектна потужність ГЕС складе 3600 МВт.

Будівництво Рогунської ГЕС почали ще за часів СРСР, в 1980 році. Перший раз роботи заморозили в 1993 році через відсутність грошей і масового від'їзду фахівців. У 2004 році влада в Душанбе, прагнучи реанімувати проект, уклала контракт з російською компанією "Русал", який був розірваний три роки потому через розбіжності у технічних параметрах греблі.

У 2010 році Таджикистан вирішив побудувати станцію самостійно. За рахунок продажу акцій населенню владі вдалося зібрати 140 мільйонів доларів.

Але проти реалізації проектуцого разу різко виступили влада Узбекистану, побоюючись, що будівництво ГЕС може позбавити країну води, яка необхідна для сільськогосподарського сектору. Президент Іслам Карімов навіть неодноразово попереджав про небезпеку виникнення збройних конфліктів через боротьбу за водні ресурси. В кінцевому підсумку оцінку проекту дали експерти Світового банку, до яких звернувся Таджикистан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-